Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Dopis naší bývalé žákyně, účastnice zahraniční stáže

Dopis naší bývalé žákyně, účastnice zahraniční stáže

4.4.2016

 

V těchto dnech vrcholí naše přípravy na odjezd do portugalského města Braga, kde budou žáci vykonávat zahraniční praxi, a současně se těšíme na návštěvu studentů z Finska, kteří budou vykonávat praxi u nás. Při všem shonu jsme si nejednou vzpomněli na své bývalé žáky, kteří s námi předchozí stáže absolvovali, a o to větší bylo naše překvapení, když se nám sama od sebe ozvala s povzbudivým dopisem bývalá žákyně Petra Kuchařová, účastnice zahraniční stáže pro rok 2010 ve finském městě Pori. Tady vám vkládáme (s jejím svolením) část dopisu:

Přesně před pěti lety a několika měsíci jsem dostala od paní učitelky Juřicové a Bojasové příležitost být mezi deseti studenty vybranými na zahraniční stáž do Finska.
Přiznám se, strašně moc jsem se bála vůbec jít na přijímacího řízení, a nebýt mé rodiny, ani by se to nestalo. Avšak všichni příbuzní, kterým na mně záleželo, mě doslova přinutili, abych to šla alespoň zkusit. Pamatuji si na to dusno před pohovorem, na to, jak jsem se třepala a nemohla mluvit ani česky, natož anglicky, ale nakonec se to nějak povedlo a já to zvládla, byla jsem mezi deseti nejlepšími.

Nikdy bych nevěřila, že jedno malinkaté rozhodnutí, jeden měsíc vašeho života, vám může změnit celou budoucnost. Finsko se stalo mým snem, a i když jsem tam strávila jen měsíc, někde hluboko jsem věděla, že to nebylo naposledy a že udělám vše pro to, abych se tam jednou mohla vrátit zpět. Po maturitě jsem se dostala na Univerzitu Palackého, obor Speciální pedagogika raného věku a po dvou letech se konečně odhodlala k podání přihlášky na zahraniční stáž Erasmus. Všichni účastníci si mohli zvolit 5 možností, ale moje byla jen jediná - Finsko. Po přihlédnutí ke studijním výsledkům a pohovoru jsem se stala jednou ze dvou studentek, která dostala možnost vyjet na semestr do Finska, konkrétně města Jyväskylä.

V srpnu roku 2015 jsem si začala plnit svůj sen a ten jsem si samozřejmě prodloužila i na semestr další. Přihlásila jsem se na letní školu finštiny, a tím začal můj "love-hate relationship" s tímto překrásným a neskonale těžkým jazykem. Během pobytu jsem se doslova zamilovala do celé země, hodně jsem z ní procestovala a nadobro se rozhodla, že má budoucnost patří Finsku. Již devět měsíců studuji finštinu, jsem schopná hodně rozumět a i něco málo říci, mám finskou rodinu (family friendship program) a strašnou spoustu kamarádů z celého světa.
A co dál? Po dostudování bakalářského programu se hodlám přihlásit k magisterskému studiu ve Finsku, zvládnout všechny možné překážky a dosáhnout toho, abych mohla žít, pracovat a mít i v budoucnu rodinu v mém milovaném Finsku, protože tady já patřím.
Chtěla bych tímto poděkovat paní učitelce Juřicové a Bojasové, také mé třídní učitelce paní Jakubcové a samozřejmě celé škole za to, že se zapojili do projektu Leonardo da Vinci - mobility (dnes Erasmus+) a že tímto dávají šanci svým studentům změnit jejich budoucnost.

Petra Kuchařová

Starší aktuality

ŘEDITELSKÉ VOLNO 21.3.2017

Divadelní představní v angličtině 30.3.2016

Kurz prodlužování řas 30.3.2016

Účast studentky naší školy na žákovské konferenci „Prezentace badatelských projektů EVVO“ 30.3.2016

Ohlédnutí za charitativními sbírkami 22.3.2016

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy