Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Pedagogická poema a soutěž v recitaci

Pedagogická poema a soutěž v recitaci

4.10.2019

Na začátku října už pravidelně pořádáme školní kolo Pedagogické poemy zároveň se soutěží v přednesu. Obě disciplíny spolu úzce souvisí, proto je již několik let spojujeme do jednoho klání, ve kterém se objeví 3 samostatné soutěže či disciplíny: Přednes textu (recitace), Čtení textu a Improvizované vyprávění. Ani letos tomu nebylo jinak.
Nejvíce žáků bylo jako obvykle přihlášeno na PŘEDNES. Soutěžící prezentovali široké spektrum textů, některé byly rýmované, jiné v próze; některé byly smutné, jiné veselé; některé pocházely od klasiků (např. Jiří Wolker, Karel Hynek Mácha či Jan Werich), jiné čerpaly z novodobé zahraniční tvorby, ale všechny byly zajímavé. Pro porotu nebylo jistě jednoduché vybrat mezi soutěžícími pouze 3 nejlepší. Nakonec se rozhodla takto:
1. místo: Marie Hótová (L3.A)
2. místo: Kateřina Szopová (L4.B)
3. místo: Michaela Vančurová (L1.A)
V další soutěžní disciplíně ČTENÍ TEXTU měli soutěžící předem dáno, pro jaké publikum si text připravili. Posluchači tak měli možnost vychutnat si několik kouzelných pohádek. Na postech nejvyšších se umístili:
1. místo: Marie Lyčková (L1.B)
2. místo: Katrin Langerová (L3.A)
3. místo: Denisa Tomančáková (L2.A)
Nejobtížnější disciplínou bylo IMPROVIZOVANÉ VYPRÁVĚNÍ. Soutěžící se nemohou předem připravit, vůbec totiž nevědí, o čem budou vyprávět. Určí si pouze to, jestli budou hovořit k dětem či k seniorům.
Jakmile přijdou na řadu, dostanou od publika či poroty téma – slovo, sousloví… A po několika minutách, kdy se mohou koncentrovat a jen v rychlosti promyslet koncepci, musí začít vyprávět příběh, o němž často ani sami netuší, jak skončí.
I v této náročné kategorii jsme měli šikovné účastníky, a tak se na místa vítězů vyšplhali:
1. místo: Karolína Straková (L2.A)
2. místo: Radka Šimůnková (L2.A)
3. místo: Daniel Gaszek (L2.A)
Celý soutěžní trojboj měl letos nebývale vysokou účast, proto to porotci vůbec neměli jednoduché.
Někteří z výherců se zúčastní celostátní přehlídky PEDAGOGICKÁ POEMA, jiní pojedou na okresní kolo recitační soutěže WOLKERŮV PROSTĚJOV. A my jim všem budeme držet palce!
Výhercům gratulujeme a všem zúčastněným děkujeme!

Další fotografie

Starší aktuality

Den otevřených dveří MS kraje 28.9.2019

Sportovně turistický kurz ve Francii 26.9.2019

Kadeřnické školení PRIMAVERA 26.9.2019

Veletrh poskytovatelů sociálních služeb 2019 18.9.2019

Výsledky výběrového řízení na stáž v Portugalsku - projekt Erasmus+ - sociální činnost 12.9.2019

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy