Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Projekty > Visegrad Fund Sport - včera a dnes

Visegrad Fund Sport - včera a dnes

Fond je mezinárodní dárcovskou organizací založenou v roce 2000 vládami zemí Visegrádské skupiny - Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, která prosazovala regionální spolupráci ve Visegrádském regionu (V4) i mezi regionem V4 a dalšími zeměmi, zejména v regionech západního Balkánu. Fond uděluje 8 milionů EUR prostřednictvím grantů a stipendií, které každoročně poskytují rovné příspěvky všem zemím V4. Ostatní dárcovské země (Kanada, Německo, Nizozemsko, Jižní Korea, Švédsko, Švýcarsko, Spojené státy) poskytly dalších 10 milionů EUR prostřednictvím různých grantových programů vedených fondem od roku 2012.

https://www.visegradfund.org/
https://sportwczorajidzis.wordpress.com/

Začátek a konec projektu: 1.09.2018 – 30.06.2019

Partneři projektu:

  • Střední škola, Havířov-Prostřední Suchá, Kapitána Jasioka 635/50, Havířov – Prostřední Suchá, PSČ 735 64, Czech Republic
  • Spojená škola Rosinská cesta 4, Žilina, 010 08, Slovakia
  • TaSzlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Lomb utca 1-7, Budapest, 1139, Hungary
  • Zespół Szkół Budowlanych im. gen. Stefana Grota Roweckiego, Plac Dominikański 1, 43-400 Cieszyn, Poland

Projekt Visegrad je zaměřen zejména na sportovní aktivity. Žáky čekají celkem čtyři sportovní výjezdy s názvy Fotbal dříve a dnes, Hry a sport našich prarodičů, Lyžování včera a dnes a Rafting včera a dnes. Díky tomu se vždy čtyřicet žáků a deset učitelů ze všech zemí vypraví do Budapešti, do Wisly, Jeseníků a na Oravu.

Cíle projektu:

  • Zapojení mladých lidí do sportovních a rekreačních akcí, které prokáží, že sport se v průběhu let změnil, ale byl a stále je hodnotou v lidském životě.
  • Získání nových známostí s vrstevníky mimo prostředí školy
  • Propagace myšlenky fair-play, bezdopingového sportu, zdravého životního stylu a aktivního utrácení času, který vede k správné formaci osobnosti mladých lidí.

Více informací a aktuality: https://sportwczorajidzis.wordpress.com/

Zdolávání řek včera a dnes – projekt Visegrád

12.6.2019

Rok utekl jako voda, a společný projekt Visegrad Fund – „Sport – včera a dnes“ se nachýlil k svému závěru. Ve dnech 3. – 5. června 2019 se žáci a pedagogové naší školy aktivně zúčastnili projektové akce číslo 4. S mottem „Zdolávání řek včera a dnes“. Projektové akce se zúčastnilo celkem 40 žáků a 10 pedagogů z partnerských škol projektu Visegrád ze Slovenska, Polska, Maďarska a Česka. Z naší školy to byli žáci oborů Pedagogického lycea a Sociální činnosti. Po přátelském přivítání v prostorách partnerské Spojené školy v Žilině, jsme si prohlédli celou školu, navázali nové přátelské kontakty, vyměnili si zkušenosti z dosavadních projektových činností a po chutném obědě vyrazili vstříc plánovaným projektovým činnostem. V průběhu třídenní projektové akce jsme měli možnost si na vlastní kůži v peřejích a nádherné přírodě kaňonu řeky Váh kolem hradu Strečna, vyzkoušet rozdíl mezi zdoláváním řeky kdysi na vorech a dnes na sportovních raftech. V soutěskách „Jánošíkovych dier“ na Malé Fatře v okolí památného sídla Terchová, jsme si vyzkoušeli turistiku proti proudu divokých horských bystřin. Na cyklostezkách v oblasti Varína byly v neustále permanenci sportovní koloběžky a neopomněli jsme ani společná posezení u ohně, při opékání různých dobrot. Při zvuku tahací harmoniky došlo nejenom na společný zpěv, ale i na nezapomenutelné tanečky kolem ohně. Těžké bylo loučení s přáteli na konci perfektní projektové akce, kterou připravila slovenská partnerská škola, ale utěšovali jsme se vidinou společných akcí budoucích. Jeden společný projekt sice končí, ale naše přátelství pokračuje dál a již teď se těším na příští spolupráci.

Za PK VZ a ZEM, Mgr. Karel Koyš

Zdolávání řek včera a dnes – projekt Visegrád

Další fotografie

Lyžování včera a dnes – projekt Visegrád

17.3.2019

Ve dnech 13. – 15. března 2019 žáci a pedagogové naší školy zorganizovali v rámci projektu Visegrád, projektovou akci číslo 3 s podtitulem „Lyžování včera a dnes“. Projektové akce se aktivně zúčastnilo 40 žáků a 10 pedagogů z partnerských škol projektu Visegrád ze Slovenska, Polska, Maďarska a Česka. Z naší školy to byli žáci oborů Pedagogického lycea a Sociální činnosti. Po přátelském setkání v prostorách Střední školy, Havířov-Prostřední Suchá, se hosté z partnerských škol seznámili s naší školou, navázali nové přátelské kontakty, vyměnili si zkušenosti z dosavadních projektových činností a zapůjčili si lyžařské vybavení pro plánované praktické lyžařské aktivity. Následně jsme se společně přesunuli do zasněžených Jeseníků, kde na nás ve Staré Vsi u Rýmařova čekalo ubytování v RS Relaxa. Třídenní program se nesl v duchu podtitulu projektové akce „Lyžování včera a dnes“. Žáci a pedagogové se seznámili ve workshopu s různými formami pohybu na sněhu, které si pak vyzkoušeli prakticky, v lyžařském areálu Stará Ves. Nejenom v rámci workshopu a na lyžařském svahu, ale i večer na diskotéce byl zdůrazněn rozdíl mezi „Lyžováním včera a dnes“. Opět jsme rádi, že naši žáci a pedagogové v rámci projektu Visegrád absolvovali tuto projektovou akci a věříme, že získané vědomosti a dovednosti budou úspěšně aplikovat v budoucnu ve své profesní praxi. Opět se prokázalo, že důležitým přínosem všech mezinárodních projektů, je navázání nových přátelství a vzájemná výměna zkušeností. Takže loučení tradičně probíhalo s nadějí budoucích společných aktivit a setkání.

Lyžování včera a dnes – projekt Visegrád

Další fotografie

Wisła - bowlingový turnaj projektu Visegrad

14.1.2019

Na začátku nového roku 2019, ve dnech 8. až 10. ledna, jsme navštívili rekreační městečko Wisła, které leží v jižním Polsku a je ze všech stran obklopené Slezskými Beskydami. Na tomto sněhem zasypaném místě jsme strávili spolu s kamarády z Visegradu úžasné tři dny, během kterých jsme se ani na chvíli nenudili. Ihned po příjezdu pro nás byla připravená romantická projížďka lesní krajinou na saních tažených koňmi. Druhý den po snídani jsme všichni prezentovali a hráli hry našich dědů. Naše česká delegace uspořádala turnaj v kuličkách s důlky ve sněhu, který se všem moc líbil. U Slováků se skákalo přes gumu, Poláci a Maďaři si pro změnu připravili klasické deskové hry. Odpoledne se konal turnaj v bowlingu, na kterém panovala tak dobrá atmosféra, že nakonec vůbec nebylo důležité, která země „nakoulela“ nejvyšší skóre. Nevšedním zážitkem bylo i opékání výborných klobás na venkovním grilu. Zahřívali jsme se přitom nejen u ohýnku, ale i tančením na polské lidové písničky. Poslední den pobytu nastalo velké loučení, během kterého už ale účastníci věděli, že si zážitky z této aktivity budou pamatovat celý život. A také, že se brzy shledáme v Jeseníkách, kde bude hostit žáky a učitele partnerských škol naše škola, na což se již dnes velmi těšíme.

Wisła - bowlingový turnaj projektu Visegrad

Další fotografie

Fotbalový turnaj - Budapešť

8.10.2018

Ve dnech 25. až 27. září jsme, v rámci projektu Visegrad, navštívili hlavní město Maďarska - Budapešť. První aktivitou projektu Hry a zábavy našich dědů byl turnaj v malé kopané, který pro nás zorganizovali žáci a učitelé partnerské školy s názvem Materská škola, všeobecná škola, gymnázium a kolégium s vyučovacím jazykom slovenským. Dále si pro nás připravili prohlídku nejznámějších památek ve městě - Budínský hrad, Prezidentský palác i s výměnou stráží, Parlament, Náměstí hrdinů, Bazilika svatého Štěpána a další. Zajímavá byla i návštěva interaktivního Muzea sportu, nazvaného podle legendárního fotbalisty Ference Puskáse. Celý pobyt se nám všem velmi líbil, přivezli jsme si spoustu zážitků a kontaktů a již dnes se těšíme na další aktivity.

Fotbalový turnaj - Budapešť

Další fotografie

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy