Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Mezinárodní setkání studentů v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Mezinárodní setkání studentů v Evropském parlamentu ve Štrasburku

1.3.2017

Když jsme se v září dozvěděli, že začalo další kolo soutěže Euroscola určené pro žáky 2. a 3. ročníků středních škol, ani chvíli jsme neváhali, protože od starších spolužáků jsme věděli, že výhra opravdu stojí za námahu. Možnost zúčastnit se mezinárodního setkání studentů ve Štrasburku je jedinečný a nezapomenutelný zážitek.

Soutěžní úkol zněl: Staň se YouTuberem Evropského parlamentu a natoč krátké video na dané téma. Nejvíce nás zajímala Sacharovova cena, a tak jsme se rozhodli zjistit si o ní více informací. Video jsme odeslali do soutěže, a pak začalo lajkování. Podpořilo nás mnoho kamarádů, známých a spolužáků, a tak jsme se dostali mezi pět škol, které se mohly na jaře letošního roku zúčastnit setkání studentů v Evropském parlamentu. Vybráno bylo 20 žáků ze třídy H2.A a 4 žáci z H3.A.

Vyjeli jsme autobusem už ve středu 15. února ve večerních hodinách a další den v poledne jsme dorazili do cíle – francouzského města Štrasburk. Pokoje v hotelu ještě nebyly připraveny, proto jsme se hned vydali na prohlídku historické části města. Katedrála Notre-Dame, procházka kolem řeky Ill i městská část La petite France (Malá Francie) se nám velmi líbily. Všude byly stánky s místními suvenýry a některé obchůdky měly valentýnskou výzdobu. Večer jsme si procházku zopakovali, abychom si prohlédli krásně osvětlené domy i katedrálu.

V pátek 17. února jsme se probudili do deštivého dne. To nám slavnostní náladu nezkazilo a nevadilo nám, ani když jsme při čekání před parlamentem na bezpečnostní kontrolu trochu promokli.

Prostory uvnitř budovy parlamentu na nás působily vznešeně. Hned na začátku jsme se dozvěděli, jak bude celý den probíhat a na vizitky, které jsme obdrželi, jsme si napsali svá jména a nalepili vlaječku České republiky. Pak už jsme byli rozděleni do skupin podle diskuzních témat, na která jsme se připravovali už ve škole, a mohli jsme se vydat mezi studenty z ostatních zemí Evropské unie. Setkání se zúčastnilo více než pět set žáků a jejich učitelů z 21 zemí Evropské unie. Komunikovali jsme většinou anglicky, ale také jsme mohli použít češtinu, když jsme se setkali se slovenskými studenty.

Nejprve jsme se všichni sešli ve velkém jednacím sále, kde vybraní žáci představili svou školu a zemi. Pak jsme si vyzkoušeli hlasování a dozvěděli jsme se, jak vlastně funguje Evropská unie. Následně jsme mohli klást otázky německé europoslankyni Evelyne Gebhardt, místopředsedkyni Evropského parlamentu a člence parlamentního výboru odpovědné za vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

Po společném obědě jsme začali hrát hru Eurogame. Rozdělili jsme se do čtyřčlenných družstev, kde každý člen musel být z jiného státu. Pak jsme dostali dvacet otázek. Každá byla v jiném oficiálním jazyce Evropské unie. Měli jsme za úkol otázky přeložit a správně odpovědět.

Další částí programu už probíhala odděleně. Rozdělili jsme se do šesti malých sálů a hledali společná řešení na zadaná témata, kterými byli Životní prostředí a obnovitelné energie, Bezpečnost a lidská práva, Rozvojová pomoc, Budoucnost Evropy, Migrace a integrace a Zaměstnanost mladých lidí. Tady jsme si nejvíce uvědomili, jak je důležité umět vyjádřit svůj názor a také cizí jazyky. Závěry, ke kterým došly jednotlivé skupiny, následně po návratu do velkého jednacího sálu přednesli vybraní zástupci. Pak následovaly dotazy a hlasování, ve kterém se ukázalo, zda studenti z ostatních skupin mají stejný názor.

Vyvrcholením večera bylo finále soutěže Eurogame. Dva naši žáci Lukáš Janáček z H3.A a Aneta Hamroziová z H2.A se se svými družstvy probojovali do finále, kde oba skončili na druhém a třetím místě. Gratulujeme!

V 18 hodin zazněla hymna Evropské unie a to už znamenalo zakončení náročného dne. Autobus nás odvezl zpět do hotelu, kde jsme se převlékli a sešli se na recepci, abychom se společně vydali na pravou francouzskou večeři do blízké restaurace.

Následující den jsme ráno v 9 hodin opustili hotel a vyrazili na zpáteční cestu. Delší přestávku jsme si udělali ve městě Norimberk, kde jsme si prohlédli některé historické památky a také nakoupili drobné dárky.

Výlet se podařil. Kromě získání nových znalostí, zkušeností a přátel jsme se také lépe poznali mezi sebou a stmelili svůj kolektiv.

Naše poděkování patří zástupcům Euroscoly za možnost účastnit se setkání se studenty jiných zemí, řidičům společnosti Midibus za bezpečnou jízdu a příjemnou atmosféru po celou cestu autobusem a našim učitelkám za zorganizování této akce.

Další fotografie

Starší aktuality

ŘEDITELSKÉ VOLNO 21.3.2017

Školní kolo soutěže Prodavač 2017 21.2.2017

Na naší škole budou týden učit zahraniční studenti 20.2.2017

Okresní kolo konverzační soutěže v anglickém jazyce 15.2.2017

7. ročník Valentýnské laťky 15.2.2017

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy