Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Krátkodobá mobilita se žáky v Česku - projekt Erasmus+ KA2 2018

Krátkodobá mobilita se žáky v Česku - projekt Erasmus+ KA2 2018

16.10.2018

Projekt: Erasmus+ KA229 Chráníme si Evropu

Ve dnech 8. - 12. října 2018 žáci a pedagogové naší školy zorganizovali první mezinárodní setkání v rámci projektu ERASMUS+ KA2 2018. Krátkodobé mobility C1 v Česku se zúčastnilo celkem 45 žáků a 13 pedagogů partnerských škol z Havířova (CZ), Žiliny (SVK) a Cieszyna (POL).

Projektové činnosti jsme zahájili v prostorách Střední školy, Havířov-Prostřední Suchá, kde se hosté z Polska a ze Slovenska seznámili s naší školou, navázali první kontakty a vyměnili si zkušenosti z úvodních projektových činností. Následně jsme se společně přesunuli do malebného prostředí Krkonošského národního parku, kde proběhla hlavní část projektových činností. Jako základnu jsme zvolili Pec pod Sněžkou.

V úterý 9. října dopoledne proběhla zajímavá přednáška pracovníka Správy Krkonošského národního parku na téma „Krkonošský národní park, jeho zajímavosti a ochrana přírodního bohatství v rámci národního parku“. V odpoledních hodinách jsme se vydali na komentovanou exkurzi do Krkonošského národního parku v oblasti kolem Pece pod Sněžkou, v rámci které jsme se dozvěděli spoustu nových poznatků o ochraně přírody a o problémech při záchraně krkonošského přírodního bohatství. Putovali jsme proti proudu říčky Úpy až k ledovcem vymodelovanému Obřímu dolu. Také jsme se seznámili s problematikou sekundárních rašelinišť v oblasti kolem Modrého potoku. Kromě již všeobecně známé problematiky negativního působení kůrovce (Scolytinae) na nejen krkonošské lesy, bylo neméně zajímavé „setkání“ s místní cimrmanovskou raritou z oblasti živočišní říše – Oňukem krkonošským ((Pavidus corcontis Dix), s jedinečným výskytem v Obřím dole. Večer jsme v rámci společných projektových činností připravovali podklady pro dotazníkové šetření a společný soutěžní kvíz na projektové téma - „Chráníme si Evropu“.

Následující den jsme se přesunuli na Hnědý vrch, kde jsme zdolali nejvyšší krkonošskou rozhlednu, která nám ze svého vrcholu nabídla nezapomenutelný pohled na celé Krkonoše  a další okolní hory. Osm kilometrů dlouhou zpáteční cestu do Pece pod Sněžkou jsme absolvovali adrenalinovým sjezdem na sportovních koloběžkách. Odpoledne následoval přesun do Janských Lázní, kde nám dvě sympatické pracovnice Správy Krkonošského národního parku připravily komentovanou procházku místní Stezkou korunami stromů. Večer proběhla soutěžní vernisáž angažovaných plakátů na projektové téma - „Chráníme si Evropu“ a nezapomenutelný pracovní workshop, v rámci kterého žáci všech partnerských škol vytvořili společný angažovaný plakát na již uvedené projektové téma.

Ve čtvrtek 11. října jsme lanovkou vyjeli na Růžovou horu a pak pěkně pěšky „po svých“ na nejvyšší vrchol Česka, na Sněžku. Silný vítr nás popohnal přes Slezský dům na Luční boudu, kde jsme vydatně poobědvali. Cestou na Výrovku jsme vzdali hold obětem hor u Kapličky, která je jejich památníkem. Pak jsme přes Richtrovy boudy po Čertových schodech uzavřeli okruh v Peci pod Sněžkou. Večer pokračovaly další projektové činnosti – zpracování webových stránek projektu a příprava mobility C2 na Slovensku. Nesměl chybět ani závěrečný krkonošský rozlučkový večírek.

V pátek ráno nás čekal odjezd do partnerské školy v Havířově-Prostřední Suché. Odpoledne ukáplo při loučení pár slziček a plní dojmů a vzpomínek se všichni vydali směrem domů. První společné shledání jenom prohloubilo touhu všech po dalším setkání. Nádherné Česko ahóóój a již nyní se těšíme na krásnou přírodu Slovenska v rámci další projektové mobility.

Další fotografie

Starší aktuality

TŘÍDNÍ SCHŮZKY BUDOUCÍCH 1. ROČNÍKŮ 28.5.2019

ŘEDITELSKÉ VOLNO 28.3.2019

Pedagogická poema 15.10.2018

Proměna 2018 8.10.2018

Fotbalový turnaj - Budapešť 8.10.2018

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy