Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Projekty > Učím o klimatu – Active Citizens: Chráníme klima!

Učím o klimatu – Active Citizens: Chráníme klima!

Škola je zapojená do projektu Učím o klimatu podpořeného Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí, www.sfzp.cz, www.mzp.cz; a také z prostředků Evropské unie v rámci programu LIFE. Projekt realizuje organizace Člověk v tísni, vzdělávací program Varianty.

loga

Klimatická konference Zelená města - města budoucnosti

1.4.2024

Ve čtvrtek 21. března se naši žáci (především členové Eko kroužku) zúčastnili klimatické konference Zelená města - města budoucnosti. Konferenci pořádali zástupci projektu Life Coala, se kterými od minulého školního roku spolupracujeme.
Žáci naší školy se na konferenci podíleli nejen jako účastníci, ale pomáhali také s přípravou sjezdu, například s registrací účastníků. Mohli tak „přímo z první řady“ zažít, jak se takováto konference chystá a probíhá.
Program byl bohatý a žáci získali mnoho zajímavých informací o klimatické změně a boji s jejími následky. Na konferenci vystupovali zástupci českých i moravských měst a obcí, kteří představovali městské projekty budované se záměrem zadržet co nejvíce vody v krajině.

Těšíme se na další zajímavé příležitosti, které nám spolupráce s projektem Life Coala přinese.

Mgr. Markéta Sedláčková a vybraní žáci (L3.A,L2.A, L2.B, K1.S, L1.B)

Klimatická konference Zelená města - města budoucnosti

Další fotografie

Zprávy z ekokroužku – spolupráce s Life Coala

12.3.2024

I v letošním roce pokračuje spolupráce ekokroužku s organizací Life Coala při havířovském magistrátu. Proběhlo několik schůzek, na kterých byla dohodnuta spolupráce na dalších zajímavých projektech.
Jako první nás čeká 21. března účast na konferenci Zelená města – města budoucnosti o dopadech klimatických změn a jejich řešení, kde budeme nejen jako posluchači, ale byli jsme také přizváni jako pomocníci při organizace konference.
Kromě konference se rýsují i další příležitosti, jak se ve spolupráci s Life Coala zapojit do ekologických aktivit v rámci našeho města (spolupráce na přípravě ekolympiády, soutěž o nejlepší návrh revitalizace náměstí a další).
Spolupráce s Life Coala je pro nás velmi přínosná a věříme, že bude úspěšně pokračovat i do budoucna.

Mgr. Smejkalová, Mgr. Sedláčková

Konference Climate-Con 2023

16.10.2023

Ve středu 11. října se vybraní žáci 2. a 3. ročníku pedagogického lycea zúčastnili mezinárodní klimatické konference Climate-Con 2023, která se konala v polském Chořově.
Naše škola na konferenci byla pozvána zástupci organizace Life Coala, se kterou jsme začali spolupracovat díky loňskému projektu Active Citziens-Chráníme Klima.
Žáci měli možnost vybrat si panely o různých klimatických problémech a o možnostech, jak chránit klima. V neposlední řadě si mohli procvičit jazykové dovednosti, neboť konference byla z části tlumočena z polštiny do angličtiny.
Všichni jsme si konferenci moc užili a vrátili jsme se plní nových informací a nápadů pro práci v našem eko kroužku.

Mgr. Markéta Sedláčková a žáci L2.A a L3.A

Konference Climate-Con 2023

Další fotografie

Přednáška Chráníme klima

21.6.2023

V pondělí 19.6. jsme udělali symbolickou tečku za projektem organizace Člověk v tísni Active Citizens - Chráníme klima, když naši žáci prezentovali výstupy projektu v rámci přednášky Česko a Evropa řeší klima.

Přednášku organizovali zástupci projektu Life Coala při Magistrátu města Havířova. Přednášejícími byli meteorolog České televize Michal Žák a novinář Daniel Tichý, kteří se tématem klimatické změny dlouhodobě zabývají.

Žáci své účasti v projektu Active Citizens nelitovali, naopak byli nadšení, že si mohli vyzkoušet i tak náročnou práci jako je organizace ecohappeningu a že svůj úspěšný projekt mohou prezentovat i mimo školu.

Za naši školu se spolu s prezentujícími (Ester Konečná, Julie Sroková, Jakub Martynek, Agáta Mráčková, Eliška Piontková, Tereza Pechová) přednášky zůčastnili také žáci třídy L1.A, kteří tak mohli získat nové informace o změnách klimatu a možnostech ochrany klimatu a také se inspirovat od svých spolužáků.

Přednáška Chráníme klima

Další fotografie

Ukončení projektu Eco Happeningem

3.6.2023

V pátek 19. května vyvrcholila celoroční práce našich žáků uspořádáním projektového dne pro veřejnost – Eco Happeningu v prostorách naší školy.

Cílem této akce bylo prožitkovou formou upozornit na problematiku změny klimatu a ukázat možnosti každého z nás, kterými sami můžeme přispět k jeho ochraně. Nejrůznější aktivity, jako např. ochutnávka netradičních jídel ze surovin, které běžně vyhazujeme (např. pesto z mrkvové natě), informace o alternativách dopravy, ochraně vody, nakládání s odpady apod. byly zacíleny na všechny věkové kategorie, od dětí až po seniory. Na závěr dne přišlo na řadu i vystoupení ďábelského houslisty Jiřího Erlebacha.

Projekt probíhal ve spolupráci s organizací Člověk v tísni a finančně byl podpořen z prostředků programu EU-LIFE a Ministerstva životního prostředí.

Ukončení projektu Eco Happeningem

Další fotografie

Eco Happening

16.5.2023

Zveme vás na EcoHappening!!!
Ten se bude konat v pátek 19. května od 14 hodin na školním hřišti SŠ Havířov - Pr. Suchá, příspěvková organizace.
Kromě stánků s ekologickou tématikou a aktivitami pro děti se od 15 hodin můžete těšit také na vystoupení známého "dábelského" houslisty Jiřího Erlebacha.
Přijďte, těšíme se na vás.

Eco Happening

Den Země 2023

24.4.2023

V pátek 21. 4. 2023 se v Havířově na náměstí Republiky a v jeho blízkém okolí slavil Den
Země.
Naše škola již řadu let pomáhá Magistrátu města Havířova s jeho organizací, a tak jste
mohli naše žákyně oborů sociální činnost a pedagogické lyceum potkat u nejrůznějších aktivit
určených nejen pro děti mateřských a základních škol, ale i širokou veřejnost.
Letos se vyráběla dřevěná krmítka pro ptáky, zvonkohry ze dřeva, soutěžilo se v 3D piškvorkách, dřevěných hlavolamech, či malovalo, k největší spokojenosti dětí, na obličej.

Den Země 2023

Další fotografie

Další uskutečněné projekty

Táhneme za jeden provaz

Výuka anglického jazyka zapojením rodilých mluvčích ve školním roce 2022/2023

Národní plán obnovy – doučování

Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání v MSK II

Národní plán obnovy – pořízení mobilních digitálních technologií

Erasmus+ Evropská praxe pro život

Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst

Erasmus+ KA229 Chráníme si Evropu

Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy