Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Projekty > Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst

Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst

grantová dohoda číslo 2021-1-CZ01-KA122-VET-000017311
na období od 15. 11. 2021 do 14. 1. 2023, tj. na 14 měsíců
grant ve výši 123 378,00 Eur


Erasmus+

Národní setkání euroučňů v Praze

19.3.2024

V pátek a sobotu 15. - 16. 3. 2024 se v Praze uskutečnilo Národní setkání Euroučnů.
Setkání bylo zaměřeno na participaci. Po skvělých workshopech jsme měli možnost vyzkoušet virtuální realitu ve VR PLAY PARKU přímo na Václavském náměstí. Den jsme zakončili společnou večeří. Bylo fajn si navzájem popovídat o našich zkušenostech a dozvědět se nové věci. #erasmusplus #euroapprentices #dzs #euroucni #skolasucha
 
 
 
 
 
Národní setkání euroučňů v Praze

Další fotografie

Setkání euroučňů v Brně

7.11.2023

Právě proběhlo setkání rakouských a českých euroučnů v Brně, které se konalo 3. a 4. listopadu. Vše probíhalo skvěle, i když nám příliš nepřálo počasí.
Po půlroce jsme se opět mohli setkat s našimi rakouskými přáteli, což byla úžasná příležitost.
I za tyhle možnosti děkujeme projektu Erasmus+.

Setkání euroučňů v Brně

Další fotografie

Mezinárodní setkání Euroučňů na Azorských ostrovech

2.5.2023

Ve dnech 20. – 24. dubna proběhlo další setkání Euroučňů - 47 absolventů stáží Erasmus+ z deseti zemí Evropské unie, tentokrát na portugalských Azorských ostrovech. Evropská Síť Euroučňů (neboli EuroApprentices Network) vznikla před šesti lety a sdružuje absolventy programu Erasmus+ v oblasti odborné vzdělávání a příprava.
Účastníci mezinárodního setkání možnost sdílet své zkušenosti ze zahraničí, podělit se o to, co je ke stáži motivovalo, nebo prezentovat své nápady, jak dál zvyšovat povědomí veřejnosti o programu Erasmus+.
6 reprezentantů z Česka mělo příležitost se setkat se svými zahraničními kolegy ze zemí zapojenými do evropské Sítě Euroučňů programu Erasmus+. Za naši školu se účastnila žákyně 3. ročníku pedagogického lycea Eliška Folwarczná.
Účastníci byli přes den zaměstnáni různými workshopy, přednáškami a semináři, účastnili se také zajímavých programů (sázeli stromy, vyjeli do sopečné jeskyně, sledovali velryby). Večer pak měli prostor na poznávání se s ostatními a navazování nových kontaktů. Právě tento networking byl podle většiny z nich i jedním z největších přínosů akce.

Mezinárodní setkání Euroučňů na Azorských ostrovech

Další fotografie

Opožděné deníčkové postřehy z Portugalska

17.2.2023

Ještě tady máme pár posledních vzpomínek:
Pondělí 6. 2.
Vzbudila jsem se o půl deváté a zjistila jsem, že všichni jsou po neděli nemocní, a tak doma zůstávalo 5 lidí. Po jedenácté jsem vyrazila do práce, bohužel sama, protože Anet se taky necítila dobře. Popřála jsem tedy holkám hodně štěstí a ať jim je lépe a šla jsem.
Když jsem dorazila do práce, šla jsem rovnou na oběd a hned pak za dětmi do družiny. Děti se ptaly, proč jsem tam dnes jenom já, tak jsme si povídali přes Google překladač a nějak jsem jim vysvětlila, že moje kamarádka je zkrátka nemocná.
S dětmi jsem si různě hrála, hráli jsme uno, karty (naučili mě novou hru, která se jmenovala FISH), hráli jsme pexeso a taky puzzle, učili mě nová portugalská slovíčka a já zase je nějaká česká. Pak jsem s nimi šla ven. Mají krásnou zahradu, kde jsme si společně s dětmi všichni zahráli fotbal. Děti jsou tam velmi aktivní a stále něco dělají. Po nějaké době si ti větší šli dělat domácí úkoly. S tím jsem jim bohužel nemohla nijak pomoct, tak jsem byla s menšími. Jakmile bylo 17:30, končila mi pracovní doba a já se mohla rozloučit, obejmout děti a pomalu se vracet domů. Leona Klimánková.
Středa 8. 2.
Je středa 8 hodin ráno a já vstávám. Snídani si balím na cestu a vyrážím do školky. Po cestě mě překvapí studený vítr a chladnější počasí než o den dřív. Ve školce se mi zdálo, že postýlky začaly děti chystat nějak brzo, a já nevěděl, proč. Nakonec jsem zjistil, že jdeme ven a budeme se vracet až na oběd.
Šli jsme přes školu, která měla různé věkové kategorie, možná byla podobná jako náš víceletý gympl. Došli jsme k pánovi, který dětem ukázal jelena a srnky, o něž se staral. Dětem ukázal jelení parohy a vyprávěl jim něco, čemuž jsem já tradičně nerozuměl. Pak jsme se vrátili, děti se naobědvaly a šly spát. Měly za sebou delší procházku, a tak usnuly nezvykle rychle. My jsme zatím šli s vychovatelkou sundávat vánoční výzdobu a rozvěšovat valentýnskou. Pak jsme konečně i my měli pauzu na oběd.
Když se děti probudily, šli jsme s nimi na hřiště a jedna holčička se mě neustále držela jako klíště. Všichni společně jsme se pak procházeli po celé školce a prohlíželi si novou valentýnskou výzdobu, která se vážně povedla. A nakonec už nezbývalo nic víc než se rozloučit. Tobiáš Firla

Dnes jsme jako vždy dorazili do školky kolem deváté. Děti už byly ve třídě a dostaly pomeranče na svačinku. Pak se posadily do kolečka a přivítaly se písničkou Bom dia. Paní učitelka se s nimi bavila o karnevalu, který mají příští týden, pak si šly děti hrát. Před obědem jsme šli na hřiště, kde jsou houpačky, ke kterým radši už nechodíme, protože děti si myslí, že když nám ukážou na houpačky, tak je tam zázračně dostaneme.
Na oběd pak měly děti rýži s vaječinou a kouskem salátu. Mně to přišlo jako zvláštní kombinace, ale dětem to chutnalo. Po obědě si děti šly lehnout a my jsme měli obědovou pauzu. Když jsme se vrátili, pomohli jsme schovat postýlky a trochu učesat holčičky. A pak začala zábava – dětem jsme pomáhali s přípravou masek na již zmíněný karneval. Po takto krásně stráveném odpoledne jsme si pak dali svačinu a pomalu se začali rozcházet domů.

Setkání Euroučňů v Praze

14.2.2023

Ve dnech 10. a 11. února se už poněkolikáté konal národní sraz Euroučňů v Praze.
EuroApprentices Network neboli Síť Euroučňů funguje od roku 2017 a jsou do ní zapojeny různé evropské státy. Cílem je propojit žáky odborných škol různých zemí, kteří absolvovali zahraniční stáž s programem Erasmus+. Z každé školy se smí účastnil vždy jeden zástupce.
Vybraní absolventi zahraničních stáží pak díky zkušenostem a vědomostem sdílí svoje osobní zkušenosti a ostatní zájemci díky nim mohou lépe pochopit, co pracovní stáž obnáší.
Setkání Euroučeň v Praze bylo nesmírně zajímavé, zástupci škol měli možnost účastnit se mnoha různých aktivit a workshopů. Zároveň probíhal teambulding, a to na netradičním místě - v Neviditelné výstavě.

Setkání Euroučňů v Praze

Další fotografie

Předávání certifikátů Europass mobility

12.2.2023

Ve čtvrtek 9. února se v prostorách informačního střediska předávaly certifikáty Europass mobility. Získali je všichni, kteří se zúčastnili Erasmus+ krátkodobé a dlouhodobé stáže a reprezentovali naši školu v Portugalsku a ve Španělsku.

Předávání certifikátů Europass mobility

Další fotografie

Ukončení 14denní stáže v Portugalsku

12.2.2023

Tak je to za námi.
Právě uběhly 2 týdny, kdy jsme si poprvé v životě vyzkoušeli, jaké je to pracovat v cizojazyčném prostřední, navíc ještě s malými dětmi.
S Portugalskem se loučíme, děkujeme za zkušenost a teď - hurá domů!

Ukončení 14denní stáže v Portugalsku

Další pozdrav z Portugalska

9.2.2023

A jsou tady další pozdravy z našeho portugalského výjezdu. Přikládáme pár fotek, přece jen, jsme tu už týden, pracujeme s dětmi, zároveň se snažíme v těch několika dnech poznat i krásy Portugalska. Chceme stihnout vše, co jde, zatím máme Lisabon, Porto, Fatima.
A pro úplnost přidáváme pokračování našeho „deníčku“:
4. 2. sobota
Naše sobotní ráno nezačalo úplně nejlépe. Vstávat jsme museli kolem 5 ráno a atmosféra byla celkově docela napjatá. A přesně takhle začala naše 5hodinová cesta do Lisabonu.
Na místo jsme dorazili kolem 11 hodin a zhruba dvě hodiny jsme společně procházeli městem a obdivovali jeho krásy. Mně osobně se nejvíc líbily lisabonské ulice.
Poté přišla pauza na oběd a volný program. Někteří nakupovali suvenýry, jiní prošli snad celé město.
Z Lisabonu jsme se poté vydali na jedno z nejznámějších poutních míst, a to do Fátimy. Podle svědectví dětí se právě ve Fátimě zjevila Panna Maria zalitá sluneční září.
Cele místo dostalo úplně jiný nádech, protože jsme dorazili tak akorát na západ slunce, takže vše bylo zalité ve zlatých barvách.
Na večeři jsme měli to samé, co každý jiný den - hranolky s rýží, masem a salátem a k tomu zeleninovou polévku.
Po večeři jsme nasedli do autobusu a zamířili zpět do Bragy. Dorazili jsme kolem 10 hodiny večerní a pomalu se začali připravovat na následující den.
I když ráno nezačalo podle našich představ, celý výlet se nakonec vydařil.
Červenková Karolína
5. 2. 2023
Dneska jsme zase vyrazili na výlet, a tentokrát do 2. největšího města Portugalska – Porta. Sraz byl ráno ve čtvrt na deset, a tak jsme po včerejším náročném dni mohli vstát trochu později. V domluvený čas jsme vyrazili k zastávce, kde na nás čekal minibus. Po cestě jsme v Braze vyzvedli kluky (řekla bych, že byli asi Ukrajinci podle řeči). Po cca hodině jízdy jsme dorazili na místo a vystoupili jsme před obrovskou věží, kde jsme dostali rozchod. Protože však byla hrozná zima, nejdřív jsme s Anet navštívily Starbucks. Pak jsme se všichni společně prošli nejstarší ulicí města, kterou jsme se dostali na nádherné náměstí a pak přes obrovský most k řece dolů, kde jsme si dali oběd. Během dalším rozchodu jsme se někteří svezli lodí a v ceně byla i ochutnávka výborného místního vína (jen tak pro informaci se zde může pít víno od 16 let) pak jsme ještě po pobřeží prošli malé obchůdky, kde jsme nakoupili suvenýry pro naše blízké a jeli jsme zpátky domů.
Posíláme pozdravy domů do zimy a přejeme krásný den.
Kačka

Další pozdrav z Portugalska

Další fotografie

Portugalský deník - první pozdravy

6.2.2023

Tak jsou z nás Portugalci. Více o tom, jak se tady máme, se dočtete v našem portugalském minideníku:
Úterý 31.1.
Vstávali jsme už v 7 ráno, i když jsme vycházeli z apartmánu jako poslední. Náš první pracovní den byl hodně poznávací, ale taky nabitý energií! Když jsme tedy přišli dovnitř, paní Marta nám ukázala, kde máme být, a vše nám vysvětlila. Měli jsme na starost děti v rozmezí 6 - 12 let. Jakmile nás děti viděly, moc hezky nás pozdravily vřelým objetím. Měli jsme starší děti, což znamenalo, že pár slovíček uměly i anglicky. To bylo moc fajn. Povídali jsme si a navzájem jsme se učili nová slova ve svém jazyce. Děti nám potom ukázaly představení jako v divadle, takže jsme měli hezkou podívanou. Pak nás učily karetní hry a také jsme hráli tichou poštu. Nakonec jsme byli chvíli venku, kde jsme hráli hru podobnou naší „Cukr, káva, limonáda“. Pak, po malé svačince a chvilce hraní, tento náš pracovní den skončil.
***
Tak je už to 3 dny, co jsme „Portugalci“. Ráno si jako vždy děláme vlastní snídani a potom vyrážíme na 9 hodin do školek. Dneska jsme ráno zpívali písničku, při které se vždycky s dětmi přivítáme v novém dni. Protože bude za chvíli Valentýna, vybarvovali jsme dnes s dětmi mozaiková srdíčka. Pak následovala chvilka chemické laboratoře – paní učitelka smíchala mouku s gelem na vlasy a vzniklo z toho něco jako želatina. Děti si po téhle zajímavé aktivitě daly svačinku – banán. Po svačince jsme si s dětmi hráli venku (zdejší děti jsou velmi pohybově nadané). No a pak už jenom oběd, chvilka čtení a hurá domů.
***
Náš třetí den v Portugalsku začal velice mile. Tím, že je školka propojená se základní a střední školou, mohou se starší a mladší děti setkávat. A hned z rána přišli 3 starší žáci okolo 16 let, sedli si s dětmi do kroužku na koberec a začali jim číst pohádku. Navíc si ještě k pohádce přinesli maňásky, aby dětem názorně ukázali příběh.
Poté následovala svačina a velká přestávka. Děti šly do velké společenské haly, kde se potkaly s kamarády z ostatních tříd a společně si hrály – většinou na honěnou :D. Nás „učitele“ nahradily vychovatelky, které děti hlídaly, kdyby došlo k případnému úrazu, ale do her nezasahovaly. A my jsme měli chvíli pauzu.
Ani jsme si nestihli pořádně vydechnout a bylo tu plavání. Pomáhali jsme dětem se převléct, a dokonce nám dovolili se na jednu lekci plavání osobně podívat. Většinou si děti chtěly hrát na žraloky a před instruktory plavání utíkaly, ale naučily se i skákat do vody. Plavecký personál byl opravdu laskavý.
Následoval oběd. Musím říct, že portugalské jídlo je tady výborné. Nejčastěji se jako příloha k hlavnímu jídlu podává rýže s hranolky či s bramborami a ani u nás to nebyla výjimka. Děti šly po jídle spinkat a my jsme se zúčastnili her na venkovním hřišti se staršími dětmi. I tyhle děti za nejlepší považují hru na honěnou, ale milují také houpačky, skluzavky, kolotoče a hlavně objetí. Malém nás udusily láskou :D
V odpoledních hodinách si děti vytáhly různé stavebnice a plastelínu pro rozvíjení motoriky a představivosti. Kluci stavěli vesmírné lodě, holky zase princezny a různá zvířátka. Ti, kteří této zábavě neholdují, si vytáhli puzzle.
Konec dne spočíval ve sledování animovaných pohádek na plátně přes interaktivní tabuli (což je u dětí velmi oblíbené) a odpolední józe. Učitelka jógy jménem Ba se s dětmi protahovala pomocí příběhu se zvířátky, který jim zároveň četla. Společně jsme všichni napodobovali například lva nebo žirafu.
Posíláme mnoho pozdravů :D
Ester
***
3.2.2023
Zdravíme z Portugalska!
Přišli jsme do třídy jako obvykle okolo deváté hodiny. Děti nás přivítaly a já jsem dostala od jedné holčičky jménem Maria dopis v angličtině, který za ni napsal její tatínek. Dozvěděla jsem se, že její otec pracuje v české firmě a další zajímavé informace. Bylo to moc milé překvapení. Poté jsme si řekli něco k tématu karneval a děti kreslily klauny. Po lehké svačince šly děti na hřiště a já měla společně se svou spolužačkou přestávku, při které jsme si mohly na chvíli odpočinout a najíst se.
Když se děti vrátily zpět do třídy, dostaly plastelínu a párátka, aby mohly tvořit. Děti si hrály, a tím procvičovaly kreativitu a fantazii. Všechny se pak ke mně nahrnuly, aby mi mohly ukázat své výtvory.
Po zhruba hodině a půl jsme děti přichystali na oběd. Po něm se děti zachumlaly do postýlek a pomalu se odebíraly ke spánku. Nás pak čekala obědová pauza, kdy se stihneme najíst, popovídat si a odpočinout.
Okolo druhé hodiny jsme se vrátili do třídy a hráli si s těmi dětmi, které se probudily dříve. Před třetí hodinou odpolední se všichni nahrnuli do třídy a společně jsme se věnovali různým aktivitám - používali jsme dřevěné puzzle a skládačky nebo třeba s plastové kostky. Během toho si pro děti už pomalu začali chodit rodiče.
Po půl páté už jsme se s dětmi rozloučili a šli na naše ubytování. :)
Sroková Julie, L2.A

Shadowing 2. den

26.1.2023

Včera jsme s hostující paní učitelkou Cziarnieckou a žáky K1.A v rámci projektu Erasmus+ navštívili Těšínské divadlo.
Exkurze byla zaměřena na výrobu vlásenkářských výrobků a jejich údržbu a na divadelní líčení. Paní Šeligová, která nás divadlem provázela, nám také vysvětlila a ukázala celý proces vzniku divadelního představení, od návrhů scény, kulis, kostýmů a loutek až po jejich dokončení a realizaci.
Exkurze se všem zúčastněným velmi líbila.

Shadowing 2. den

Další fotografie

Stínování - shadowing

25.1.2023

V rámci projektu Stínování k nám z polské partnerské školy z Tychy přijela paní učitelka oboru Kadeřník a Kosmetické služby Malgorzata Cziarniecka.
Včerejší odpoledne strávila na odloučeném pracovišti. Tam si prohlédla provozovny a učebny oborů Kadeřník a Kosmetické služby a sledovala práci našich žáků.
Nakonec proběhla zajímavá beseda, při níž si paní Cziarniecka povídala s našimi budoucími kadeřníky z druhého ročníku. Vyprávěla jim především o Mistrovství světa v účesové tvorbě, kterého se na podzim zúčastnila a kde se jí ve dvou kategoriích podařilo získat první a druhé místo.

Stínování - shadowing

Další fotografie

Výsledky výběrového řízení leden 2023

4.1.2023

Pedagogické lyceum
1. Červenková Karolína L3.B
2. Konečná Ester L2.A
3. Sroková Julie L2.A
4. Firla Tobiáš L1.A
5. Klus David L3.B
6. Kniezková Kateřina L2.A
7. Lapišová Tereza L1.B
8. Mráčková Agáta L2.A

Náhradníci: 

1. Poloková Vendula L1.B
2. Podolová Tereza L2.A

Sociální činnost
1. Pechová Aneta H2.A
2. Klimková Lea H1.A

Náhradníci:

1. Popelková Denisa H2.A
2. Pelikánová Eliška H2.A

Prezentace Erasmus plus

1.1.2023

21. prosince proběhla prezentace projektu Erasmus plus pro profesní růst pro žáky i učitele naší školy. Šlo celkem o tři stáže v Portugalsku a Španělsku, dvě krátkodobé a jednu dlouhodobou.
Zároveň jsme mohli být svědky prezentace sítě Euroučeň.

Prezentace Erasmus plus

Další fotografie

Výběrové řízení pro 14denní stáž Erasmus+ v Portugalsku

14.12.2022

V úterý 20. 12. 2022 se koná výběrové řízení na stáž Erasmus+ pro žáky všech ročníků pedagogického lycea a sociální činnosti.
Připravovaná stáž proběhne v termínu od 29. ledna 2023 do 12. února 2023.
Žáci se mohou zúčastnit 14denní zahraniční stáže v Portugalsku zcela bezplatně, vše je hrazeno z projektu Erasmus+.
Řízení se uskuteční v úterý 20. 12. 2022 od 8:00 - 10:00 hod. v Informačním centru (knihovna školy).
Motivační dopis a případné dotazy zasílejte na adresu svarcova@stredniskola-sucha.cz

Kritéria viz odkaz https://www.stredniskola-sucha.cz/aktualita?id=1209
Pro tuto stáž není platný bod o Očkování proti Covid19. Toto pravidlo není v současné době vyžadováno.

Pozdrav z Portugalska

8.12.2022

Pomalu se začínáme s Portugalskem loučit.
A protože bylo nádherné počasí, udělali jsme si ve volné chvilce výlet na slunečné Faro.
S dětmi se zatím ve školce připravujeme na Vánoce.
Pak jsme se ještě byli podívat na rozsvícení stromečku v Portu.

Pozdrav z Portugalska

Další fotografie

Student a job

30.11.2022

Ve dnech 25. a 26. listopadu se škola podílela na akci "Student a JOB" v Ostravě na Černé louce.
Zúčastnili se žáci třídy K3.S a K3.B v oboru kadeřnic a kosmetiček, aby naši školu prezentovali.
Pro zájemce si žáci připravili zajímavý program, kadeřnice kulmovaly a vlasy a zaplétaly různé copy, kosmetičky líčily. My jsme jim zároveň odpovídali na všetečné dotazy týkající se školy.
Akce byla přínosná pro žáky i učitele.

Student a job

Další fotografie

Pyžamový den v Portugalsku

24.11.2022

Nedávno jsme v portugalské školce zažily zase něco nového - Pyžamový den.
Děti i některé učitelky přišly v krásných pyžamech a společně jsme si užili spoustu zábavy.
Pyžamový den se v Portugalsku slaví na počest dětských práv.
A nám se pomalu krátí čas, proto se snažíme užít si každou chvíli.

Pyžamový den v Portugalsku

Další fotografie

Portugalsko - svátek svatého Martina

14.11.2022

Máme za sebou oslavu tradičního portugalského svátku svatého Martina (São Martinho), pro který jsou v Portugalsku typické především pečené kaštany.
Děti si užily krásný den plný zábavy a písniček.
Na závěr si každý z nich odnesl domů právě pečené kaštany, které jsou tady velmi oblíbené.

Portugalsko - svátek svatého Martina

Další fotografie

Španělsko ve chvilkách volna

11.11.2022

Zdravíme všechny ze stáže ve Španělsku v rámci projektu Erasmus+.
Pracujeme ostošest, ale taky si snažíme užívat volný čas.
Pokud to jde, podnikáme procházky, výlety, užíváme sport i kulturu, prostě se snažíme nasát do sebe atmosféru Španělů.
Moc se nám tady líbí.

První pozdravy ze Španělska

11.11.2022

Zdravíme z další stáže v rámci projektu Erasmus, tentokrát ve Španělsku.
Odjelo nás celkem 8 – 2 kadeřnice a 6 kosmetiček. Ubytovali jsme se a pomalu se rozkoukáváme.
Každý den chodíme do práce v salónech krásy ve městě Sevilla.
Bydlíme na vysokoškolských kolejích a moc se nám tady líbí.

První pozdravy ze Španělska

Další fotografie

Portugalsko a Halloween ve školce

7.11.2022

Původně keltský lidový svátek Halloween se slaví i v Portugalsku. A tak jako všude, i tam jsou symbolem rozsvícené dýně, kostlivci, netopýři a podobné symboly.
Portugalské děti se ve školce na tento den také moc těšily. A pořádně se vyřádily! Přišly ráno v krásných, dokonale propracovaných kostýmech a celý den byl "halloweensky" a trošku strašidelně laděný.
Všichni jsme si to moc užili :)
Portugalsko a Halloween ve školce

Další fotografie

Předávání certifikátů Europass mobility Stínování

20.10.2022

Certifikáty Europass Mobility byly uděleny také učitelkám odborného výcviku, které se účastnily v rámci projektu Erasmus plus Stínování v Polsku.

Předávání certifikátů Europass mobility Stínování

Další fotografie

Náš pracovní den v Portugalsku

17.10.2022

Jistě některé z vás zajímá, jak probíhá náš klasický pracovní den.
Každá z nás je v jiné třídě, a tak naše programy se trošku liší.
Pracovní den nám začíná v 9:30. To přijdeme do třídy, kde děti sedí s paní učitelkou nebo s paní asistentkou a na zahájení si zazpívají písničku Bom dia. Po přivítání jdou nejstarší děti na hřiště a ty mladší zůstávají ve třídě, kde dělají pedagogické aktivity nebo si hrají. Asi po hodině se vymění a starší děti jdou do tříd a mladší ven na hřiště. Oběd máme od 11:30 až do 12:00. Na oběd bývá zeleninová polévka a na druhé většinou ryba nebo rýže, která je v Portugalsku velmi oblíbená. Po obědě jdou menší děti spát a starší do tělocvičny, kde si hrají s hračkami.
My máme pauzu na oběd od 13 do 14 hodin. Po našem návratu, se začínají děti probouzet, po uklizení postýlek odcházejí do svých tříd, kde se věnují společným aktivitám, čtou, vypráví pohádky, povídají si nebo tancují. V 16 hodin je svačina, po svačině se jde zase na hřiště a v 16:30 odcházíme domů.

Náš pracovní den v Portugalsku

Další fotografie

Nové pozdravy z Portugalska

14.10.2022

Další týden utekl jako voda. Tentokrát byl malinko jiný, protože ve středu je v Portugalsku státní svátek. Proto ani my jsme ve středu nebyly v práci.
Děti si teď většinou povídají o podzimu a o všem, co s ním souvisí. Sbírají podzimní plody a listy a z toho všeho pak tvoří různé dekorace.
V pátek jsme vyšli ze školky ven na krásné dětské hřiště u náměstí.
A pak konečně nastal víkend. Na sobotu jsme si naplánovaly další poznávací výlet, tentokrát do Viana do Castelo, malého překrásného městěčka u oceánu.
Moc všechny zdravíme!

Nové pozdravy z Portugalska

Další fotografie

Erasmus Day - relaxační odpoledne pro seniorky z Karviné

13.10.2022

Stává se tradicí, že v rámci projektu Erasmus Day se vydá několik žákyň oborů Kosmetické služby a Kadeřník do karvinského domova pro seniory „Nový Domov“. Tam pomáhají zorganizovat zážitkové odpoledne plné relaxu pro tamní dámy. Ty si akci užívají plnými doušky, nechávají se česat, dělat manikúru nebo lehce nalíčit.
Seniorkám naše dívky udělaly velkou radost, protože si díky nim mohly prožít krásné odpoledne plné klidu, vůní líčidel a pohody.

Erasmus Day - relaxační odpoledne pro seniorky z Karviné

Další fotografie

Erasmus plus Shadowing - pokračujeme

9.10.2022

V rámci pokračování projektu Erasmus plus jsme v Polsku prožily tři další dny, které pro nás byly inspirativní a zajímavé.
Ve středu jsme se zúčastnily výuky třetího ročníku. Lekce byla zaměřená na obsluhu klientů. Ve čtvrtek děvčata procvičovala denní líčení a na nás si vyzkoušela proměnu vizáže.
Poslední den jsme opět v učebně a kadeřnické provozovně a náplní vyučovacího dne je barvení vlasů a obsluha klientek.
Po celou dobu návštěvy školy Da Vinci se budoucí kadeřníci také věnovali přípravě na nadcházející soutěž na téma Halloween.
Děkujeme vedení i učitelům partnerské školy za milé a vřelé přijetí.
Iveta Ráczová a Markéta Šplíchalová

Erasmus plus Shadowing - pokračujeme

Další fotografie

2. týden v Portugalsku na stáži

2.10.2022

Náš druhý pracovní týden probíhal skvěle, s dětmi si hrajeme a už jim i něco rozumíme. Učitelky jsou příjemné a snaží se nám i přes jazykovou bariéru pomoct.
V sobotu jsme navštívily Porto, 2. největší město Portugalska. A bylo to nádherné. Všem se tam moc líbilo a určitě to nebyl náš poslední výlet do Porta.
Počasí nám přeje a my nasáváme sluníčko plnými doušky.
2. týden v Portugalsku na stáži

Další fotografie

Shadowing - Tychy

30.9.2022

V rámci projektu Erasmus plus jsme v Polsku prožily dva krásné dny plné nových zážitků.
Ve čtvrtek 29. 9. jsme nejdříve absolvovaly prohlídku školy Da Vinci. Pak jsme se s děvčaty kadeřnického oboru přemístily do Katovic na "Beauty day".
Dívky se tam prezentovaly svými dovednostmi a česaly pod naším pedagogickým vedením klientky v parfumerii Douglas. Akce měla velký úspěch.
O den později jsme se pak na zmíněné škole v učebně odborného výcviku zúčastnily výuky 1. ročníku kadeřnického oboru. Vyučovací hodina byla zaměřena na symetrické oddělování vlasových partií a zaplétání různých druhů copů.
Paní učitelka také předvedla aplikaci vlasové masky a použití napařovače na vlasy.
Moc se nám v partnerské škole líbilo.

Mgr. Iveta Ráczová a Markéta Šplíchalová

Shadowing - Tychy

Další fotografie

Výběrové řízení na náhradníka na stáž do Španělska

29.9.2022

V úterý 27. září proběhlo v prostorách informačního střediska VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ PRO NÁHRADNÍKY na krátkodobou stáž do Španělska.
Jedná se o stáž v rámci projektu Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst.
Stáž je určena pro žáky oborů Kadeřník a Kosmetické služby.

Výsledky:

1. náhradník: Kupková Natálie K2.B

2. náhradník: Tymčíková Klára K3.B

3. náhradník: Serišová Marie K3.S

Výběrové řízení na náhradníka na stáž do Španělska

Mezinárodní setkání EUROUČEŇ skončilo

26.9.2022

Během tří zářijových dní se v Praze konala mezinárodní akce International EuroApprentices meeting.

 Video z celé akce
Šlo o setkání euroučňů. I my jsme tam měli jednoho zástupce, který reprezentoval naši školu. Byla jím Jitka Čuřilová, naše loňská kadeřnice, která se loni účastnila stáže Erasmus+ v Portugalsku.
Setkání bylo nesmírně zajímavé, podnětné, účastníci získali spoustu nových zkušeností a v neposlední řadě vznikla také nová přátelství na mezinárodní úrovni.

Mezinárodní setkání EUROUČEŇ skončilo

Další fotografie

Erasmus+ První týden za námi

25.9.2022

Zdravíme z Portugalska.
První týden je za námi a my jsme už prožili spoustu zajímavých věcí.
To nejdůležitější - seznamujeme se s dětmi, se kterými každý den pracujeme. I přes jazykovou bariéru si tak nějak rozumíme a moc nás to baví!
Zároveň za sebou máme i první výlety po krásách Portugalska. Zatím jsme jeli na výlet do Lisabonu a do Fatimy.
Moc se nám tady líbí, jsme rády, že jsme měli možnost tady jet.

Erasmus+ První týden za námi

Další fotografie

První pozdravy z Portugalska

20.9.2022

Zdravíme všechny!
V pořádku jsme dorazily, ubytovaly se a nyní se začínáme rozkoukávat.
První výlet po okolí je za námi, vypadá to tady krásně.
Už brzy nás čeká naše první pracovní portugalská zkušenost!
Už se moc těšíme :)

První pozdravy z Portugalska

Další fotografie

Erasmus+ první den v práci

20.9.2022

Tak a je to tady.
Dnes jsme se byli poprvé podívat v instituci, kde budeme pracovat.
Pořádně jsme se prohlídli prostředí, abychom věděli, do čeho jdeme.
No a zítra...
Držte nám palce!

Erasmus+ první den v práci

Další fotografie

Mezinárodní setkání EUROUČŇŮ v Praze

20.9.2022

Jitka Čuřilová, naše loňská kadeřnice, se v minulém roce na podzim účastnila stáže Erasmus+ v Portugalsku. Stala se členkou euroučňů a může reprezentovat školu na mezinárodní úrovni.

V těchto dnech se koná v Praze International EuroApprentices meeting, který trvá od 20. do 23. září 2022.
Jitka se tohoto mezinárodního setkání euroučňů právě účastní a naši školu výborně reprezentuje. Při té příležitosti se také seznamuje s mnoha zástupci dalších škol z různých států.

Mezinárodní setkání EUROUČŇŮ v Praze

Další fotografie

Odjezd na tříměsíční stáž v Portugalsku

16.9.2022

Čtyři žákyně pedagogického lycea odjíždějí na dlouhodobou stáž Erasmus + do Bragy v Portugalsku. Celá stáž bude trvat 3 měsíce, začíná 18. 9. a končí až v zimě, a to 18. 12.
Dívky budou v pracovních dnech pracovat ve školkách. Ve volném čase navštíví známá místa nejen v Braze, ale i v Portu nebo Lisabonu.
Děvčata budou ubytovaná v bytě a budou se o sebe muset samy postarat.
Naše škola nad nimi bude dohlížet na dálku, přímo v Braze jim poskytne podporu agentura Bragamob.
První týden stáže bude děvčata doprovázet paní učitelka Švarcová, která jim pomůže v začátcích a dojedná případné podrobnosti.
Dívkám budeme moc držet palce!

Odjezd na tříměsíční stáž v Portugalsku

Výběrové řízení pro náhradníky na stáž do Španělska

16.9.2022

Pozor, pozor, pozor!

V úterý 27. září v 12:10 proběhne v prostorách informačního střediska (školní knihovna) VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ PRO NÁHRADNÍKY na stáž do Španělska.

Stáž je určena pro žáky oborů Kadeřník a Kosmetické služby.

Co je pro to třeba udělat?
- odevzdat portfolio prací své učitelce odborného výcviku (flash disk nebo tištěná podoba)
- odeslat motivační dopis na svarcova@stredniskola-sucha.cz
- zúčastnit se písemného testu a pohovoru v anglickém jazyce

Hodně štěstí!

Přípravná schůzka ve Španělsku Erasmus+

29.6.2022

V posledních několika dnech proběhla ve španělské Seville přípravná návštěva, která se týkala chystané říjnové stáže našich žáků oborů Kosmetické služby a Kadeřník. Schůzka proběhla úspěšně.
Takže milé kadeřnice a kosmetičky - máte se na co těšit!

Přípravná schůzka ve Španělsku Erasmus+

Další fotografie

Výsledky výběrového řízení Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst

27.6.2022

Ve čtvrtek 23. června proběhla hned dvě výběrová řízení v rámci projektu Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst.

Jedno bylo určeno pro žáky pedagogického lycea, druhé pro žáky kosmetických služeb a kadeřníky.

Výběrové řízení na dlouhodobou stáž v Portugalsku - pedagogické lyceum (podzim 2022)

  1. Klimková Tereza - třída L2.A - počet bodů 25
  2. Urbišová Alice - třída L2.B - počet bodů 24
  3. Lenczowská Adéla - třída L3.B - počet bodů 23
  4. Folwarczná Eliška - třída L2.A - počet bodů 23

Výběrové řízení na krátkodobou stáž ve Španělsku - kosmetické služby, kadeřník (podzim 2022)

  1. Michalíková Barbora - třída K2.B - počet bodů 36
  2. Turoňová Kamila - třída K2.B - počet bodů 32
  3. Bučková Adéla - třída K2.S - počet bodů 32
  4. Stuchlik Sandra - třída K2.S - počet bodů 30
  5. Kučerová Denisa - třída K2.B - počet bodů 29
  6. Fragsteinová Zuzana - třída K1.S - počet bodů 28
  7. Pyszková Kateřina - třída K2.S - počet bodů 28
  8. Greńová Klaudie - třída K2.S - počet bodů 27

Nový konkurz Erasmus+

23.6.2022

Dnes proběhl konkurz na nové stáže pod hlavičkou projektu Erasmus+.
Vítězové z řad žáků pedagogického lycea pojedou do Portugalska na dlouhodobou, tříměsíční stáž.
Konkurzu se účastnili také žáci oborů kadeřník a kosmetické služby. Ti nejlepší z nich pak pojedou na krátkodobou stáž do Španělska. Ta bude trvat cca měsíc.

Nový konkurz Erasmus+

Další fotografie

Předávání certiifkátů Erasmus+ červen 2022

22.6.2022

Všichni účastníci nedávné měsíční stáže v programu Erasmus+ se sešli v Informačním středisku školy, kde jim byly předány europasy.
Jednalo se o krátkodobou stáž - měsíc, které se zúčastnili žáci oborů Pedagogické lyceum a Sociální služby.
Stáže probíhaly ve městě Braga v Portugalsku.
Erasmus+ je program, který se snaží zvyšovat kvalifikaci a dovednosti žáků prostřednictvím stáží v různých zahraničních firmách. Projekty pod hlavičkou Erasmu+ mají velmi kladné ohlasy.

Momentálně probíhá výběrové řízení na další ze stáží Erasmus+.

Předávání certiifkátů Erasmus+ červen 2022

Další fotografie

Reportáž z posledního týdne v Portugalsku

13.6.2022

Konečně se nám podařilo sesbírat střípky z posledního týdne krásného pobytu v Portugalsku:

Pondělí 30. 5.
Začátek týdne a hned je o čem psát. Pondělí odstartovalo tzv. dětský týden, a to znamená, že jsou pro děti připraveny různé aktivity, které mají nachystané studenti školy.
Místo klasického ranního zpívání jsme s dětmi pekli mrkvový zákusek s čokoládovou polevou. Nejdřív jsme se seznámili s receptem obrázkovou formou, aby to děti pochopily, pak jsme si nachystali ingredience (vajíčka, mrkev, máslo,…) a pustili se do toho. Jedno dítě rozklepávalo vajíčka, přidávalo do hrnce mrkev, druhé zase míchalo těsto. Každý přiložil ruku k dílu. Nakonec jsme to šoupli do trouby a nechali péct. Děti šly mezitím na oběd. Zákusek byl mezitím hotov a děti si mohly po obědě dát skvělý dezert, který si samy vytvořily a upekly.
Odpoledne bylo pro děti přichystané překvapení. Šli jsme společně do velkého kino-divadelního sálu, usadili jsme se a čekali, co se bude dít. Na scénu přišel kouzelník, který ukazoval opravdu neuvěřitelná kouzla, např: dokázal vykouzlit andulku (a my jsme nikdo nechápali, jak). Poté se zpívalo a tančilo na různé písničky, šlo vidět, že to děti baví. A v poslední řadě začala hrát dosti známá písnička a přísahám, že všechny děti zpívaly. Bylo to neuvěřitelné, vypadalo to jak na nějakém koncertě.
Pro tento den opravdu nemám slov. Sledovala jsem to téměř celou dobu s otevřenou pusou a nestačila se divit, jak můžou být děti ve věku 3-5 let tak nadané, učenlivé, zkrátka úžasné.

31.5. Úterý - Bogalha, Nikča B.
Přišly jsme s Nikčou do Bogalhy a jako každé ráno jsme vymýšlely program pro děti na odpoledne, než přijdou ze školy. Po obědě, když jsme přišly z oběda, nás děti přivítaly. Pak jsme si společně zahráli UNO, pexeso a povídali jsme si. Po domluvě s paní učitelkou jsme dětem rozdaly lízátka a paním učitelkám drobnosti, jelikož to byl náš poslední společný den. Naše zařízení totiž „slavilo narozeniny“, a tak bylo na naše závěrečné dny zavřené. Když se blížil konec naší pracovní doby, šly jsme se s dětmi fotit a poté i s vedením - na památku jsme dostaly s Nikčou kuchařku a odznáček. Děti nás potom nechtěly pustit domů, a tak jsme se s Nikčou vrátily pozdě. Byla to skvělá zkušenost a děti moc fajn!

Středa
Hned ráno jsme se s dětmi v kruhu přivítala. Děti povídaly, co dělaly předchozí den a jak se mají. Poté si s paní učitelkou řekly, co je za den, měsíc a rok a udělaly docházku. Kolem desáté hodiny jsem dětem nachystala svačinu a společně jsme při ní sledovali pohádky. Poté nastala přestávka, a tak jsem si s dětmi hrála venku na školním hřišti. Pak děti vyráběly obrázky, kde se snažily nakreslit samy sebe. Zároveň zdobily barvami talíře. Poté nastal čas oběda a já dětem pomáhala. Po odpoledním odpočinku se děti mohly těšit na překvapení - jeden chlapeček měl narozeninovou oslavu. S paní učitelkou jsme přichystaly občerstvení, všichni jsme mu zazpívali hodně štěstí zdraví a každý dostat dort.

Čtvrtek - 2. 6. 2022
Dneska jsme s dětmi dopoledne vyráběli jejich autoportréty, které se následně vyvěsily na nástěnku. Děti byly moc šikovné a velmi jim to šlo. Odpoledne následovalo volné hraní a pak jsme si zazpívali pár písniček z pohádek, které všichni dobře znají. Děti si se svou paralelní třídou nacvičují tanec a písničku na konec roku, takže měly trénink a potom svačinku. Po svačince následovala hodina tělocviku, kde hrály různé pohybové hry, jako např. Sochy. Po tělocviku šly zase do třídy, kde proběhlo každodenní česání a krášlení před odchodem domů. Toto byl také náš poslední den v práci, takže ke konci probíhalo i dojemné loučení. Sama za sebe mohu říct, že mi tento měsíc praxe uběhl velmi rychle a budu na něho vždycky vzpomínat.
Markéta Andělová L1. A

Pátek 3. 6. 2022
Poslední pátek a poslední den ve školce. Když jsme už šly na pracoviště, moc dobře jsem si uvědomovala, že je to naposled. Byl to divný pocit, že něco tak hezkého a nového nám má za chvíli skončit. Dětem jsem naposledy pomáhala třeba s ostrouháním pastelky nebo vygumováním špatně napsaného písmenka. Naposledy jsme si taky zopakovali české barvy, nejlépe jim šla modrá ????. V 10 hodin jsem jim naposledy nachystala a rozdala talíře se svačinou. Na obohacení jsem jim tentokrát ke svačině rozdala naše české lentilky, které jsem si pro ně přivezla. Děti z toho byly nadšené a začaly mě objímat. Když jim učitelka řekla, že tam jsem naposledy, děti se ke mně hned seběhly a měli jsme poslední společné objetí. Nastal čas, abychom se s dětmi rozloučili a já jen stěží v sobě držela slzy, protože mi říkaly na rozloučenou moc hezké věci. A to je nejlepší je, že nás to moc bavilo! Protože jen takhle poznáte, že to, co děláte, má smysl.
Odpoledne jsme jeli na oběd do jiné části Bragy, protože nás čekal závěrečný ceremoniál. Takže jsme se všichni hodili „do gala“ a jeli jsme. Na oběd už jsme nečekali nic jiného než rýži, protože tu tam dávali ke všemu. Na oběd jsme tedy měli opravdu rýži, hranolky a kuřecí maso se salátem. Pak přijel pán z pořádající agentury a tento projekt se chýlil k úplnému definitivnímu konci. My jsme si to však užili do poslední chvíle.

Poslední den
Máme tady poslední den! Celý měsíc uběhl jako voda, ale myslím si, že můžu snad za všechny říct, že jsme si každý moment našeho pobytu v Portugalsku moc užili. Den začal pro každého jinak, někteří se šli před dlouhou cestou ještě na chvíli prospat, ale většina ani na minutku nezamhouřila oko. Z hotelu jsme totiž odjížděli už ve 2 ráno. Těsně před odjezdem jsme si společně povídali, vzpomínali, ale také i poplakali. Také jsme na hotelovou nástěnku určenou pro vzkazy budoucím studentům napsali krátkou zprávu, kterou jsme připevnili na obrázek České republiky. Okolo 1:50 jsme se všichni sešli u recepce, kde jsme odevzdali karty k pokojům a dostali naši poslední hotelovou snídani. Pak už jsme si jen uložili zavazadla do autobusu, který na nás čekal před hotelem, ale taky jsme se naposledy rozloučili s několika polskými a tureckými studenty, kteří nám na rozloučenou mávali. Cesta autobusem na portské letiště nebyla příliš dlouhá, ale byla velmi emocionální. Společně jsme si zazpívali několik písníček, u kterých jsme vzpomínali na náš pobyt v Braze. Na letišti jsme se už jen rychle odbavili a okolo 4:20 jsme nastoupili do letadla. Bohužel byl Portu silný déšť, a tak jsme před vzletem museli počkat v letadle ještě 45 minut. Z Porta jsme vzlétli v 5:45 a až na pár menších turbulencí jsme za 2,5 hodiny v pořádku doletěli do Amsterdamu. Z Amsterdamu jsme původně měli letět ve 12 hodin, ale opozdil se nám let, takže jsme čekali o hodinku déle. Delší pauzy jsme ale využili a zašli si v klidu na jídlo, kávu anebo si na chvíli zdřímli. Okolo půl druhé jsme vyletěli z Amsterdamu směrem do České republiky. Tady byla turbulence o trochu větší, ale nikoho to nerozhodilo a za hodinu a půl jsme si šli vyzvednout naše zavazadla. Naneštěstí byly ale 2 kufry poškozené, takže jsme před odchodem z letiště udělali ještě krátkou zastávku na vyřešení problému. Poté jsme se přesunuli na hlavní nádraží, kde jsme měli čas si chvíli odpočinout při čekání na zpožděný vlak, který pro nás přijel v 17:50. Jenže protože se vlaky kvůli zpožděným letadlům musely měnit, zbyly na nás místa už jen v tichém vagoně. Většina z nás ale tichý vagon uvítala a klid využila na zasloužený spánek. Několik z nás si ale šlo sednout do chodby vlaku, kde jsme si povídali a sledovali západ slunce. Ve 21:15 jsme přijeli do naší vlakové stanice, kde jsme se rozloučili a každý vyrazili na cestu domů. Na závěr už bych jen chtěla všem poděkovat za tuto úžasnou celoživotní zkušenost a zážitek.

Reportáž z posledního týdne v Portugalsku

Další fotografie

Ukončení stáže v Portugalsku

8.6.2022

Stáž v Portugalsku úspěšně ukončena.
Bavilo nás to, užili jsme si.
Získali jsme mnoho zkušeností a objevili spoustu nových obzorů.
Máme nové známé, možná i přátele.
Děkujeme za příležitost projektu Erasmus plus se zúčastnit.
Bylo to skvělé!

Ukončení stáže v Portugalsku

Další fotografie

Nová stáž na obzoru!

3.6.2022

A máme tady novou možnost účastnit se zahraničních stáží.
Tentokrát jde o stáže dvě, z nichž jedna je určená pro žáky pedagogického lycea (4 žáci nad 18 let) a druhá pro žáky oboru Kadeřník a Kosmetické služby (9 žáků).
Stáže probíhají pod hlavičkou projektu Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst.
Neváhejte, je to neopakovatelná příležitost!
Určitě se zúčastněte výběrového řízení! Za pokus nic nedáte :)
Inspirací Vám může být mnoho a mnoho příspěvků na sociálních sítích školy, kde vidíte naše žáky spokojené, s úsměvem na tvářích a nadšené.

Výběrové řízení - krátkodobá a dlouhodobá stáž podzim 2022
Dlouhodobá stáž (Portugalsko) 18. 9. – 18. 12. 2022
Pedagogické lyceum 4 žáci starší 18 let
Krátkodobá stáž (Španělsko) 1. 10. – 3. 11. 2022
Kadeřník + Kosmetické služby 9 žáků

Podmínky účasti na stážích pro žáky:
1) do 20. 6. 2022
Žáci oboru Kadeřník a Kosmetické služby
- odevzdat portfolio prací své učitelce odborného výcviku (flash disk nebo tištěná podoba)
- odeslat motivační dopis na svarcova@stredniskola-sucha.cz
Žáci oboru Pedagogické lyceum
- odevzdat portfolio her v angličtině své třídní učitelce
- odeslat motivační dopis na svarcova@stredniskola-sucha.cz
2) 23. 6. 2022 v 8:00 h Informační středisko (Švarcová, Petroncová)
- test z anglického jazyka a pohovor v anglickém jazyce

Hodně štěstí!!! 

Zapojení se do projektu Euroučeň

3.6.2022

Naše žákyně se jako první zapojila do sítě Euroučeň a odjela na národní setkání do Prahy , kde se setkala s dalšími absolventy Erasmus a strávili spolu dva dny plné aktivit a zážitků.

Zapojení se do projektu Euroučeň

Portugalsko - reportáž očima žáků - 3. týden

1.6.2022

Pondělí 23. 5.
Dnešní den jsme ve školce tradičně zahájili písničkou Bom dia a svačinou v podobě sušenky a ovoce. Následně si děti zapsaly, kolik jich dnes do školky přišlo, datum a jaké je počasí. Dopolední program tentokrát zahrnoval výběr písniček na zakončení roku, povídání o tom, co zažili o víkendu a kreslení portrétů do knih pro předškoláky. Po obědě měly děti možnost dělat, co chtěly, kreslily si, hrály se stavebnicemi nebo hrály deskové hry. Někteří měli hodinu karate. Po odpolední svačině si děti mohly hrát venku na hřišti, které je součástí areálu školky. Kolem 4. hodiny jsme se přesunuli zpět do třídy a děti se připravovaly na odchod domů.
Úterý 24. 5.
Tento den začal tím, že jsme za dětmi přišli do společné místnosti, odkud byly později dvě starší třídy odvedeny. Děti občas mají hudební dopoledne. Dnes ho měla první nejmladší třída. Děti byly posazeny do kroužku a byly jim rozdány nejrůznější hudební nástroje jako štěrkátka, xylofony nebo rumba koule či triangly. Paní učitelka pouštěla na počítači různé písničky a děti „do rytmu hrály“. Poté jim byly promítány obrázky zvířátek a děti se učily, jaké zvuky jednotlivá zvířátka dělají. Nakonec děti zpívaly.
Když hudební dopoledne skončilo, přemístili jsme se s dětmi na zahradu. Zde si děti hrály na skluzavkách, prolézačkách nebo s míčem. Později se k nám přidala také starší třída. Děti si tak hrály i spolu navzájem.
Přišel čas oběda, a tak jsme opět přešli jídelny. Děti byly posazeny do židliček a nakrmeny. Paní učitelky si je pak převedly do tříd k přebalení a já jsem pouklízela židličky. Když jsem měla hotovo, pomohla jsem přebalit zbylé děti a následoval odpolední spánek a pro mě čas oběda.
Po návratu z odpolední pauzy jsem opět s učitelkami budila děti a uklízela jejich postýlky a ložní prádlo. Děti si opět sedly do řady a poslouchaly písničky z mobilu. Přibližně po 40 minutách šly děti na odpolední svačinku. Po svačině se děti opět vydaly na zahradu.
Středa 25. 5. 2022 – Bogalha – Nikita Prokelová
Ve středu jsme pracovaly s Nikčou jako obvykle, v 10 hodin nám začala pracovní doba, měly jsme čas si připravit program pro děti různých věkových kategorií. Připravily jsme si tichou poštu, hru s židličkami a hudbou. Bylo krásně, takže když přišly děti, hráli jsme UNO, pexeso a zpívali jsme si písničky. Bylo krásně, ten den 30°, takže jsme šli na zahradu, kde děti obvykle hrají fotbal, volejbal nebo si sedí ve stínu a povídají si. Jelikož bylo úmorné horko, sedli jsme si pod strom a zahráli jsme naši tichou poštu (děti tomu říkají rozbitej telefon) v našem rodném jazyce, portugalštině, ale i angličtině. Poté se šly děti učit. Po výuce a svačině jsme hráli opět UNO.
Jiný den, v pátek, jsme se po skončení práce s Nikčou připravovaly na noční program. Byl tady festival Braga Romana, kterého se naše pracovní zařízení také účastnilo. Byly jsme s Nikčou v průvodu, v šatičkách a sandálech z dob románských. Kdo neměl kompletní kostým nebo měl něco moderního, nebyl puštěn do průvodu. Byla to neskutečná zkušenost a hlavně zábava. V průvodu procházely i jiné skupiny – s bubny, různými nástroji, ale taky s hady, výrem a jestřábem. Pro občany Bragy to byla jedna z největších událostí tady v městě, které se zúčastnil určitě každý. Festival trval od 25.5-29.5 a průvod byl jenom v pátek 27. 5.
Čtvrtek 26. 5. - Sofie Pokludová L2.B
Čvrteční ráno jsme záhajily příchodem do jeslí Nico de Gente. Máme každý týden na starost jinou věkovou skupinu dětí ve věkovém rozmezí 6 měsíců až 6 let. Já tento týden trávila u druhých nejstarších dětí, které jsou staré 1-2 roky. Dnešek byl ale trošku netradiční! Poté, co se nejmenší děti (6 měsíců-1 rok) přesunuly nahoru do své učebny, zůstala moje skupinka dole s nejstaršími dětmi, protože za nimi dnes přišla paní instruktorka tance, se kterou nacvičovali pár tanečních „sestav“. Hned po lekci tance přišel učitel hudby, se kterým si děti zpívaly, tancovaly a také dostaly rolničky a zkoušely jimi hrát do rytmu hudby. Když pan učitel odešel, sešli jsme s dětmi dolů do jídelny, kde jsem pomohla s krmením a také s hygienou po jídle. Jak je to již ve školkách zvykem, děti po obědě chodí na chvíli spát, takže jsem svůj pracovní den ukončila uložením dětí do postýlek.
K večeru se většina z nás šla podívat do centra města, jelikož nyní probíhá tradiční festival Braga Romana, ve kterém si občané připomínají život v Braze za doby císaře Augusta. Každý večer je k vidění průvod Bragou, ve kterém vás po městě provedou lidé převlečeni za antické císaře, rytíře, tanečnice a mnoho dalších. Také je připravena řada kulturních vystoupení s antickou tématikou. Koupit si můžete například tradiční jídlo, nápoje, koření, šperky a mnoho dalšího.
Pátek 27. 5.
Můj páteční pracovní den v Portugalsku byl nevšední, přišel jsem klasicky na půl desátou do práce a bylo mi oznámeno, že jedeme na výlet do Guimares, což je vedlejší město vzdálené autem asi 40 minut. Řekl jsem si, proč ne, že. Bude sranda.
Já a kolegové dobrovolníci jsme dorazili na místo určení a naše poznávání města začalo. Bylo opravdu velmi horko, kolem 35 stupňů, takže v tomto ohledu to bylo utrpení. Procházeli jsme se kolem náměstí, naše „šéfka“ nám toho spoustu vyprávěla o okolí, historii, budovách (plno kostelů, hradů). Bylo to fajn a byli jsme tam asi dvě hodiny.
Posléze jsme jeli asi deset minut autem do lesa, téměř džungle. Tam jsme plnili každodenní výzvu. Tou dnes byla překážková dráha 10 metrů nad zemí. NO NENÍ TO PARÁDA?! Jelikož mám opravdu strach z výšek, nebylo to pro mě nic příjemného, ale po půlhodinovém boji jsem to dotáhl do vítězného konce. Po celém dni jsem byl opravdu hodně unavený a zbytek dne jsem prospal.
Sobota v Lisabonu
Sobotní den začínal již okolo páté hodiny ranní, protože nás čekal celodenní výlet do hlavního města Portugalska – Lisabonu. Lisabon se nachází asi 300 kilometrů daleko od města Bragy, kde jsme ubytovaní, a naše cesta trvala asi 5 hodin s jednou přestávkou. V autobuse s námi shodou okolností jeli studenti z Frýdku – Místku a my si tak po dlouhé době mohli povídat česky, nejen mezi sebou.
Do Lisabonu jsme dorazili okolo jedenácté hodiny a jako první jsme viděli klášter Jerónimos Monastery, odkud jsme šli k Památníku objevitelů, který stojí u ústí řeky Tajo. Dále jsme došli k Belémské věži, kde jsme si mohli užít nejen krásný pohled, ale také si poslechnout tóny houslí pouličního umělce.
Poté nás autobus dovezl k náměstí. Tam jsme dostali rozchod na jídlo a vlastní prohlídku města. Mohli jsme si nakoupit suvenýry, pozorovat okolí a hlavně se neztratit v chaosu, který Lisabonu vládne. Čekala nás další cesta autobusem, tentokrát na posvátné místo Fátima, které je jedno z nejznámějších katolických poutních míst na světě a kde nás také čekala večeře. Po dlouhém dni plném poznávání míst v Portugalsku jsme se znaveni vydali na cestu zpět na hotel.
Volná neděle 29. 5.
Dnešní den byl pro mě velmi líný a hlavně odpočinkový. Jelikož jsme včera z Lisabonu přijeli pozdě, spala jsem až do dvanácté a zaspala snídani. Jak jsem zjistila, měli to tak skoro všichni a nedivím se. Zatímco jsem přemýšlela, co dnes budu dělat, zašla jsem si na oběd. A napadlo mě jít se podívat do obchodního centra, jestli tam nemají něco pěkného. Jako vždy tam toho bylo až moc, takže jsem si něco nakoupila po cestě a zašla si i do obchodu pro jídlo a pití. Pak jsem se šla kouknout na festival ve městě. Bylo tam strašně moc lidi a ještě více stánků se vším možným. Viděla jsem i představení ohnivých mužů a hru na dudy. Celý festival byl nesmírně zajímavý. Po příchodu na hotel už jsem se jen osprchovala, připravila do práce a šla si lehnout. Byl to zaslouženě odpočinkový den.

Portugalsko - reportáž očima žáků - 3. týden

Další fotografie

Nové portugalské pozdravy

30.5.2022

Posíláme pozdravy z Portugalska.
Čas tady nějak moc rychle utíká ☺️
Navštívili jsme spoustu krásných míst, chodíme na procházky a užíváme sluníčka, dokud to jen jde ????
Do práce chodíme velmi rádi, děti a paní učitelky jsou úplně zlaté.
A i když přes jazykovou bariéru je ta komunikace trošku těžší, snažíme se :)

Nové portugalské pozdravy

Další fotografie

V Portugalsku si s dětmi hrajeme i sportujeme

30.5.2022

Práce s dětmi tady v Portugalsku nás moc baví.
Když je hraní prací, je to úžasné. S dětmi si však jen nehrajeme, taky se snažíme rozvíjet v nich tvořivost nebo třeba sportovní nadání.
Takhle to vypadá, když si s námi portugalské děti hrají nebo taky sportují.

V Portugalsku si s dětmi hrajeme i sportujeme

Další fotografie

Portugalsko - reportáž očima žáků - 2. týden

27.5.2022

Pondělí 16. 5. 2022
Den začal jako normálně – v 9:00. Dopoledne jsme s dětmi měli klasický pozdrav a následovala hodina hudby, kde měly děti hádat různé písně z pohádek. Byly moc šikovné, protože uhádly úplně všechny. Poté měly děti asi hodinovou pauzu na hraní a šly na oběd. Po obědové pauze jsem měla pro mou třídu nachystaný program zhruba na hodinu. Jednalo se o skládání origami. Naučily se, jak se skládá jednoduchý motýlek a malé srdíčko. Provedla jsem i ukázku těžšího druhu origami – růže. Ti odvážnější ji i zkusili. Dětem se aktivita velmi líbila a moc si ji užily. Pak následovala svačina a hraní si venku na hřišti. Kolem 4 odpoledne už byly děti ve třídě a chystaly se na odchod domů.
Markéta Andělová, Pracoviště: soukromá školka Leonarda da Vinciho třída dětí – 4 roky
Úterý 17. 5.
Dnes jsem byla na praxi v mateřské škole Colégio Semear, ve třídě s dětmi mezi 2 a 3 roky.
Můj den ve školce začal v 9 hodin ráno, když mě a mé spolupracovnice přivezlo auto k budově. U vchodu jsme se rozdělily a každá šla do své třídy. Já jsem šla nahoru do patra do místnosti, kde už v kruhu na koberci seděly děti. Přisedla jsem si k nim a společně i s paní učitelkou jsme si zazpívali pár písniček a pozdravili se. Poté začala zábavnější část, a to poznávání zvířátek poslepu. Paní učitelka vždy jednomu dítěti zavázala šátkem oči a podala mu do ruky plastovou figurku zvířátka. Ostatní děti horlivě napovídaly a těšili se, až na ně přijde řada. Jakmile si to všichni vyzkoušeli, paní učitelka vytáhla ze skříně velkou plyšovou žábu a prostřednictvím ní děti pochválila. Bylo vidět, že žabka je velmi oblíbeným plyšákem, ze kterého byli všichni nadšení.
Protože už byl skoro čas oběda a odpoledního spánku, rozdaly jsme s paní učitelkou dětem knížky na zabavení a začaly jsme připravovat postýlky. Když bylo vše hotové a nachystané, šly děti ruku v ruce na oběd. Nejlepší zážitek dne byl, když se chlapeček pokusil chytit holčičku za ruku, ale ta začala plakat. Bylo mi to trochu líto, protože to bylo opravdu roztomilé. U oběda jsem pomáhala s roznášením jídla a s krmením malého chlapečka s autismem. Po jídle nastal čas spaní, bohužel jen pro děti. Poté, co jsem uspala pár dětí, mi nastala hodinová pauza na oběd.
Vrátila jsem se do školky, začala budit ospalé děti a postupně schovávat postýlky. Napůl ještě spící děti jsme odvedly zpět do jídelny, kde dostaly svačinu v podobě toastového chleba se šunkou a kousek hrušky. Nejspíš měli všichni hlad, protože po chlebu i hrušce se jen zaprášilo. S plnými bříšky jsme se všichni vrátili zpět do herny, kde si děti posedaly na koberec a dostaly do rukou knížky na prohlížení. Po asi 10 minutách jsem už musela jít, a proto jsem na rozloučenou dostala hromadné obětí od všech dětí.
Středa 18. 5.:
Ve středu před devátou hodinou ráno jsem dorazila do mateřské školy Colégio Dom Diogo de Sousa, kde mě přivítaly tříleté děti sedící v jednom velkém kruhu i s paní učitelkou. Děti nám říkaly, jak se jim spalo, co dělaly předešlý den a na co se dnes těší. Poté jsme společně zopakovali, co je za den, měsíc a rok a zároveň jsem jim řekla, jak se to říká v češtině.
Kolem desáté hodiny jsem nachystala dětem svačinu, poté měly půl hodiny přestávku, ve které si hrály se staršími dětmi na chodbě. Po přestávce děti zpívaly písničku o rodině a jejich učitelka jim četla pohádku. Já jsem zatím na stoly nachystala plastelínu, ze které děti vyráběly různá zvířata a věci. Zatímco si děti hrály, pomáhala jsem vyrábět pomůcku ke hře na další den.
Kolem třetí hodiny jsem šla plnit svou nejvíce oblíbenou část práce – buzení dětí. Po probuzení jsem některým dětem pomáhala se obléct zpět do normálního oblečení a poté si šly děti hrát. O půl čtvrté jsem dětem nachystala svačinu, a když ji dojedly, dívaly se na pohádku.
Čtvrtek 19. 5. 
Čtvrteční ráno jsme začali jako každý jiný den vydatnou snídaní a po ní jsme se vydali na svá pracoviště. Já přišla právě na svačinu dětí. Pozdravili jsme se tak, že jsme si společně s dětmi zazpívali pár portugalských písniček. Jelikož po několika dnech bylo opravdu hezké a teplé počasí, strávili jsme s dětmi celý den venku na školní zahradě. Pak šly děti na oběd. Zatím jsme s paní učitelkou připravily postýlky a jak postupně děti přicházely z oběda, hned jsme je uspávaly.
V 13 hod následovala naše hodinová pauza na oběd, na který docházíme do restaurace.
Po návratu do školky jsme pomalu budily děti a pustily jim pohádku, zatímco jsme uklízely jejich věci a postýlky. Dnešní den byl zvláštní tím, že holčička z mého oddělení měla narozeniny, a tak pro ni byla nachystaná narozeninová oslava, na kterou přijeli i rodiče. Malé oslavenkyni jsme popřáli a zazpívali a poté se podával dort.
Po skončení pracovní doby nás vyzvedl řidič a jeli jsme na hotel, kde si pár z nás odpočinulo na terase, kde jsme se snažili chytit na sluníčko trochu vitamínu D. Poté jsme se šly projít k řece, kde jsme si chvilku poseděly, navštívily jsme pár místních obchodů a vrátily na hotel na večeři.
Po večeři jsme měli schůzku, kde jsme si popovídali o naší praxi a poté jsme si až do večerky i s paní učitelkou hráli karetní hru UNO. Tak jsme zakončili náš den.
Pátek 20. 5. - Sociální činnost - Bogalha
Budíček byl 8:45, to už spoustu našich kolegyň pracovalo ve školách a my teprve vstávaly. Náš pracovní den začal nečekaným zvratem. Dětem ze základních škol stávkovali učitelé, a tak musely být děti shromážděné v centru pro volnočasové aktivity. Když jsme přišly do centra, děti si už hrály venku na hřišti a zahradě. Přidaly jsme se k nim a hráli jsme PROSTŘEDNÍKA. Pak jsme hledaly s dětmi čtyřlístky (dokonce jedna holčička našla pětilístek) a hrály fotbal.
Stalo se nám, že během této zábavy se jedna autistická holčička nazlobila a začala agresivně útočit na dívenku, která našla pětilístek. Uklidnit ji dokázala až paní vychovatelka. Poté jsme se přemístili do herní místnosti, kde jsme před obědem všichni hráli pexeso.
Po naší obědové pauze jsme děti učily česká slova a ony nás portugalská. Pak se děti šly věnovat osobnímu rozvoji. Po skončení jejich programu jsme šly na střešní hřiště a hrály jsme chvíli volejbal. Protože však svítilo ostré sluníčko, šly jsme zpátky do herní místnosti hrát UNO, které jsme s Nikčou vyhrály. V 17:00 nám skončila práce a my šly s úsměvem domů.
Nikol Býčková H3.A
Sobota 21. 5.
V sobotu nastal náš první rest day! Většina z nás začala tím, že si pár hodin přispala, což si v pracovních dnech dovolit úplně nemůžeme. Takže jsme si pospali, tedy kromě několika ranních ptáčat, která na snídani naběhla hned po jejím otevření. Dopoledne jsme každý trávili trochu jinak. Někteří z nás se dali do praní a sušení v hotelové prádelně, jiní vyrazili do místních krámků sehnat suvenýry pro své nejbližší a například já jsem většinu dopoledních hodin strávila dopisováním pedagogického deníku.
Po obědě a řádném odpočinku se mnozí z nás rozhodli zajít s paní učitelkou Švarcovou na její poslední kávu v Portugalsku. V plánu byl i piknik v blízkém parku, ale počasí nám bohužel moc nepřálo. Na hotelu jsme si poté dali večeři a čekali na příjezd paní učitelky Petroncové. Tu jsme pořádně přivítali a po dlouhé cestě ji nechali odpočívat. Den jsme zakončili poněkud smutnějším a ospalejším rozloučením s paní Švarcovou.
Pruknerová Barbora
Neděle 22. 5. 
Dnešní den v Portugalsku byl spíše takový relaxační, odpočinkový. Běžně máme v neděli volno, ale tento víkend se nám to volno výjimečně přehodilo na sobotu a v neděli byl výlet.
Zavítali jsme na místo jménem Vienna Do Costello. Je to blízko atlantského oceánu, kde jsme taky strávili většinu našeho výletu. Voda byla studená, ale venku bylo teplo, takže se to kompenzovalo. Ještě než jsme dojeli k zmiňovanému oceánu, byli jsme hodinku u jednoho hradu, který je klasicky ve velké výšině, takže výhled na oceán a okolní města byl parádní. Tam jsme dostali půl hodinky rozchod a mohli jsme tak prozkoumat krásy tohoto místa.
Od hradu jsme se již přesunuli k zmíněnému oceánu a byl to opravdu silný zážitek. Pláž, písek, voda, turisté, sluníčko. Nic tomu nechybělo. Voda nás opravdu zmohla, takže jakmile jsme už jeli od oceánu na hotel, polovina lidí usnula únavou. Myslím, že můžu mluvit za všechny, když řeknu, že jsme si to opravdu všichni užili a jsme rádi za tuto příležitost. Už se nemůžu dočkat dalšího výletu.

Portugalsko - reportáž očima žáků - 2. týden

Další fotografie

Euroučeň - Erasmus plus

27.5.2022

Naše škola se zapojila do sítě Euroučeň a absolventi zahraničních stáži Erasmus plus tak budou moci sdílet zážitky z programu na národní a mezinárodní úrovni.

Euroučeň - Erasmus plus

Další fotografie

Portugalské hrátky s dětmi

26.5.2022

Zdravíme všechny ze stáže v Portugalsku v rámci projektu Erasmus+.
Pracujeme s dětmi, učíme je spoustu nových věcí, dozvídáme se od nic (a o nich) spoustu zajímavostí a hrajeme si s nimi.
Stáž si užíváme. Už teď víme, že rozhodnutí se tohoto výjezdu zúčastnit bylo opravdu jedno z našich nejlepších rozhodnutí!
Posíláme pár fotek, kde s dětmi pracujeme, učíme se a hrajeme si třeba i na kadeřnictví.

Portugalské hrátky s dětmi

Další fotografie

Portugalsko - reportáž očima žáků - 1. týden

23.5.2022

ANET: 7. 5. 2022
Odjezd z Havířova do Prahy, přespání na hostelu a ranní odjezd na letiště Praha.
https://youtu.be/mrF1YNTxzVs
8. 5. 2022
Odlet z letiště Praha do Amsterdamu, přestup do Porta. Pak z letiště Porto autobusem asi 45 minut do města Braga. Ubytování na hotelu.
https://www.pousadasjuventude.pt/
Ponddělí 9. 5. - Nikol P.
Dnešní den jsme začali snídaní, u které jsme se krásně probrali. Hned pak jsme šli na zastávku, kde pro nás měl přijet náš autobus. Zjistili jsme, že nepojedeme sami a že v rámci Erasmu s námi pojedou ještě jiní studenti, abychom se poznávali. Jeli s námi Slovinci, co jsou s námi na hotelu, a ještě jiní studenti z dalších zemí.
Jela s námi paní průvodkyně a vyprávěla nám o historii. Nejdřív jsme jeli k Santuário do Sameiro, odkud byl nádherný výhled na Bragu. A když jsme měli možnost tento výhled spatřit ještě při západu slunce, stálo to opravdu za to.
Prošli jsme se po okolí a bylo to krásné, jenomže jsme neměli tolik času, kolik bychom chtěli. V té Svatyni to bylo poměrně malé, ale nádherné.
Pak jsme dojeli do zahrady Bom Jesus, kde je i katedrála pod stejným názvem. Ten byl ještě nádhernější a bylo to tam obrovské, jak ta zahrada, tak i okolí. Schodů tam bylo extrémně hodně, že už jsem neměla sílu je počítat. Je tam i výtah, který je na celém světě jediný, co je poháněn vodou. Samozřejmě výhled na Bragu z vrcholu byl taktéž nádherný.
Po obědě a krátké přestávce jsme v Braze ještě navštívili několik památek a krásou zahradu.
Úterý 10. 5. - Nela
První den jsme se seznámili s našimi novými učitelkami, u kterých budeme vykonávat měsíční praxi. Seznámily nás se zázemím školky, ukázaly své prostory a několik tříd. Viděli jsme také dětské hřiště, kde děti tráví půlhodinovou přestávku.
Zároveň nám byly podány informace týkající se směn a také toho, kde a s jak starými dětmi budeme pracovat. Náš pracovní den začíná v 9:00 – 13:00, poté máme hodinu volno na oběd a osobní volno, ve 14:00 se vracíme do školky a končíme v 16:00.
Středa 11. 5. - Sabina: První pracovní den
Náš první pracovní den byl v zařízení jménem Synergia Cadi v městě Braga, jehož smyslem hlavně dobrovolnictví a poskytování volnočasových aktivit pro děti a seniory. První pracovní den jsme se seznámili s Inésem, který toto zařízení vede, a Dianou, která nás měla seznámit s náplní naši práce.
Diana nám ukázala, kde budeme pracovat, a zadala nám první práci. Pro začátek jsme třídili složky klientů, poté v nich vyhledávali informace a vkládali je do tabulek. Ve 12 hodin nás poslali na oběd do nedaleké restaurace. Po obědě jsme se vrátili a čekalo nás dobrovolnictví s ostatními studenty z Turecka. Sbírali jsme odpadky v blízkosti zařízení a v nedalekých parcích. Poslední prací tohoto dne bylo připojení se ke klientům k jejich relaxační hodině, která byla ve znamení jógy. Tím se postupně seznamujeme s aktivitami, které zařízení nabízí. Hodina s jógou byla určena seniorům. Náš první den byl touto aktivitou v 16:30 ukončen a my se mohli vrátit do místa, kde jsme ubytovaní.
Čtvrtek 12. 5. 2022 – Marie L.
Náš den začínal klasicky přivítáním se s dětmi. Ráno jsou děti všech kategorií ve školce spolu, takže si opravdu jen hrajeme. Poté dostávají svačinku v podobě sušenky. Chvíli spolu sedíme v kroužku a následuje program, tentokrát v podobě tanečního kroužku, kdy do školky přišla lektorka a s dětmi tancovala na jejich písničky.
Jde vidět, že děti už taneční kroužek měly víckrát, některé věci si vybavují a dokážou zpívat písničky. Po kratším tanečním bloku se děti rozdělily do svých tříd podle věkových kategorií a my se tentokrát šly podívat do třídy dětí od jednoho roku do dvou let. Děti si hlavně hrály, takže my jsme je pomáhaly hlídat a stavěly s nimi kostky, aby se jim rozvíjela motorika.
S dětmi jsme se potom postupně pustily do výtvarné aktivity, kdy jsme při příležitosti oslav rodiny tečkovací metodou ozdobily vystřihnuté ruce z papíru. Zatímco jsme dětem rychle přichystaly místa na spaní, všichni se přesunuli do jídelny na oběd. Dětem jsme pomáhaly s manipulací i se samotným jezením.
Po obědě jsme děti uložily a šly se podívat na program pro starší děti. Tím byla rytmická jóga vedená mladou instruktorkou. Děti tento program velmi bavil a zároveň se zábavnou formou protáhly a udělaly něco pro své zdraví. I tyhle starší děti jsme pak uložily do postýlek.
Tímto náš pracovní den skončil.
Pátek 13. 5. – Aneta Š.
Pátek je poslední den týdne. Ráno jsme opět seděli v kolečku, zpívali písničky, následně děti dostaly svačinku a až na jednu změnu celý den pokračoval jako ty předchozí. K té změně: měla jsem příležitost podívat se na děti, jak se učí plavat.
Děti si ze své skříňky vzaly věci na plavání a okolo 11 hodin jsme vyrazili na bazén, který se nacházel přímo v budově. Vešli jsme do šatny, kde se děti převlékly a my jsme jim s tím pomáhaly (já a paní učitelky). Poté si je převzal pan instruktor. Děti se seřadily do řady, zapsala se účast a pak se šlo do vody. Děti měly za úkol se potápět a následně i skákat na určené místo v bazénu. Po zhruba 20 minutách učení se plavání dostaly děti prostor se vyřádit. Měly k dispozici spoustu vodních hraček (míče, kachničky, kruh,…). Celá lekce trvala asi 45 minut.
Celkově si myslím, že jsou děti na svůj věk (4 roky) dost chytré a odvážné. S porovnáním u nás v ČR se to nedá srovnat.
Sobota 14. 5. – Terka S.
14. 5. 2022, tedy šestý den naší krátkodobé stáže, jsme se konečně dočkali výletu do pohádkového městečka s názvem Porto.
Ráno jsme se probudili (tedy spíš jen já a paní učitelka, protože ostatní tu nejsou moc ranní ptáčata) do bouřlivého počasí. S obavou, jestli nezmrzneme, jsme napjatě očekávali dnešní výlet.
V 9:35 jsme měli sraz na autobusovém nádraží. Byla zima, že by se i pes utrhl. To vám tedy povídám. Když jsme po hodině z autobusu vystoupili, byla ta zima snad ještě větší. Ale nevadí. Úžasný Leonardo (náš anglicky mluvící průvodce) nám i přes naši husí kůži dokázal svým skvělým výkladem vykouzlit úsměv na rtech! Nejprve nás provedl kolem katolického kostela Iglesia de los Clérigos, pak jsme pokračovali k náměstí kolem knihkupectví, které vděčí za slávu i paní Rowlingové. A po nějaké době to konečně přišlo, byli jsme na místě! Na úžasném náměstí s krásnou kašnou a palmami! Ale i přesto děsná zima stále přetrvávala. Po rozchodu a prozkoumávání ostatních památek a zajímavých míst, jako například elegantního nádraží São Bento, které ukazuje světu, že i nádraží může být unikátní, jsme se objevili na nejdokonalejším místě tohoto kouzelného města - Luís I Bridge. Most dlouhý 385 metrů a stojící nad zemí přesně 45 metrů! A přesně tahle čísla nám umožnila dechberoucí výhled na městečko. Nic tak krásného jsem v životě neviděla. Všechno do sebe tak hezky zapadalo, barvy, stavby, dvě pobřeží, řeka, slunce, které právě vykouklo, prostě všechno. Když jsme došli na konec mostu, scházeli jsme pomalu dolů k pobřeží, kde na nás čekal oběd. První hranolky, to bylo super překvápko! Nemohla jsem být šťastnější.
I když… Pak přišla nabídka na plavbu vyhlídkovou lodí po řece Douro. A já jsem si už fakt myslela, že štěstím odpadnu. 13 odvážlivců ze šestnácti si užívalo plavbu a výhledy, které nás obklopovaly. Zbylí tři se kochali krásou těchto míst nohama na zemi.
Byl to úžasný den, dokonce nakonec i slunečný, poznali jsme novou kulturu, nová místa a vytvořili jsme si jako parta zase hromadu nezapomenutelných zážitků. A tohle všechno jen díky Erasmu+. Přesně toto jsme si uvědomovali, když jsme se všichni už vyčerpaní, ale šťastní vraceli autobusem směrem k našemu hotelu do Bragy.

Neděle 15. 5. Výlet do Valency a Viga

Naším druhým výletem byla cesta na portugalskou památku ve městě Valenca. Zde jsme si i přes nepříznivé počasí mohli prohlédnout starou zříceninu hradu a krásný výhled na přírodu na portugalsko-španělských hranicích. Nakoupili jsme pár suvenýrů a vydali se na druhou část výletu, a tím bylo město Vigo ve Španělsku.

Do Viga jsme jeli za jediným cílem - návštěva pláže. Moc jsme se těšili, a přesto, že nám počasí moc nepřálo, si někteří z nás nenechali koupání v oceánu ujít. Vzhledem k tomu, že bylo asi 20 °C, a tak původně s plaváním v moři nikdo předem nepočítal a plavky si nevzal, museli jsme využít toho, co jsme měli. Ale i když bylo všechno naše oblečení od písku a od soli, i když voda byla studená, moc jsme si to užili.

Portugalsko - reportáž očima žáků - 1. týden

Další fotografie

Zprávy z Portugalska - 1. týden

16.5.2022

Tak už máme týden za sebou!

My, žáci sociální činnosti, pracujeme ve skupinách i s dobrovolníky, dokonce jsme se zúčastnili skupinových her, terapií, práce ve skupině (čištění ulic města) apod.
Další z nás pracují ve volnočasovém centru, kde připravujeme hry, pomáháme ve školce a odpoledne dětem s domácími úkoly. Podílíme se také na dalších volnočasových aktivitách pro děti a organizujeme hry či sportovní zábavu.
Všichni si zvykáme na nové město i lidi a snažíme se zorientovat se v cizojazyčném prostředí.

Zprávy z Portugalska - 1. týden

Další fotografie

Braga - Den Evropy

9.5.2022

Den Evropy je jedním ze symbolů Evropy a Evropské unie. Má připomínat, že 9. května 1950 francouzský ministr zahraničí představil myšlenku mírové spolupráce v Evropě.
My jej dnes slavíme už v Portugalsku, kde poznáváme město Braga.
Všechny zdravíme!

Den Evropy

Braga - Den Evropy

Schůzka před odjezdem do Portugalska

29.4.2022

Přípravy na stáž v Portugalsku vrcholí.
Proběhla "předvýjezdová" schůzka nejen s žáky, kteří se účastní stáže Erasmus + Portugalsko 2022, ale i s jejich rodiči.
Všichni zúčastnění získali cenné informace a doufáme, že byly uspokojeny a zodpovězeny všechny zvídavé dotazy.

Schůzka před odjezdem do Portugalska

Jazyková příprava na stáž

17.3.2022

Vybraní žáci pedagogického lycea a sociální činnosti se v květnu zúčastní stáže v Portugalsku. Celá stáž bude trvat zhruba měsíc, žáci se budou pohybovat v různých institucích a budou nuceni komunikovat zejména v anglickém jazyce.
Proto jsme zorganizovali jazykovou přípravu, kde si mohou opakovat a procvičovat ty nejdůležitější anglické fráze.
Tak jim držme palce!

Anglicky jazyk, podpora OLS pro Erasmus+

Jazyková příprava na stáž

Výsledky výběrového řízení na zahraniční stáže - Pedagogické lyceum

22.12.2021

Nedávno proběhlo výběrové řízení pro krátkodobou stáž v Portugalsku, která se bude konat na jaře 2022. Zájemců byla spousta.

Tady přinášíme výsledky:
Výběrové řízení - pedagogické lyceum – krátkodobá stáž v Portugalsku (jaro 2022) 

Jméno 

Třída 

Celkem 

(33) 

Pořadí 

Ličková Marie 

L3.B 

29 

1 

Pokludová Sofie A. 

L2.B 

28 

2 

Slováková Tereza 

L3.B 

26 

3 

Wrzecionková Linda 

L3.B 

26 

4 

Grossmanová Barbora 

L3.B 

25 

5 

Přichystalová Nela 

L2.A 

25 

6 

Pruknerová Barbora 

L2.B 

25 

7 

Gorylová Anna 

L3.A 

25 

8 

Máchová Kateřina 

L3.B 

24 

9 

Szkanderová Tereza 

L2.A 

24 

10 

Šebestová Aneta 

L2.B 

24 

11 

Andělová Markéta 

L1.A 

24 

12 

 Náhradník: 

Závodná Eliška 

L3.B 

23 

13 

Výběrové řízení pro pedagogické lyceum na dlouhodobou stáž v Portugalsku (jaro-léto 2022) proběhne v pozdějším termínu.

Výsledky výběrového řízení na zahraniční stáže - sociální činnost

22.12.2021

Nedávno proběhlo výběrové řízení na zahraniční stáž i pro žáky oboru sociální činnost.
Tady přinášíme výsledky:

Výběrové řízení –  sociální činnost 

Jméno 

Třída 

Celkem 

(33) 

Pořadí 

Prokelová Nikol 

H3.A 

22 

1 

Szlaurová Sabina 

H3.A 

20 

2-3 

Býčková Nikol 

H3.A 

20 

2-3 

Bohata Martin 

H3.A 

19 

4 

 Náhradník: 

Moroňová Květoslava 

H3.A 

18 

5 

 

 

 

 

Erasmus Day je tady

14.10.2021

Dnes bylo na naší škole všechno tak trochu jinak.
Tento den jsme totiž věnovali projektu Erasmus+ v rámci týdenní propagační akce Erasmus Days.
O co šlo?
Hlavní organizátoři zahraničních stáží, které probíhají právě pod hlavičkou projektu Erasmus+, seznamovali žáky se zkušenostmi z minulých mezináročních stáží a s nabídkou těch budoucích.
Žáci mohli zhlédnout fotky dokumentující zkušenosti bývalých stážístů a stážistek v Portugalsku, Španělsku nebo třeba Slovinsku a zjistit, co takový "pracovní studijní výlet" do zahraničí opravdu obnáší. Zájemci také zjistili, co je třeba splnit, aby mohli být zařazeni do výběrového řízení pro stáže, které se blíží.
Věříme, že jsme uspokojili všechny zvědavé dotazy a že se nám podařilo probudit v žácích ještě větší zájem o zkušenosti v zahraničí.

Erasmus Day je tady

Další fotografie

Erasmus Day - zážitkové odpoledne pro seniorky z Karviné

14.10.2021

Ve čtvrtek 14. října se v rámci akce Erasmus Days vydalo několik našich žákyň oborů Kosmetické služby a Kadeřník do Karviné. Konkrétním cílovým místem byl tamní domov pro seniory pojmenovaný "Nový Domov". Důvodem bylo zorganizovat krásné odpoledne plné relaxu pro tamní seniorky.
Děvčata nabídla starším dámám česání, lehké líčení nebo manikúru. Zároveň se jim žákyně snažily poradit, jak jemně pečovat o pleť.
Akce tohoto druhu se nekonala poprvé.
Seniorkám naše dívky udělaly velkou radost, protože si díky nim mohly prožít krásné odpoledne plné klidu, vůní líčidel a pohody.

Erasmus Day - zážitkové odpoledne pro seniorky z Karviné

Další fotografie

Erasmus Day

9.10.2021

Ve čtvrtek 14. 10. bude u nás probíhat tzv. Erasmus day. Zapojíme se tím do celoevropské kampaně Erasmus Days, jejímž cílem je zviditelnit projekty realizované v rámci Erasmus+ a informovat o pozitivním přínosu tohoto programu pro všechny zúčastněné.
Jedná se o dvě akce najednou.

V rámci první z nich vyrazí několik našich žákyň oborů Kosmetické služby a Kadeřník do Karviné, kde pomohou v tamním domově důchodců zorganizovat prožitkové odpoledne. Dívky budou nabízet starším dámám česání, jemné líčení a předají jim informace o účinné péči o obličej i tělo.

Druhá „vlna“ Erasmus day bude probíhat přímo na naší škole, kde bude k mání spousta zajímavých informací týkajících se projektu Erasmus+ a všech jeho stáží, které škola plánuje. V prostorách školní jídelny bude celé dopoledne probíhat prezentace samotného projektu, jednotlivých stáží – minulých, těch téměř současných a samozřejmě i těch budoucích.

Erasmus Day

Nový projekt - Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst

24.9.2021

Erasmus+ je nový vzdělávací program Evropské unie na období 2021 – 2027, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách odborného vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti vzdělávání dospělých.

Základní informace o projektu:

Typ projektu: Erasmus+, Vzdělávací mobilita jednotlivců, Mobilita žáků a zaměstnanců v odborném vzdělávání a přípravě
Název projektu: Evropská praxe pro profesní růst
Doba trvání projektu: 15. 11. 2021 – 15. 1. 2023
Partnerské organizace:
  • Agrupamento de Escolas de Moure e Ribeira do Neiva, Vila Verde, Portugalsko
  • APLICAPROPOSTA LDA, Braga, Portugalsko
  • Ascredno – Associação Social recreativa e desportiva de Nogueiró, Braga, Porgugalsko
  • Associação Cristã Amor em Ação, Braga, Portugalsko
  • Excuela de idiomas Carlos B, S.L., Sevilla, Španělsko
Celková výše získaného grantu: 123,378 EUR
Koordinátor a vedoucí projektu: Střední škola, Havířov – Prostřední Suchá, p. o.
Registrační číslo žádosti: 2021-1-CZ01-KA122-VET-000017311

Cíl a stručná náplň projektu:
Hlavním cílem projektu je během čtyř mobilit zdokonalit teoretické znalosti a zejména praktické odborné dovednosti všech účastníků, a to v domácím i cizojazyčném prostředí. Žáci dostanou příležitost získat nové zkušenosti související se studovaných oborem. Vedlejším cílem celého projektu je zvýšení jazykových kompetencí žáků, a to zejména zdokonalení a rozšíření terminologie, která se vztahuje k jejich oboru.

Plánovaná náplň stáží

1) Krátkodobá mobilita v Portugalsku – doba trvání 1 měsíc – jaro 2022

• 12 žáků oboru Pedagogické lyceum
• 4 žáci oboru Sociální činnost
• práce v domově s pečovatelskou službou, který poskytuje služby seniorům (sociální činnost)
• vykonávání práce terénního pracovníka (sociální činnost)
• práce ve škole Agrupamento - fakultní škola, která pravidelně poskytuje stáže univerzitním studentům i studentům ze zahraničí (pedagogické lyceum)
• poznávání metod výuky v inkluzních třídách a získávání praktických znalostí speciální pedagogiky (pedagogické lyceum)


2) Dlouhodobá mobilita v Portugalsku – doba trvání 3 měsíce – jaro 2022

• 4 žáci oboru Pedagogické lyceum
• práce ve školských zařízeních Associação Cristã Amor em Ação, Colégio Semear, kde bude stážistům umožněna práce s dětmi v předškolním věku a s dětmi na prvním stupni základní školy


3) Krátkodobá mobilita ve Španělsku – doba trvání 1 měsíc – podzim 2022

• 8 žáků oborů Kadeřník a Kosmetické služby
• práce ve skutečných salónech ve městě Sevilla
• seznámení se s inovativními metodami, prostředky a novými technologiemi v oblasti vlasové péče a péče o pleť


4) Krátkodobá mobilita ve Španělsku – doba trvání 1 týden – podzim 2022

• 2 pedagogičtí pracovníci
• job – shadowing ve španělských školách
• seznámení se s novými přístupy k žákům s inkluzí, s využitím nových technologií, aplikací a programů


Před samotným odjezdem na každou mobilitu budou žáci připravování jak v oblasti odborné terminologie v AJ, tak i v praktickém výcviku v hodinách odborných předmětů. Na základě úspěšného plnění pracovních úkolů, kvality vypracovaných životopisů a motivačních dopisů v AJ, dosažených studijních výsledků a chování a na základě výsledků výběrového řízení budou postupně vybíráni žáci pro každou stáž zvlášť.

Termíny výběrových řízení:

Krátkodobá mobilita jaro 2022 (ped. lyceum a soc. činnost) – prosinec 2021

Dlouhodobá mobilita jaro 2022 (ped. lyceum) – prosinec 2021
Krátkodobá mobilita podzim 2022 (kadeřníci, kosmetičky) – květen/červen 2022

Věříme, že se všem vybraným žákům podaří na stáž se řádně připravit, pobyt v cizí zemi se náležitě užijí a zdokonalí se jak ve svém oboru, tak i v angličtině.
O všech s projektem souvisejících aktivitách budeme pravidelně informovat na webových stránkách školy.

Nový projekt - Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst

Další fotografie

Další uskutečněné projekty

Učím o klimatu – Active Citizens: Chráníme klima!

Táhneme za jeden provaz

Výuka anglického jazyka zapojením rodilých mluvčích ve školním roce 2022/2023

Národní plán obnovy – doučování

Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání v MSK II

Národní plán obnovy – pořízení mobilních digitálních technologií

Erasmus+ Evropská praxe pro život

Erasmus+ KA229 Chráníme si Evropu

Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy