Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Exkurze do Poslanecké sněmovny

Exkurze do Poslanecké sněmovny

9.11.2015

Naše cesta do Poslanecké sněmovny začala 26. října 2015 v 6 hodin ráno na nádraží v Havířově. Do Prahy jsme sice dojeli s hodinovým zpožděním, ale v AZ hostelu už pro nás měli připravené ubytování, a tak jsme se po krátkém osvěžení mohli vydat na procházku podzimní Prahou. Prošli jsme se po Václavském náměstí směrem k Národnímu muzeu a dále pokračovali přes Nuselský most na Vyšehrad. Zastavili jsme se u Čertova sloupu a poslechli si pověst, která se k němu váže. Další zastávkou byl Vyšehradský hřbitov, kde jsme si prohlédli hroby významných českých umělců. Pak jsme prošli Vyšehradské sady, kde se nám naskytl z vyhlídek nádherný pohled na Prahu. Odtud jsme sešli na Rašínovo nábřeží a kolem Vltavy dorazili k Národnímu divadlu. A protože jsme už byli dost unavení, nejkratší cestou jsme se vrátili na Václavské náměstí a do Jindřišské ulice, kde jsme byli ubytováni.

Náš den ale ještě neskončil. Někteří žáci projevili přání vidět večerní Prahu, a tak jsme ve 20 hodin v poměrně hojném počtu vyrazili na Pražský hrad. Přes Staroměstské náměstí a Karlův most jsme došli až na Kampu k domu, kde žil Jan Werich. Pak jsme si prohlédli mlýnské kolo, vodníka Kabourka, most zamilovaných a zeď Johna Lennona. Kolem chrámu svatého Mikuláše a po Nerudově ulici jsme vystoupali k Pražskému hradu. Překvapilo nás, že na Hradě nebyli žádní turisté a my jsme byli jediní noční návštěvníci. Z Hradu jsme se vypravili na stanici metra Dejvická, která je nejbližší bezbariérovou stanicí. Vyzkoušeli jsme si tedy i tuto pro nás netradiční dopravu.

Druhý den ráno jsme se vydali do Poslanecké sněmovny. Po důkladné bezpečnostní prohlídce jsme se dostali přes Šternberský palác do sněmovny. Milá průvodkyně nás podrobně seznámila se všemi jejími prostorami. Nakonec jsme vyšli na galerii pro hosty, odkud jsme si prohlédli nádherný jednací sál. Protože v poledne mělo probíhat mimořádné jednání sněmovny, viděli jsme v akci i policejní psy, kteří před schůzí zjišťovali, zda nejsou někde ukryty výbušniny. Po prohlídce jsme ještě v informačním centru zhlédli krátký film o historii parlamentarismu na území našeho státu. Další naše kroky vedly do sídla Senátu, kde jsme si prošli jeho zahradu. Přes Mánesův most kolem Rudolfina jsme došli na Staroměstské náměstí a počkali na dvanáctou hodinu, abychom viděli Orloj v provozu. Naši exkurzi jsme zakončili krátkým rozchodem, abychom si prohlédli různé obchodní jednotky v Praze a mohli je porovnat s těmi, které známe z našeho regionu.

Další fotografie

Starší aktuality

Seznam žáků vybraných na stáž v Portugalsku 5.11.2015

Taneční - první prodloužená 4.11.2015

Úspěšnost přijetí našich absolventů na vysokých školách 4.11.2015

Exkurze v Tyfloservisu 4.11.2015

Vítězství našich žákyň v Městském kole ve futsalu 26.10.2015

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy