Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Portugalský deník - první pozdravy

Portugalský deník - první pozdravy

6.2.2023

Projekt: Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst

Tak jsou z nás Portugalci. Více o tom, jak se tady máme, se dočtete v našem portugalském minideníku:
Úterý 31.1.
Vstávali jsme už v 7 ráno, i když jsme vycházeli z apartmánu jako poslední. Náš první pracovní den byl hodně poznávací, ale taky nabitý energií! Když jsme tedy přišli dovnitř, paní Marta nám ukázala, kde máme být, a vše nám vysvětlila. Měli jsme na starost děti v rozmezí 6 - 12 let. Jakmile nás děti viděly, moc hezky nás pozdravily vřelým objetím. Měli jsme starší děti, což znamenalo, že pár slovíček uměly i anglicky. To bylo moc fajn. Povídali jsme si a navzájem jsme se učili nová slova ve svém jazyce. Děti nám potom ukázaly představení jako v divadle, takže jsme měli hezkou podívanou. Pak nás učily karetní hry a také jsme hráli tichou poštu. Nakonec jsme byli chvíli venku, kde jsme hráli hru podobnou naší „Cukr, káva, limonáda“. Pak, po malé svačince a chvilce hraní, tento náš pracovní den skončil.
***
Tak je už to 3 dny, co jsme „Portugalci“. Ráno si jako vždy děláme vlastní snídani a potom vyrážíme na 9 hodin do školek. Dneska jsme ráno zpívali písničku, při které se vždycky s dětmi přivítáme v novém dni. Protože bude za chvíli Valentýna, vybarvovali jsme dnes s dětmi mozaiková srdíčka. Pak následovala chvilka chemické laboratoře – paní učitelka smíchala mouku s gelem na vlasy a vzniklo z toho něco jako želatina. Děti si po téhle zajímavé aktivitě daly svačinku – banán. Po svačince jsme si s dětmi hráli venku (zdejší děti jsou velmi pohybově nadané). No a pak už jenom oběd, chvilka čtení a hurá domů.
***
Náš třetí den v Portugalsku začal velice mile. Tím, že je školka propojená se základní a střední školou, mohou se starší a mladší děti setkávat. A hned z rána přišli 3 starší žáci okolo 16 let, sedli si s dětmi do kroužku na koberec a začali jim číst pohádku. Navíc si ještě k pohádce přinesli maňásky, aby dětem názorně ukázali příběh.
Poté následovala svačina a velká přestávka. Děti šly do velké společenské haly, kde se potkaly s kamarády z ostatních tříd a společně si hrály – většinou na honěnou :D. Nás „učitele“ nahradily vychovatelky, které děti hlídaly, kdyby došlo k případnému úrazu, ale do her nezasahovaly. A my jsme měli chvíli pauzu.
Ani jsme si nestihli pořádně vydechnout a bylo tu plavání. Pomáhali jsme dětem se převléct, a dokonce nám dovolili se na jednu lekci plavání osobně podívat. Většinou si děti chtěly hrát na žraloky a před instruktory plavání utíkaly, ale naučily se i skákat do vody. Plavecký personál byl opravdu laskavý.
Následoval oběd. Musím říct, že portugalské jídlo je tady výborné. Nejčastěji se jako příloha k hlavnímu jídlu podává rýže s hranolky či s bramborami a ani u nás to nebyla výjimka. Děti šly po jídle spinkat a my jsme se zúčastnili her na venkovním hřišti se staršími dětmi. I tyhle děti za nejlepší považují hru na honěnou, ale milují také houpačky, skluzavky, kolotoče a hlavně objetí. Malém nás udusily láskou :D
V odpoledních hodinách si děti vytáhly různé stavebnice a plastelínu pro rozvíjení motoriky a představivosti. Kluci stavěli vesmírné lodě, holky zase princezny a různá zvířátka. Ti, kteří této zábavě neholdují, si vytáhli puzzle.
Konec dne spočíval ve sledování animovaných pohádek na plátně přes interaktivní tabuli (což je u dětí velmi oblíbené) a odpolední józe. Učitelka jógy jménem Ba se s dětmi protahovala pomocí příběhu se zvířátky, který jim zároveň četla. Společně jsme všichni napodobovali například lva nebo žirafu.
Posíláme mnoho pozdravů :D
Ester
***
3.2.2023
Zdravíme z Portugalska!
Přišli jsme do třídy jako obvykle okolo deváté hodiny. Děti nás přivítaly a já jsem dostala od jedné holčičky jménem Maria dopis v angličtině, který za ni napsal její tatínek. Dozvěděla jsem se, že její otec pracuje v české firmě a další zajímavé informace. Bylo to moc milé překvapení. Poté jsme si řekli něco k tématu karneval a děti kreslily klauny. Po lehké svačince šly děti na hřiště a já měla společně se svou spolužačkou přestávku, při které jsme si mohly na chvíli odpočinout a najíst se.
Když se děti vrátily zpět do třídy, dostaly plastelínu a párátka, aby mohly tvořit. Děti si hrály, a tím procvičovaly kreativitu a fantazii. Všechny se pak ke mně nahrnuly, aby mi mohly ukázat své výtvory.
Po zhruba hodině a půl jsme děti přichystali na oběd. Po něm se děti zachumlaly do postýlek a pomalu se odebíraly ke spánku. Nás pak čekala obědová pauza, kdy se stihneme najíst, popovídat si a odpočinout.
Okolo druhé hodiny jsme se vrátili do třídy a hráli si s těmi dětmi, které se probudily dříve. Před třetí hodinou odpolední se všichni nahrnuli do třídy a společně jsme se věnovali různým aktivitám - používali jsme dřevěné puzzle a skládačky nebo třeba s plastové kostky. Během toho si pro děti už pomalu začali chodit rodiče.
Po půl páté už jsme se s dětmi rozloučili a šli na naše ubytování. :)
Sroková Julie, L2.A

Starší aktuality

Školení na téma Šikana a kyberšikana 6.2.2023

Valentýnská pošta 6.2.2023

Hledáme logo žákovského parlamentu 3.2.2023

Brněnské zrcadlo 2023 - dvakrát první místo! 1.2.2023

Školní ples 24. 2. 2023 1.2.2023

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy