Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Náš absolvent laureátem

Náš absolvent laureátem

24.1.2021

Jsou to zhruba 3 roky, kdy úspěšně na naší škole zakončil studium sympatický Jan Melicher, žák oboru sociální činnost. Nyní je studentem Vysoké školy PRIGO a právě byl jmenován laureátem ceny MŠMT za rok 2020. Honzo, moc ti to přejeme a z celého srdce gratulujeme.
Už na střední škole byl Honza nesmírně pozitivní člověk, který každého vždy potěšil úsměvem a dobrou náladou. Z jeho studijních úspěchů máme velkou radost, proto jsme ho poprosili o pár slov, kterými by nám přiblížil svou „jízdu životem“.

Jmenuji se Jan, je mi 22 let a od malička jsem na invalidním vozíčku. Jsem přátelský a společenský člověk. Mám rád přírodu, snažím se hodně času trávit venku. Baví mě sport, ale vzhledem ke svému zdravotnímu stavu si jej užívám pouze pasivně. Nejraději se dívám na fotbal a poslední dobou jsem si oblíbil biatlon. Většinu svého volného času trávím rehabilitačním cvičením. Rehabilitace mi pomáhá rozvíjet samostatnost, protože výrazně zlepšuje můj pohyb a tím i kvalitu života. Snažím se udržet si kondici, nejraději chodím na bazén, voda je mi hodně nápomocná, mohu si v ní vyzkoušet i to, jaké je chodit. Snažím se žít také trochu kulturně, rád si vyrazím s přáteli nebo rodinou do kina a občas i do divadla.
Momentálně studuji sociální práci, která mi otevřela cestu k poznání sebe samého i k zisku tohoto ocenění. A jak to všechno začalo? Když jsem ukončil základní školu, neměl jsem nejmenší představu o tom, co bych chtěl dělat. A bylo to o to těžší, že jsme museli hledat školu, která je bezbariérová a není moc daleko od domova. To se povedlo a já začal studovat sociální práci, ačkoli jsem si nebyl úplně jistý, co od toho čekat. Postupem času jsem si obor zamiloval. Uvědomil jsem si, že i přesto, že jsem sám na vozíčku, mohu jednou z pozice sociálního pracovníka pomáhat těm, kteří to opravdu potřebují. Od té doby si jdu za tímto cílem a snažím se pro jeho dosažení dělat maximum.
Co se mé budoucnosti týče, moc rád bych se zapracoval v sociální práci a pomáhal těm, kteří to potřebují. Ještě přesně nevím, na kterou sociální skupinu se zaměřím. Myslím si však, že dokážu lidem poradit. Možná, že tedy budu pracovat v poradnách či krizových centrech.
Za svůj nejbližší cíl považuji úspěšné ukončení bakalářského studia. Poté bych rád navázal studiem magisterským. Domnívám se, že dosažení vyššího vzdělání mi může otevřít ještě více cest do budoucna při hledání zaměstnání.
Velmi dobře si uvědomuji, že za všechny úspěchy, kterých jsem doposud dosáhl, ať už je to právě získané ocenění od MŠMT pro vynikající studenty a za mimořádný čin nebo to, že se mi daří při studiu na VŠ, vděčím z velké části své střední škole. Studium na ní mi objasnilo, co vše sociální práce obnáší. Navíc jsem tam prožil spoustu hezkých a nezapomenutelných zážitků a zároveň jsem byl kvalitně připraven na další životní cestu. Touto cestou bych rád poděkoval paní asistentce i všem učitelům, kteří mě na SŠ učili, uvědomuji si, že bez znalostí a životních zkušeností, které mi za 4 roky předali, bych toto všechno nikdy nedokázal.

Jan Melicher

Starší aktuality

Překladatelská soutěž 21.1.2021

Jak se bude učit od 25. ledna 2021 21.1.2021

OLYMPIJSKÁ „60“ 20.1.2021

Výuka od 11. ledna do 22. ledna 2021 bude stále distanční 8.1.2021

Den otevřených dveří 12. ledna 2021 6.1.2021

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy