Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Nové informace pro maturanty, žáky a uchazeče o studium

Nové informace pro maturanty, žáky a uchazeče o studium

23.3.2020

Na dnešní tiskové konferenci ministr školsví mimo jiné uvedl:

"Maturitní zkoušky by měly proběhnout nejdříve 21 dnů po znovuotevření středních škol. Ze společné části maturity se vypustí písemná část z českého a cizího jazyka."

Pokud se školy neotevřou do začátku června, maturitní zkoušky by se vůbec nemusely konat.

„U maturit bude klíčové, zda se školy otevřou do 1. června 2020. Pokud ano, budou maturity probíhat sice ve zjednodušené, ale obdobné podobě jako každý rok. Pro případ, že se školy do 1. června 2020 neotevřou, obsahuje návrh v zájmu jistoty maturantů náhradní řešení,” uvedl ministr školství.

Řešení spočívá v tom, že maturitní vysvědčení by učitelé vystavili na základě studijních výsledků žáka z posledních tří vysvědčení. Jde o vysvědčení z pololetí a konce třetího ročníku a pololetí ročníku čtvrtého. Pokud by žák v posledním ročníku v pololetí neprospěl, škola by mu měla umožnit vykonat komisionální přezkoušení, aby mohl v případě úspěchu maturitní vysvědčení získat také.

Podobná pravidla mají platit i pro závěrečné zkoušky u učebních oborů.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy by měly být nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol. Testy by podle Plagy měly mít stejnou formu a obsah jako v předešlých letech. Studenti by je ale měli psát jen v jednom termínu místo dvou, které se původně plánovaly.

Plaga zároveň vyloučil, že by výuka pokračovala v červenci nebo srpnu, jak se spekulovalo. „Žádný ze scénářů nepočítá s tím, že dojde ke krácení letních prázdnin,” konstatoval Plaga.

Návrh chce v pondělí předložit vládě. Pokud ho schválí, mohla by ho už v úterý řešit Sněmovna.

Kdy se ve školních lavicích žáci a studenti opět usadí, není zatím jasné. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch mluvil v neděli o tom, že by se školy mohly otevřít na přelomu května a června.

Žákům přeji, ať smysluplně využijí čas samostudiem (sledujte BAKALÁŘE - učitelé vám ukládají úkoly) a podporou rodiny.

Maturantům kladu na srdce, ať se poctivě připravují na maturitní zkoušky a raději vůbec nepočítají s náhradním řešením, které dnes zmínil pan ministr. Připomínám, že termín pro odevzdání seznamu literárních děl platí!

Totéž platí pro žáky, kteří se připravují na závěrečnou zkoušku.

Uchazečům o studium na naší škole přeji pevné nervy. Na přijímací zkoušku půjdete na tu školu, kterou jste uvedli na přihlášce jako první v pořadí - výsledky půjdou na obě školy. Uchazečům o maturitní obory odešleme pozvánky k přijímacím zkouškám a další materiály 14 dní před konáním zkoušek. Pro uchazeče o tříletý obor Kadeřník se prozatím nic nemění - výsledky přijímacího řízení zveřejním 22. dubna ráno na našich webových stránkách.

Rodičům a učitelům přeji trpělivost a bezproblémovou komunikaci.

V tomto týdnu dojde k dalším úpravám plánu práce, o kterých vás budeme průběžně informovat. Sledujte média, stránky MŠMT ČR, CERMATU a školy.

Všem pak přeji pevné nervy, dobrou mysl a hodně zdraví. Spolu to zvládneme.

Mgr. Petr Szymeczek, ředitel

Starší aktuality

Zahraniční stáž pro kosmetičky a kadeřníky - Španělsko 14.9.2020

Konkurz na dlouhodobou stáž do Portugalska 14.9.2020

Informace v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu 13.3.2020

Mimořádné opatření - docházka žáků do školy 10.3.2020

Stáž Slovinsko - posunutí termínu 9.3.2020

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy