Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Mezinárodní setkání studentů ve Štrasburku

Mezinárodní setkání studentů ve Štrasburku

10.3.2016

V úterý 23. února 2016 pro nás nastal den D a vyrazili jsme reprezentovat Českou republiku na mezinárodní setkání studentů středních škol v rámci programu Euroscola do Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku. Naše skupina se skládala z 20 dívek z třetího ročníku sociální činnosti, dvou děvčat z druhého ročníku pedagogického lycea a dvou chlapců z druhého ročníku sociální činnosti.

Dopoledne jsme ještě strávili ve škole a pozdě večer ve 21:30 hodin jsme už netrpělivě čekali na parkovišti u zimního stadionu v Havířově. Počasí nám vůbec nepřálo. Sníh s deštěm a velká zima v nás vzbuzoval obavy z naší cesty. Autobus dorazil přesně v dohodnutou hodinu a mohli jsme se usadit na předem určená místa. Ještě společná fotečka před odjezdem a vyrážíme na dalekou cestu.

Noc proběhla v pohodě. Většinou jsme ji prospali a povinné pauzy ani nevyužili. Když se rozednilo, zjistili jsme, že už jsme v Německu a počasí se umoudřilo. Přestalo pršet a po sněhu není ani památka.

Ve středu dopoledne jsme dojeli do hotelu Odalys Green March ve Štrasburku. Naše pokoje ještě nebyly připravené, a proto jsme v hotelu nechali zavazadla a vyrazili na prohlídku města. Navštívili jsme katedrálu Notre-Dame a pokračovali dále kolem řeky Ill směrem k La petite France. Rozchod jsme využili k nákupům suvenýrů a dárečků.

Po příchodu do hotelu jsme se ubytovali a zájemci se mohli jít vykoupat do hotelového bazénu.

Druhý den ráno jsme pospíchali do Evropského parlamentu. Nejprve nás čekala důkladná bezpečnostní prohlídka, a pak už jsme mohli usednout do předsálí Parlamentu, kde jsme si v angličtině vyslechli pokyny k organizaci celého dne.

Po příchodu do velkého jednacího sálu jsme byli seznámeni s činnostmi jednotlivých institucí Evropské unie a poté zástupci jednotlivých zúčastněných škol představili svůj stát a region, ze kterého pocházejí. Veškerá jednání probíhala v angličtině nebo francouzštině.

Po obědě jsme vytvořili mezinárodní čtyřčlenné týmy a soutěžili ve hře Eurogame.

Následně jsme se odebrali do šesti malých jednacích sálů, kde jsme diskutovali o předem připravených tématech, které se týkaly aktuálních problémů Evropy. Celé setkání 500 studentů z 24 členských států EU bylo zakončeno finále soutěže Eurogame, kde naše žákyně Beata Tóthová získala se svým týmem zlatou medaili. Na závěr zazněla hymna Evropské unie – Óda na radost.

Pak už nás čekala bohatá večeře podávaná v restauraci nedaleko našeho hotelu. Tím náš náročný den úspěšně skončil.

Další den ráno po hotelové snídani jsme vyrazili do Norimberku, kde jsme strávili odpoledne prohlídkou města a nákupy. Pak už následovala jen noční cesta domů.

Když jsme ve čtyři hodiny ráno v sobotu vystupovali v Havířově z autobusu, nemohli jsme uvěřit, že už vše končí.

Prožili jsme krásné tři dny, získali jsme nové kamarády a načerpali nové zkušenosti a vědomosti.

Další fotografie

Starší aktuality

Výhra v soutěži Euroscola 10.3.2016

Soutěž v SUDOKU 22.2.2016

Lyžařský výcvik 19.2.2016

Valentýnská laťka 2016 19.2.2016

Olympiáda v českém jazyce 16.2.2016

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy