Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Literárně-dějepisná exkurze do Holandska

Literárně-dějepisná exkurze do Holandska

3.4.2024

V tomto roce jsme se na exkurzi vydali už v březnu. Chtěli jsme totiž vidět kvetoucí Holandsko a zároveň naši exkurzi spojit s návštěvou Muzea J. A. Komenského v Naardenu, kde jsme si vzpomněli na den jeho narození – 28. březen – den, kdy se slaví Mezinárodní den učitelů. U jeho hrobu jsme si připomněli tohoto našeho výjimečného rodáka. Do muzea jsme dovezli i dárek- výtvarné dílo od našeho žáka Jakuba Martynka. Jeho portrét Komenského pracovnice zdejšího muzea velmi potěšil .
Nejvíce nás ale zaujal Amsterdam, viděli jsme Muzeum Anny Frankové, navštívili jsme Rijksmuzeum s obrazy holandských mistrů - především Rembrandta, projeli se lodí po grachtech, prošli se po květinovém trhu a viděli řadu dalších pamětihodností.
Jak se kdysi žilo na holanském venkově nám předvedli ve skanzenu Sanze Schans. Ukázali nám výrobu sýrů, žáci si pak mohli vlastnoručně vyzdobit dřeváky, viděli jsme dosud funkční mlýny.
Atmosféru přímořského městečka jsme si vychutnali ve Volendamu, kde jsme ochutnali dary moře, především jejich herinky, hranolky a sladké vafle.
Poslední den jsme zahajovali 75. sezónu v největším květinovém parku v Evropě – v Keukenhofu.
Kochali se tulipány, narciskami, hyacinty, magnóliemi a dalšími květinami všech možných barev.
Na závěr jsme se zajeli podívat do Delft - města, kde je pochován malíř Vermeer a kde se vyrábí fajáns.
Během této exkurze jsme si rozšířili své znalosti z literatury, dějepisu a zeměpisu a pochopili, že lépe je jednou na vlastní oči vidět, než stokrát slyšet.
Mgr. Pavla Krejčíková

Další fotografie

Starší aktuality

Přípravná schůzka ve Španělsku 1.4.2024

Klimatická konference Zelená města - města budoucnosti 1.4.2024

Skvělé výsledky v soutěži Harmonie! 24.3.2024

Erasmus+ schůzka v Praze 22.3.2024

Návštěva dvou výstav 21.3.2024

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy