Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Naše žákyně na stáži v Rumunsku

Naše žákyně na stáži v Rumunsku

20.10.2015

„Imagination and Recyclining make you and artist“ 

Poslední dva týdny v září jsem měla možnost zúčastnit se v rámci mezinárodního projektu Erasmus+ krátké stáže v Rumunsku. Tento projekt se zabýval tříděním odpadu a ochranou životního prostředí. Oficiální název byl „Imagination and Recyclining make you and artist“. Byli jsme ubytovaní v malé (opravdu hodně malé) vesničce Milcoveni 2 kilometry od srbských hranic.

Tohoto projektu se zúčastnily týmy mladých lidí z Bulharska, Chorvatska, Itálie, Maďarska, také tým dobrovolníků EVS (Francouz, Portugalec, Italové a Španělka) a nakonec český tým zahrnující mne a mou sestru, během projektu přezdívaný „Little Czech Sisters“.

Oficiálním jazykem projektu byla angličtina, ale například s chorvatským týmem jsme se vzájemně učili slovíčka, takže když nás brzy omrzelo věčné „speakování“ a začali jsme spolu mluvit „chorvatočeštinou“. Díky našim základům ruštiny jsme se ale nějakým způsobem dokázali domluvit i s Bulhary.

Téměř každý den (většinou dopoledne, ale někdy i odpoledne) jsme začínali tzv. „energizerem“, tzn. nějakou pohybovou hrou na zahnání únavy a rozproudění energie. Náplní programů pak byly např. diskuze nebo tvoření ve skupinkách týkající se tématu projektu, společné hry venku i vevnitř, během špatného počasí vyrábění z recyklovatelných materiálů. Nejoblíbenější ale byly „cofee breaks“ . Téměř každý večer pak byla tzv. „intercultural night“, pokaždé pod vedením jednoho z národních týmů, kde jsme měli možnost seznámit se blíže z danou zemí, ochutnat specifické potraviny a oblíbené nápoje.

Dva dny ale byly vyhrazeny na výlety. Ten první jsme byli v národním parku, kde jsme mohli vidět vodopád, jezero a nádhernou horskou přírodu Rumunska, výlet byl pak zakončen grilovačkou s chutným čavabčiči. Druhý výlet byl do okresního města Resity. Poobědvali jsme v jedné restauraci na okraji města a pak jsme vyrazili do centra, kde se měla hrát městská hra. Já jsem využila také možnosti projít si sama téměř celé pravé rumunské město a prohlédnout si pár památek.

Na závěr zmíním jednu drobnost (která všem zúčastněným zpříjemňovala pobyt). Na začátku pobytu si každý vylosoval něčí jméno a tím se stal pro dotyčného „secret friendem“. Každý taky dostal jednu pet láhev, na kterou napsal své jméno a mohl si ji různě pomalovat. „Secret friend“ pak do této lahve po celý pobyt mohl vhazovat různé povzbudivé vzkazy, někteří nechali pro svého přítele nějakou drobnost na schodech nebo jen poslali prostřednictvím někoho jiného „hug“.

Osobně jsem si tento projekt hodně užila, a to i přesto, že to někdy bylo náročné, jelikož má úroveň angličtiny nebyla ani zdaleka tak dobrá jako u ostatních účastníků; měla jsem možnost seznámit se s mladými lidmi z různých koutů Evropy, poznat jiné kultury, podívat se „za hranice“, ale i uvědomit si spoustu důležitých věcí. Tak tedy, jedním slovem, bylo to ÚŽASNÉ!!!

Anna Ponková

4. ročník sociální činnosti

Další fotografie

Starší aktuality

Výsledky 1. kola výběrového řízení – Portugalsko 19.10.2015

Jazykově vzdělávací pobyt v Anglii 14.10.2015

Ocenění projektu "Barevně i černobíle" 8.10.2015

1. kolo výběru žáků na stáž v Portugalsku 2.10.2015

Soutěž EUROSCOLA 29.9.2015

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy