Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Konference "Umění žít spolu"

Konference "Umění žít spolu"

12.1.2018

Koncem listopadu se v Praze konala třídenní středoškolská konference s názvem "Umění žít spolu". Tato konference se koná již druhým rokem, jejím smyslem je aktivovat zájem studentů o jejich okolí, nabídnout jim informace o zahraničních možnostech, a to nejen v rámci programu Erasmus+. Víkendové setkání probíhá formou přednášek a workshopů, které vedou zkušení školitelé, v rámci živých knihoven se pak účastníci mohou setkat se zajímavými hosty, kteří se s nimi podělí o vlastní zkušenosti z dobrovolnických aktivit.

Na této akci jsme se zúčastnily besed a workshopů zaměřených na téma dobrovolnictví, aktivní občanství a rozvoj našich dovedností. Setkaly jsme se s lidmi, kterým dobrovolnictví a aktivismus změnili život. Dále jsme dostaly tipy a možnosti, jak bychom mohly být aktivní ve svém okolí. První den jsme se seznámily s programem a vybíraly si z nabídky besed a workshopů pro příští dny.

Druhý den dopoledne probíhala paralelní diskuze o ochraně přírody s Janem Skalíkem, o světelném znečištění s Pavlou Hudcovou, o problémech ve městech a politice s Jakubem Čechem, o projektu "Zachraň jídlo" s Davidem Hájkem a o všeobecných sociálních výzkumech s paní socioložkou.

Odpoledne jsme si mohly vybrat z nabídky různých workshopů. My jsme se zúčastnily tří z nich:

1. Jak začít něco dělat a jak zapojit okolí? - Říct svůj návrh, jak bych ho mohl/a provést a dokázat spolupracovat s lidmi.

2. Zero waste - V překladu znamená nulový odpad. Zde jsme si říkali rady, jak šetřit svou planetu, jak se k ní chovat, jak správně třídit a používat znovupoužitelné materiály (skleněné lahve na pití apod.).

3. Divadlo utlačovaných - Zde jsme hráli s kolektivem hry, které byly zaměřené na emoce a vžití se do role utlačované osoby.

Večer jsme měli tzv. "živou knihovnu", kde jsme měli možnost slyšet příběhy devíti lidí. Mezi nimi byl například Alexandr Gajdzica z Třince, který vyprávěl o své zkušenosti s dobrovolnictvím. Působil v uprchlických táborech ve Slovinsku a Chorvatsku. Momentálně se připravuje na výjezd do Mongolska, kde by měl půl roku učit děti na venkově angličtinu.

V neděli jsme měli shrnutí a vyhodnocení, co nám konference přinesla.

Jsem přesvědčená, že nás konference velice ovlivnila, protože jsme se začaly zajímat o neziskové organizace, např. o "Zachraň jídlo", protože nemáme rády plýtvání, protože víme, že spousta lidí na světě nemá co jíst a my jídlo vyhazujeme. Jsem v této organizaci dobrovolníkem.

Chtěly bych poděkovat paní učitelce Kubátové a panu řediteli, že nám umožnili tento výjezd a my jsme našli inspiraci do našich životů, jak dále můžeme pomáhat lidem.

Za zúčasněné studentky - Veroniku Trnkovou (H 3.A), Kláru Hermanovou (H 4.A) a Kateřinu Ráczovou (H 4.A)

Anna Lešingrová, H 3.A

Starší aktuality

Naše žákyně byla oceněna hejtmanem Moravskoslezského kraje 19.2.2018

Dobročinný vánoční jarmark 5.1.2018

Sbírka pro děti z centra Čtyřlístek 5.1.2018

Fotbalistky naší školy vítězí na všech frontách 17.12.2017

Školní kolo olympiády v českém jazyce 8.12.2017

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy