Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Společně k prameni Vltavy

Společně k prameni Vltavy

3.7.2014

Projekt: Comenius 2012 - 2014

Závěrečné setkání všech partnerů projektu Comenius „Společně k evropským pramenům“ se uskutečnilo v České republice. Začínalo v prostorách Střední školy, Havířov-Prostřední Suchá, kde se konal slavnostní oběd, ale poté se přesunulo do malebného prostředí národního parku Šumava. V pondělí 23. června jsme se tedy společně vydali do míst, kde pramení nejdelší česká řeka Vltava. Ubytovali jsme se ve vesničce Lipno nad Vltavou, která je oblíbenou destinací kvůli bohaté nabídce sportovních a turistických aktivit. Vesnička leží na břehu největší české přehrady a je obklopena dlouhými kopci, které slouží v zimě jako lyžařské sjezdovky a v létě je využívají cyklisté.

Hned druhý den ráno nás čekal přesun do nejjižnějšího města v ČR – Vyššího Brodu, odkud jsme plánovali sjezd na raftech až do historického městečka Rožmberk. Všichni účastníci vytvořili smíšené mezinárodní týmy a vydali se na plavbu po řece Vltavě. Cestou nás čekalo několik jezů a peřejí, které jsme všichni úspěšně zdolali. Většina členů naší výpravy byla na vodě vůbec poprvé a všichni si tento v Česku populární sport zamilovali. Po dobrém obědě v prosluněném Rožmberku se někteří vydali na prohlídku historického centra města, jiní se opalovali nebo se zabavili v řece.

Odpolední program byl neméně zábavný. Vrátili jsme se do Lipna nad Vltavou a lanovkou se přesunuli na vrchol nejvyššího kopce. Tam se nachází unikátní stavba „Stezka korunami stromů.“ Stezka je několik set metrů dlouhá, doplňují ji informační tabule a interaktivní hry na téma šumavská příroda. Stezka se postupně zvedá až do výše 40 metrů, což umožňuje dechberoucí výhled přes koruny stromů na přehradu a celý národní park. Zábavnou a pro mnohé adrenalinovou atrakcí pak byla možnost vrátit se dolů po tobogánu. Večer nás čekala tradiční zábava českých trampů, vodáků a táborníků – opékání párků. Opět se ukázalo, že pro mnohé to byla nová zkušenost, protože si občas svůj párek trošku připekli.

Třetí den jsme se brzy ráno vypravili k samotnému prameni řeky Vltavy. Ten se nachází v blízkosti česko-německých hranic, nedaleko Kvildy - nejstudenějšího místa v České republice. Počasí se zde mění z minuty na minutu, což se potvrdilo i během našeho výletu. Přijížděli jsme a obloha byla zatažená zlověstnými černými mraky. Avšak během procházky se náhle vyjasnilo a až do našeho odjezdu vydrželo teplé slunečné počasí. Během cesty k prameni jsme míjeli pásmo, kterým v minulosti procházela železná opona a ještě dnes je jen řídce porostlé stromy. Ačkoli pramen řeky byl kouzelný, nebylo možné přehlédnout kůrovcem zničené lesy, které jej obklopují.

V podvečer jsme dorazili zpět do vesnice a našim cílem se stalo kryté aquacentrum, kde jsme řádili v bazénech, vířivkách a umělých řekách. Poslední den jsme se rozloučili s německou částí naší výpravy a zamířili jsme na kratičkou návštěvu jednoho z nejkrásnějších měst v ČR, Českého Krumlova. Pak už naše cesta vedla do Prahy na letiště, kde jsme se rozloučili s tureckými přáteli. Po příjezdu do Havířova jsme se rozloučili také s polskými a slovenskými partnery a všem bylo líto, že ten společně strávený čas už skončil. Závěrečné setkání tedy dopadlo na výbornou a všichni věříme, že ještě budeme mít možnost se společně setkat.

Další fotografie

Starší aktuality

Portugalsko - výsledky testu 27.6.2014

Charitativní sportovní dopoledne 23.6.2014

Plakát K-mode 2014 23.6.2014

Výlet do Štrasburku bude! 13.6.2014

SOUTĚŽÍME O VÝLET DO ŠTRASBURKU ! 5.6.2014

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy