Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality

Aktuality

Interreg V-A Kaleidoskop profesí - současné trendy v polsko-českém odborném školství

Interreg červen

Projekt: Interreg V-A Kaleidoskop profesí - současné trendy v polsko-českém odborném školství

19.6.2019

V rámci projektu INTERREG probíhalo na naší škole ve dnech 11. – 12. 6. 2019 setkání našich žáků, žáků z Polska a klientů zařízení Santé – centra ambulantních a pobytových služeb pro lidi s mentálním postižením Havířov.

V úterý nejprve všichni společně tvořili výtvarná díla na téma „Pole, louky, lesy, domovino, kde jsi?“ Jednalo se o malování prsty a tkaní obrázků. Po obědě provedli žáci 2. ročníku oboru Sociální činnost hosty po škole a pomocí workshopů je pak seznamovali s náplní práce pracovníka v sociálních službách. Na vlastní kůži si tak polští žáci mohli vyzkoušet úpravu lůžka s klientem, pomoc při hygieně dítěti, základy první pomoci, některé druhy obvazové techniky, měření krevního tlaku a vybrané aktivizační činnosti.

Druhý den, ve středu, přivítali hosty z Polska v doprovodu našich žáků pracovníci v zařízení Santé, kde jim paní vedoucí nejprve osvětlila poslání organizace a následně si sami mohli vyzkoušet činnosti, které toto zařízení svým klientům nabízí. Někteří tak vůbec poprvé pracovali s keramikou, jiní vyšívali, další pak tkali koberečky či pletli košíky.

Další fotografie

Obtížná "mise" dokončena! Vojenský tábor - Interreg

Projekt: Interreg V-A Kaleidoskop profesí - současné trendy v polsko-českém odborném školství

20.5.2019

V týdnu od 13. do 17.5.2019 jsme se v rámci projektu Interreg zúčastnili napínavé mise s vojenskou tématikou. Polští kolegové připravili projektový týden, na který účastníci jen tak nezapomenou. Pondělní dopoledne bylo ve znamení sebeobrany, ukázek účinných obranných technik a nácviku jejich použití. Odpoledne se všichni oblékli do maskáčů a vyrazili na paintball. Boj v hustém lesním porostu byl opravdu náročný. V úterý na nás čekala lezecká stěna a odpoledne kurz první pomoci. Deštivé a chladné počasí středečního rána bylo ideální kulisou pro instruktáž kurzu přežití ve volné přírodě. Účastníci pak měli možnost se trochu rozehřát při ostrých střelbách z legendárního Kalašnikova AK-47. Ve čtvrtek následoval teoretický blok základního kurzu přístrojového potápění. Po zhruba dvouhodinovém školení, které bylo zakončeno testem, jsme vyrazili směr aquacentrum H2O. Zde si všichni vyzkoušeli potápění s dýchacím přístrojem se vším všudy. Po počátečních obavách se po hodině strávené pod hladinou nikomu na břeh moc nechtělo. Díky profesionálnímu přístupu instruktorů zvládli potápění všichni. V pátek byly slavnostně rozdány účastníkům získané certifikáty a vojenský tábor byl oficiálně ukončen. Neuvěřitelné zážitky, zkušenosti, které se dají využít v běžném životě, překonání svých osobních limitů a navázání nových přátelství to jsou asi ty nejlepší projektové výstupy, které si odváží každý z účastníků. Těšíme se na pokračování…

Další fotografie

Interreg - workshop "Základy estetické úpravy ženy"

Projekt: Interreg V-A Kaleidoskop profesí - současné trendy v polsko-českém odborném školství

24.4.2019

23. dubna organizovala naše škola workshop „Základy estetické úpravy ženy“ v rámci projektu Interreg. Workshop vedl náš přední vizážista Pavel Bauer.

Projekt Interreg je součástí Operačního programu polsko-české spolupráce „Kaleidoskop profesí“.

Hlavním cílem celého projektu je rozvoj sociálních vazeb mezi středoškolskou mládeží v česko-polské příhraniční oblasti, představení jednotlivých studijních oborů nebo třeba rozvoj mezinárodní spolupráce škol v oblasti odborných i mimoškolních aktivit.

Workshop byl velmi zajímavý, budoucí kosmetičky tak získaly mnoho cenných zkušeností a dovedností. 

Další fotografie

Gastronomie našich předků a dnes

Projekt: Interreg V-A Kaleidoskop profesí - současné trendy v polsko-českém odborném školství

12.3.2019

Dne 4. – 6. 3. 2019 se naše žákyně tříd L2.A a H2.A účastnily spolu s polskými žáky projektové akce INTERREG. KA 5. Akce probíhala v hotelovém komplexu Laskowo, který kromě jiného disponuje i SPA areálem.

První den se žákyně seznámily s trendy moderního vaření a pod vedením šéfkuchařů vařily menu o pěti chodech pro 36 osob, které poté samy degustovaly na slavnostní večeři. Po zdárném dokončení obdržely certifikát.

Druhý den byl ve znamení kávy. Za asistence zkušených baristů se žákyně učily připravovat různé druhy kávy. Nejprve proběhla teoretická příprava s ukázkami a poté si každá žákyně otestovala své schopnosti při přípravě esspressa, americana, cappuccina nebo laté. Po skončení a vyhodnocení kurzu obdržely zúčastněné žákyně certifikát.

Projektová akce předčila naše očekávání, všichni si odnesli spoustu zajímavých poznatků z moderní gastronomie.

Další fotografie

Projektový ADRENALIN na Orientce - projekt INTERREG 2018

Projekt: Interreg V-A Kaleidoskop profesí - současné trendy v polsko-českém odborném školství

5.11.2018

Od pondělí 22. října 2018 do středy 24. října 2018 žáci a pedagogové naší školy zorganizovali „Sportovní tábor v Česku“ v rámci projektu Interreg 2018, kterého se zúčastnilo celkem 40 žáků a 6 pedagogů partnerských škol z Havířova (CZ) a z Rydultowy (POL). Z naší školy to byli žáci oborů Pedagogického lycea a Sociální činnosti. Po přátelském setkání v prostorách Střední školy, Havířov-Prostřední Suchá, se hosté z Polska seznámili s naší školou, navázali nové přátelské kontakty a vyměnili si zkušenosti z dosavadních projektových činností. Následně jsme se společně přesunuli do, babím létem malovaného prostředí Jeseníků, kde na nás ve Staré Vsi u Rýmařova čekala Chata Orientka. Náročný třídenní program tvořil Volnočasový workshop Pandora, který byl zaměřen nejenom na teorii, ale hlavně na praktická cvičení v oblasti adrenalinových činností. Žáci a pedagogové si někdy sáhli až na dno fyzických a psychických sil při lanových aktivitách, při zdolávání různorodých lezeckých stěn, při střílecích bojových hrách - armygame, airsoftu či lukostřelbě, při bungee runningu nebo free fallu. Adrenalinové aktivity zažívají v naší době obrovský rozmach, který má rok od roku dynamičtější charakter. S tímto rozmachem aktivit jde ale ruku v ruce i značné nebezpečí pramenící z toho, že tyto aktivity si mladí lidé zkouší bez potřebné teoretické výbavy, bez praktických znalostí lezeckých technik a to přináší velká rizika. Zároveň víme, že spousta mladých lidí chce s adrenalinovými aktivitami začít, ale neví jak. Proto jsme rádi, že naši žáci a pedagogové v rámci projektu Interreg absolvovali tento podnětný Volnočasový workshop Pandora a věříme, že získané vědomosti a dovednosti budou úspěšně aplikovat v budoucnu ve své profesní praxi v oblasti volnočasové pedagogiky. Opět se prokázalo, že důležitým přínosem všech mezinárodních projektů, je navázání nových přátelství a vzájemná výměna zkušeností. Takže loučení tradičně probíhalo s nadějí budoucích společných aktivit a setkání.

Další fotografie

Fotografický workshop v Polsku

Projekt: Interreg V-A Kaleidoskop profesí - současné trendy v polsko-českém odborném školství

4.10.2018

Ve dnech 26. - 27. 9. jsme se s fotokroužkem pod dohledem pana Přečka a pana Skupina zúčastnili workshopu v polském městě Rydultowy.
Učili jsme se, jak zacházet s foťákem a jak správně fotit.

První den jsme šli na přednášku, kterou vedl pan Tomek. Přednáška v polském jazyce byla velmi obsáhlá a poučná.

Druhý den jsme si naplánovali ranní focení východu slunce, a tak jsme si přivstali. Bohužel bylo zataženo a sluníčko se nám zahlédnout nepodařilo. Vynahradily nám to alespoň labutě na rybníku, a tak jsme nafotili mnoho hezkých fotek z přírody.

Výlet se nám velmi líbil a i když byla docela zima, rádi se dalších podobných akcí zase zúčastníme.

Další fotografie

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy