Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality

Aktuality

Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

Portugalsko - poslední týden

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

10.5.2016

Ani se nám nechce věřít, že se naše portugalské dobrodružství chýlí ke konci. Díky neskutečně nabitému programu utekl čas jako voda ve zdejších průzračných řekách a v neděli už nás čeká návrat domů. Na odpočinek nebyl žádný čas, ale o to více zážitků jsme načerpaly a o to více nových lidí poznaly.

Děvčata tento týden naposledy měnila pracovní působiště podle stanoveného "kolotoče" a v pátek už je čeká předávání certifikátů od zástupců naší agentury Braga mob. Ale ani na dnešek se však mnohé dívky nevyspaly, protože večer vykonávají test z portugalštiny, který by měl prověřit, kdo je vítězem v jejich každodenním zápase s tímto obtížným románským jazykem. Od zítřejšího podvečera už budou po práci jen odpočívat a dohánět nákupy dárků, protože žádný víkend jsme nestrávily lenošením ve městě, a tak neměly na nákupy čas.

Všechny naplánované výlety jsme si užily v maximální míře a budeme odjíždět plné dojmů. Jistě nikdo nezapomene na koupání v Atlantiku na pláži španělského města Vigo. Všem se také líbilo přístavní město Porto s unikátními památkami, promenádou kolem řeky Douro a vysokánskými mosty, které nabízely dechberoucí výhled na celé okolí. Celodenní výlet do Lisabonu přinesl zjištění, že most Golden Gate není jen v San Franciscu a že sochou Ježíše Krista se nemusí chlubit jen Rio de Janeiro. Zcela nás okouzlila i maličká městečka Valenca, Viana do Castelo a Fátima, kde došlo před 99 lety k mariánskému zjevení a od té doby městečko ročně navštíví až 4,5 milionu poutníků z celého světa. Dalším poutním městem světového významu, do něhož jsme zavítaly, bylo španělské Santiago de Compostela. Středověké město bylo vystaveno kolem neobvyklé hrobky, nad níž pak byla vztyčena nádherná obrovská katedrála. Není divu, ve stříbrné truhle, kterou jsme měly možnost také vidět, odpočívá sv. Jakub, jeden z dvanácti apoštolů Ježíše Krista. Do města vede celkem dvanáct historických poutních tras v délce od několika set až do 1000 km a každoročně jimi proudí statisíce lidí. Trasy jsou zapsány v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. A cílem jednoho z posledních výletů byl národní park Peneda Geres. V parku se nachází několik jezer, řada je ukryta ve skalách, stejně jako mnoho vodopádů, které dosahují výšky několika desítek metrů. Z vrcholků skal jsme měly možnost pozorovat panorama úchvatné portugalské přírody.

Asi se nikdo nebude divit, že se nám odsud vůbec nechce odjíždět a že všechny toužíme se sem ještě někdy vrátit.

Další fotografie

Praxe našich žákyň v Portugalsku

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

26.4.2016

Už druhý týden vykonává skupina deseti dívek z pedagogického lycea a čtyř děvčat ze sociální činnosti souvislou praxi v Portugalsku. Dívky jsou rozděleny po dvojicích a umístěny do několika zařízení, kde se učí nejrůznějším dovednostem ze svého oboru a rozvíjejí své teoretické znalosti. Žákyně pedagogického lycea pracují v rozsáhlém komplexu škol a školek ve městě Vila Verde a dívky ze sociální činnosti pracují se seniory v domově důchodců přímo ve městě Braga. Jejich učitelky, které v Portugalsku vykonávají funkci doprovodných osob, měly možnost se díky zprostředkovatelské agentuře setkat se zástupci škol z dalších evropských zemí, a navázat tak kontakty, které by v budoucnu mohly vést k dalšímu partnerství. Kromě toho byly pozvány na tzv. shadowing, tedy aby se podívaly, jak vypadá výuka jejich předmětů v zahraničí. Celý den sledovaly vyučující Alesandru a do dvou hodin se přímo zapojily, když žákům přednášely o České republice a o studiu na naší škole.

Další fotografie

Stáž Erasmus+ v Portugalsku - první dny

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

19.4.2016

Je to teprve pár dní, co jsme opustily Českou republiku a vydaly se vstříc portugalskému dobrodružství, a už teď nám nová země přirostla k srdci. Naši výpravu tvoří samé odvážné ženy - 14 děvčat oboru pedagogické lyceum a sociální činnost a dvě učitelky. Do Portugalska jsme se vypravily v rámci projektu Erasmus+, klíčová aktivita 1, což znamená, že děvčata zde budou vykonávat praxi podle svého studijního zaměření. Ve městě Braga na severu Portugalska strávíme více než čtyři týdny, během kterých bychom chtěly také poznat zdejší kulturu, památky, procestovat co nejvíce zajímavých míst a naučit se základy jazyka, čemuž by měl pomoci intenzivní jazykový kurz.

A jak prozatím naše stáž probíhá? Cesta byla velice náročná a dlouhá. Ačkoli jsme letěly letadlem a let samotný trvá necelé 4 hodiny, přesun z Havířova na pražské letiště, čekání a následný transfer z Lisabonu do Bragy zabraly dalších 13 hodin, není proto divu, že jsme téměř celé sobotní dopoledne prospaly. Už odpoledne jsme ale vyrazily na menší průzkum okolí. Naštěstí bydlíme v samotném historickém centru 3. největšího města, takže k vidění a obdivování jsme měly celou řadu objektů. Víkendy navíc patří tradičním pouličním trhům, na kterých najdete nejen ovoce, zeleninu a domácí speciality, ale také ptáčky, rybičky, mláďata drůbeže, králíčky, štěňata, mluvící papoušky a řadu jiných roztomilých zvířat, z jejichž barev přechází zrak a ze zpěvu zaléhá v uších.

Další den se nás ujal průvodce, který nám město ukázal ještě jednou, tentokrát mnohem důkladněji a zavedl nás na místa, kterých jsme si první den vůbec nevšimly. Braga se pyšní mnoha nádhernými paláci a zejména katedrálami a kostely, které jsou udržovány v perfektním stavu. Pěší zóna prochází přes několik menších náměstí a každé z nich je bohatě zdobené květinami a pro nás nepochopitelným jevem - růžemi rostoucími na stromech. Z hlavního náměstí je pak úchvatný pohled na dva kopce, na jejichž vrcholcích stojí nejkrásnější portugalské chrámy - Bom Jesus de Monte a Sameiro. Obě poutní místa jsme navštívily a naskytl se nám díky tomu úchvatný pohled na národní park Géres, a dokonce i na oceán.

V pondělí jsme již vyrazily na jednotlivá pracoviště, aby se děvčata seznámila se svými povinnostmi, vedoucími pracovníky a rozdělila si úkoly. Dívky z pedagogického lycea pracují v nedalekém městě Vila Verde v obrovském komplexu škol a školek, díky čemuž mají možnost poznat více oddělení. Během 4 týdnů si tak projdou čtyřmi typy prostředí - školkou, prvním stupněm, knihovnou s volnočasovým centrem a sportovním střediskem. Žákyně sociální činnosti pracují v domově pro seniory přímo v Braze. Setkají se tam s pohyblivými i imobilními klienty, budou jim pomáhat s běžnými denními ptřebami i aktivizačními činnostmi.

Každý podvečer čeká děvčata intenzivní jazykový kurz. V psané podobě se zdá být portugalština velmi podobná španělštině, ale věřte nám, prozatím jsme rády, že umíme pozdravit Olá a poděkovat O brigáda. Uvidíme za pár týdnů.

Program mají dívky opravdu nabitý, doufáme, že jim zbyde energie pro víkendové výlety. Pro tento víkend jsme si naplánovaly cestu do španělského poutního města v Galicii Santiago de Compostela a v dalších týdnech nás čeká ještě Porto, Lisabon, národní park Géres a městečka Ponte de Lima a Guimarães.

Další fotografie

Přípravná návštěva Portugalska

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

4.12.2015

Poslední týden v listopadu proběhla přípravná návštěva k projektu Erasmus plus v portugalském městě Braga, kde žáci pedagogického lycea a sociální činnosti budou v dubnu příštího roku vykonávat svou odbornou praxi. Ředitel školy společně s vyučující anglického jazyka, která se podílí na tvorbě projektu, se setkali se zástupci společnosti Bragamob, jež našim studentům zajistí praxi, ubytování, stravování a kulturní zázemí během stáže. V rámci přípravného setkání navštívili základní školu a mateřské školy, v nichž budou konat svou praxi žáci pedagogického lycea, a také domov pro seniory, jenž se stane pracovištěm pro žáky sociální činnosti.

Mimo jiné bylo dohodnuto, že společnost Bragamob připraví pro žáky bohatý program k vyplnění jejich volného času. Rozhodně navštíví místní okolí a katedrály Bom Jesús a Sameiro s úchvatným výhledem na město a okolí, přístavní město Porto, hlavní město Lisabon a snad dojde i na pláže Atlantského oceánu!

Z přípravné návštěvy si účastníci odnesli jen pozitivní dojmy, zázemí, které je připraveno pro žáky, splňuje všechna očekávání a rozhodně je se na co těšit!

Další fotografie

Seznam žáků vybraných na stáž v Portugalsku

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

5.11.2015

Dnes proběhlo finální kolo výběru žáků do Portugalska. Děkujeme všem zájemcům a blahopřejeme "vítězům"!

Sociální činnost

Natálie Siwá                      H1.A

Alexandra Salamonová      H3.A

Zuzana Bajgerová             H3.A

Kateřina Lucáková             HK3.B

 

Pedagogické lyceum

Eliška Kutláková                 L1.A

Eliška Reichenbachová        L2.A

Anna-Marie Slobodová        L2.A

Petra Vašková                    L2.A

Karla Šimíková                   L3.A

Radka Molinová                  L3.A

Elisabeth Uhlová                 L3.A

Veronika Motúzová             L3.A

Michaela Nogolová              L3.A

Renáta Bocková                 L3.A

 

Náhradnice

Beata Tóthová                    H3.A

Dominika Szelongová          L3.A

 

Výše uvedení žáci ať se dostaví v pátek  6. 11. v 9:30 do knihovny!!!

 

Výsledky 1. kola výběrového řízení – Portugalsko

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

19.10.2015

Do druhého kola byli vybráni tito žáci:

SOCIÁLNÍ ČINNOST

  1. Hermanová Klára
  2. Cieslar Dominik
  3. Bachoříková Veronika
  4. Salamonová Alexandra
  5. Bajgerová Zuzana
  6. Tóthová Beáta
  7. Siwá Natálie
  8. Lucáková Kateřina

 

PEDAGOGICKÉ LYCEUM

  1. Kutláková Eliška
  2. Čepová Jana
  3. Pospěchová Kamila
  4. Vašková Petra
  5. Reichenbachová Eliška
  6. Kouláková Jana
  7. Konyová Aneta
  8. Glacová Karin
  9. Slobodá Anna-Marie
  10. Železná Natálie
  11. Uherková Dominika
  12. Salajková Kateřina
  13. Pieterová Klára
  14. Szelongová Dominika
  15. Šimíková Karla
  16. Molinová Radka
  17. Nečesaná Bára
  18. Rossmanová Bára
  19. Uhlová Elisabeth
  20. Motúzová Veronika
  21. Nogolová Michaela
  22. Čmielová Veronika
  23. Bocková Renáta

 

Tito žáci se prosím dostaví ke krátké informativní schůzce, kde se dozví informace o tom, jak bude probíhat ústní pohovor. Schůzka se bude konat ve čtvrtek 22.10.2015 v 9:30 na učebně č. 8.

1. kolo výběru žáků na stáž v Portugalsku

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

2.10.2015

Přihlášení zájemci o stáž v Portugalsku nechť se dostaví 15. října ve 14:30 do učebny č. 3, kde proběhne první kolo výběru ve formě testu.

Výběr účastníků stáže v Portugalsku

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

7.9.2015

Zájemci o měsíční stáž v Portugalsku - obor pedagogické lyceum a sociální činnost - se mohou přihlašovat u Mgr. Juřicové nebo Mgr. Bojasové až do konce září! Jednotlivá výběrová kola proběhnou v říjnu.

Stáž se uskuteční na přelomu března a dubna 2016, cílovou destinací je region Braga v Portugalsku. Do výběru se mohou přihlásit žáci 1. - 4. ročníku zmíněných oborů.

Bližší informace naleznete v aktualitách:

http://www.stredniskola-sucha.cz/aktualita.php?id=680

Naší škole byl schválen projekt na měsíční stáž v Portugalsku

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

9.6.2015

Žáci pedagogického lycea a sociální činnosti mají možnost strávit příští jaro jeden měsíc v Portugalsku, kde budou vykonávat praktickou stáž ve výchovných a vzdělávacích centrech a v sociálních službách. Stáž se uskuteční v rámci projektu Erasmus+ KA1 pro 14 žáků 1. až 4. ročníku zmiňovaných oborů. Podmínky pro výběr uchazečů viz níže.

Informace o připravované stáži v Portugalsku

Pořadatel: Národní agentura pro evropské vzdělávací programy, projekt Erasmus+

Účastníci: 14 studentů oborů pedagogické lyceum a sociální činnost

Termín konání stáže: březen – duben 2016

Délka stáže: měsíc

Místo konání: region Braga, Portugalsko

Pedagogický dozor: Mgr. Kateřina Juřicová, Mgr. Lucie Bojasová

Financování projektu: Ubytování, doprava, pohyb po městě a pojištění jsou hrazeny z fondů EU

Komunikační jazyk: angličtina

Projektu se zúčastní maximálně 14 žáků pedagogického lycea a sociální činnosti (výchovné i administrativní) a dva pedagogičtí pracovníci. Zahraniční hostitelskou organizací je Follow Up Training – Minho www.futminho.com Během stáže budou studenti rozděleni po dvojicích do institucí, které vykonávají výchovné, vzdělávací a sociální služby (školky, domovy pro seniory, pro postižené, denní péče o seniory atd.). Pracovat budou 6 hodin denně, získají řadu praktických zkušeností, zdokonalí se v anglickém jazyce, naučí se základy portugalštiny a ve volném čase se seznámí s tamějším prostředím. Po absolvování stáže obdrží účastníci certifikáty o vykonané praxi, které jim vydají jednotlivé organizace, v nichž bude stáž probíhat. Dále jim přijímací organizace zajistí mezinárodní doklad Europass – Mobility – www.europass.cz

Příprava stáže: Přihlášky žáci odevzdají do 11. září 2015 Mgr. Kateřině Juřicové nebo Mgr. Lucii Bojasové

Výběr účastníků proběhne v září 2015. Žáci projdou testem z anglického jazyka. Nejúspěšnější uchazeči budou pozváni k ústnímu pohovoru, před kterým odevzdají motivační dopis v českém jazyce. 

1. kolo - test z AJ

2. kolo - motivační dopis v ČJ

3. kolo - ústní pohovor v českém i anglickém jazyce

Motivační dopis by měl vyjádřit, co účastník od stáže očekává, jaká je jeho dosavadní zkušenost s prací s dětmi, mládeží, seniory, hendikepovanými a s humanitárními aktivitami, jak si myslí, že by mu mohla praktická stáž pomoci v budoucnu. Rozsah cca 150 – 200 slov.

V ústním pohovoru se uchazeči anglicky představí, řeknou něco o sobě a sehrají scénku z běžného života na dané téma.

Slovní zásoba a gramatické celky, které budou zahrnuty v písemném testu a pohovoru:

Gramatika:

1. přítomný čas prostý a průběhový

2. vyjádření budoucnosti – „will“ a vazba „to be going to“

3. minulý čas + čas předpřítomný, včetně nepravidelných sloves

4. stupňování přídavných jmen

5. zájmena neurčitá + vyjadřující množství (some/any, much/many,….)

6. základní předložky (časové i místní)

7. Podmínkové věty

 

Slovní zásoba:

1. In the restaurant/shop

2. Food and meals

3. Giving directions

4. Everyday life

5. Hobbies and sports

6. School and education

7. Young people and their life

8. Czech republic

9. Holidays and festivals

Návštěva partnerů z Portugalska

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

7.3.2015

Minulý měsíc do našeho města zavítali partneři připravovaného projektu Erasmus+, který by se měl uskutečnit na jaře příštího roku ve městě Vila Verde v Portugalsku. Tříčlennou výpravu tvořil pan Paulo Antunes, ředitel portugalské společnosti FUT-Minho, a ředitel školy, v níž by měli naši žáci vykonávat praxi, pan Armando Muchado s manželkou Dianou. Naši hosté přijeli do Havířova na dva dny a během té doby navštívili školu, odloučené pracoviště a velice si pochvalovali také exkurzi do Dolních Vítkovic, kde obdivovali expozici areálu U6. Během návštěvy byly projednány detaily spolupráce v tomto projektu a také v budoucích letech, kdy by mohly další obory vykonávat praxi v Portugalsku a na oplátku by mohli přijet portugalští studenti na praxi k nám. Pro příští rok se plánuje zapojení žáků pedagogického lycea a sociální činnosti a v následujících letech také žáků kosmetických služeb a oboru kadeřník.

Další fotografie

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy