Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality

Aktuality

PROJEKT LEONARDO DA VINCI 2012 IRSKO

Smaragdové dobrodružství

Projekt: PROJEKT LEONARDO DA VINCI 2012 IRSKO

14.11.2012

Před týdnem se 14 studentů 2. – 4. ročníku pedagogického lycea a dva učitelé vrátili z měsíčního pobytu v irské metropoli. Studenti se v Dublinu zúčastnili programu Leonardo da Vinci – Mobility, který škola úspěšně zrealizovala už poosmé. Během pobytu získali žáci praktické zkušenosti ze svého oboru, protože vykonávali stáž v tamějších mateřských školkách a výchovných centrech pro mládež. Studenti prošli před odletem pečlivým výběrem a náročnou jazykovou a kulturní přípravou, která jim měla ulehčit adaptaci na nové prostředí. Každý všední den trávili v nejrůznějších typech výchovných a vzdělávacích zařízení, kde se zapojovali do výuky a péče o děti od batolat až po školáky. O víkendech pak poznávali kouzelné kouty Smaragdového ostrova. Navštívili poloostrov Howth, který se pyšní nádhernými útesy po celém svém obvodu, město Bray, odkud vede krásná stezka podél břehu, národní park Wicklow s malebnými zámeckými zahradami, údolí dvou jezer Glendalough s ruinami středověkých kamenných kostelů, pláž v Malahide a poslední víkend se vypravili na slavné, 250 metrů vysoké útesy tyčící se nad Atlatikem, Cliffs of Moher. Pro všechny to byl nezapomenutelný měsíc a některým se ani nechtělo vracet domů. Dublin se svou nezaměnitelnou kulturou, barevnými dveřmi, hospůdkami s živou hudbou, veselými a přátelskými lidmi se jim navždy vryl do srdcí. O svých zážitcích a zkušenostech si pro spolužáky připravili prezentace s výkladem, které probíhají tento týden v informačním středisku.

Další fotografie

Srdečné pozdravy z Irska

Projekt: PROJEKT LEONARDO DA VINCI 2012 IRSKO

21.10.2012

Zdravíme vás z Irska, v němž budeme trávit už třetí týden. V rámci projektu Mobility - Leonardo da Vinci odjelo 14 studentů oboru pedagogické lyceum do Dublinu, aby tady sbíralo praktické zkušenosti v irských školkách, jeslích a družinách. Déšť, zima, nuda, spousta práce. Tak tohle tady rozhodně nemáme! Máme pocit, že jsme si počasí objednali u Karla Koyše, protože sluníčko svítí a provází nás svými paprsky téměř každý den. Doposud pršelo jen dvakrát a nejednalo se o nijak vážný déšť, jen pročistil vzduch, který je díky nedalekému moři čerstvý i tak. Ze sluníčka se těšíme o to víc, protože každý víkend trávíme na výletech do okolí blízkého i vzdáleného. Navštívili jsme městečko Howth, které leží na nedalekém poloostrově. Rybářská osada se pyšní nádherným molem a procházkou po útesech kolem celého pobřeží. Brouzdali jsme vřesovišti, po skalách i v písku na pláži. Další výlet byl situován do národního parku Wicklow, kde jsme se kochali zahradami v okolí hradu a navštívili údolí dvou jezer Glendalough. Protože moře se člověk jen tak nenabaží, další kroky nás zavedly do pobřežního města Bray, z něhož vede stezka po útesech až do Greystone. Cesta zahrnovala výšlap na kopec, z něhož jsme měli neskutečný výhled. Dál pokračovala opět přes vřesoviště, podél potůčků a přes pastviny, po nichž se proháněli koně. Nesmíme opomenout výlety po městě, v němž se nachází řada významných památek, jako např. nejstarší univerzita Trinity College, jejíž hlavou byl kdysi autor Gulliverových cest Johnatan Swift, katedrála sv. Patricka, hrad, vězení, budova parlamentu, Dublinia a další a další pamětihodnosti. Na praxích jsou studenti velice spokojení. Většina pracuje s batolaty a předškoláky v alternativních školkách, někteří se starají o odpolední program školákům a předškolákům. Všichni se těší na blížící se Halloween, který Irové slaví jako významný svátek. Všude v ulicích je vidět výzdoba, v obchodech se předhánějí v nabízení masek a sladkostí pro děti. Každá školka a zařízení se na svátek připravuje a chystá speciální program. Snad nám dobrá nálada, počasí i nadšení vydrží celý zbývající čas.

Další fotografie

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy