Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Portugalsko - reportáž očima žáků - 3. týden

Portugalsko - reportáž očima žáků - 3. týden

1.6.2022

Projekt: Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst

Pondělí 23. 5.
Dnešní den jsme ve školce tradičně zahájili písničkou Bom dia a svačinou v podobě sušenky a ovoce. Následně si děti zapsaly, kolik jich dnes do školky přišlo, datum a jaké je počasí. Dopolední program tentokrát zahrnoval výběr písniček na zakončení roku, povídání o tom, co zažili o víkendu a kreslení portrétů do knih pro předškoláky. Po obědě měly děti možnost dělat, co chtěly, kreslily si, hrály se stavebnicemi nebo hrály deskové hry. Někteří měli hodinu karate. Po odpolední svačině si děti mohly hrát venku na hřišti, které je součástí areálu školky. Kolem 4. hodiny jsme se přesunuli zpět do třídy a děti se připravovaly na odchod domů.
Úterý 24. 5.
Tento den začal tím, že jsme za dětmi přišli do společné místnosti, odkud byly později dvě starší třídy odvedeny. Děti občas mají hudební dopoledne. Dnes ho měla první nejmladší třída. Děti byly posazeny do kroužku a byly jim rozdány nejrůznější hudební nástroje jako štěrkátka, xylofony nebo rumba koule či triangly. Paní učitelka pouštěla na počítači různé písničky a děti „do rytmu hrály“. Poté jim byly promítány obrázky zvířátek a děti se učily, jaké zvuky jednotlivá zvířátka dělají. Nakonec děti zpívaly.
Když hudební dopoledne skončilo, přemístili jsme se s dětmi na zahradu. Zde si děti hrály na skluzavkách, prolézačkách nebo s míčem. Později se k nám přidala také starší třída. Děti si tak hrály i spolu navzájem.
Přišel čas oběda, a tak jsme opět přešli jídelny. Děti byly posazeny do židliček a nakrmeny. Paní učitelky si je pak převedly do tříd k přebalení a já jsem pouklízela židličky. Když jsem měla hotovo, pomohla jsem přebalit zbylé děti a následoval odpolední spánek a pro mě čas oběda.
Po návratu z odpolední pauzy jsem opět s učitelkami budila děti a uklízela jejich postýlky a ložní prádlo. Děti si opět sedly do řady a poslouchaly písničky z mobilu. Přibližně po 40 minutách šly děti na odpolední svačinku. Po svačině se děti opět vydaly na zahradu.
Středa 25. 5. 2022 – Bogalha – Nikita Prokelová
Ve středu jsme pracovaly s Nikčou jako obvykle, v 10 hodin nám začala pracovní doba, měly jsme čas si připravit program pro děti různých věkových kategorií. Připravily jsme si tichou poštu, hru s židličkami a hudbou. Bylo krásně, takže když přišly děti, hráli jsme UNO, pexeso a zpívali jsme si písničky. Bylo krásně, ten den 30°, takže jsme šli na zahradu, kde děti obvykle hrají fotbal, volejbal nebo si sedí ve stínu a povídají si. Jelikož bylo úmorné horko, sedli jsme si pod strom a zahráli jsme naši tichou poštu (děti tomu říkají rozbitej telefon) v našem rodném jazyce, portugalštině, ale i angličtině. Poté se šly děti učit. Po výuce a svačině jsme hráli opět UNO.
Jiný den, v pátek, jsme se po skončení práce s Nikčou připravovaly na noční program. Byl tady festival Braga Romana, kterého se naše pracovní zařízení také účastnilo. Byly jsme s Nikčou v průvodu, v šatičkách a sandálech z dob románských. Kdo neměl kompletní kostým nebo měl něco moderního, nebyl puštěn do průvodu. Byla to neskutečná zkušenost a hlavně zábava. V průvodu procházely i jiné skupiny – s bubny, různými nástroji, ale taky s hady, výrem a jestřábem. Pro občany Bragy to byla jedna z největších událostí tady v městě, které se zúčastnil určitě každý. Festival trval od 25.5-29.5 a průvod byl jenom v pátek 27. 5.
Čtvrtek 26. 5. - Sofie Pokludová L2.B
Čvrteční ráno jsme záhajily příchodem do jeslí Nico de Gente. Máme každý týden na starost jinou věkovou skupinu dětí ve věkovém rozmezí 6 měsíců až 6 let. Já tento týden trávila u druhých nejstarších dětí, které jsou staré 1-2 roky. Dnešek byl ale trošku netradiční! Poté, co se nejmenší děti (6 měsíců-1 rok) přesunuly nahoru do své učebny, zůstala moje skupinka dole s nejstaršími dětmi, protože za nimi dnes přišla paní instruktorka tance, se kterou nacvičovali pár tanečních „sestav“. Hned po lekci tance přišel učitel hudby, se kterým si děti zpívaly, tancovaly a také dostaly rolničky a zkoušely jimi hrát do rytmu hudby. Když pan učitel odešel, sešli jsme s dětmi dolů do jídelny, kde jsem pomohla s krmením a také s hygienou po jídle. Jak je to již ve školkách zvykem, děti po obědě chodí na chvíli spát, takže jsem svůj pracovní den ukončila uložením dětí do postýlek.
K večeru se většina z nás šla podívat do centra města, jelikož nyní probíhá tradiční festival Braga Romana, ve kterém si občané připomínají život v Braze za doby císaře Augusta. Každý večer je k vidění průvod Bragou, ve kterém vás po městě provedou lidé převlečeni za antické císaře, rytíře, tanečnice a mnoho dalších. Také je připravena řada kulturních vystoupení s antickou tématikou. Koupit si můžete například tradiční jídlo, nápoje, koření, šperky a mnoho dalšího.
Pátek 27. 5.
Můj páteční pracovní den v Portugalsku byl nevšední, přišel jsem klasicky na půl desátou do práce a bylo mi oznámeno, že jedeme na výlet do Guimares, což je vedlejší město vzdálené autem asi 40 minut. Řekl jsem si, proč ne, že. Bude sranda.
Já a kolegové dobrovolníci jsme dorazili na místo určení a naše poznávání města začalo. Bylo opravdu velmi horko, kolem 35 stupňů, takže v tomto ohledu to bylo utrpení. Procházeli jsme se kolem náměstí, naše „šéfka“ nám toho spoustu vyprávěla o okolí, historii, budovách (plno kostelů, hradů). Bylo to fajn a byli jsme tam asi dvě hodiny.
Posléze jsme jeli asi deset minut autem do lesa, téměř džungle. Tam jsme plnili každodenní výzvu. Tou dnes byla překážková dráha 10 metrů nad zemí. NO NENÍ TO PARÁDA?! Jelikož mám opravdu strach z výšek, nebylo to pro mě nic příjemného, ale po půlhodinovém boji jsem to dotáhl do vítězného konce. Po celém dni jsem byl opravdu hodně unavený a zbytek dne jsem prospal.
Sobota v Lisabonu
Sobotní den začínal již okolo páté hodiny ranní, protože nás čekal celodenní výlet do hlavního města Portugalska – Lisabonu. Lisabon se nachází asi 300 kilometrů daleko od města Bragy, kde jsme ubytovaní, a naše cesta trvala asi 5 hodin s jednou přestávkou. V autobuse s námi shodou okolností jeli studenti z Frýdku – Místku a my si tak po dlouhé době mohli povídat česky, nejen mezi sebou.
Do Lisabonu jsme dorazili okolo jedenácté hodiny a jako první jsme viděli klášter Jerónimos Monastery, odkud jsme šli k Památníku objevitelů, který stojí u ústí řeky Tajo. Dále jsme došli k Belémské věži, kde jsme si mohli užít nejen krásný pohled, ale také si poslechnout tóny houslí pouličního umělce.
Poté nás autobus dovezl k náměstí. Tam jsme dostali rozchod na jídlo a vlastní prohlídku města. Mohli jsme si nakoupit suvenýry, pozorovat okolí a hlavně se neztratit v chaosu, který Lisabonu vládne. Čekala nás další cesta autobusem, tentokrát na posvátné místo Fátima, které je jedno z nejznámějších katolických poutních míst na světě a kde nás také čekala večeře. Po dlouhém dni plném poznávání míst v Portugalsku jsme se znaveni vydali na cestu zpět na hotel.
Volná neděle 29. 5.
Dnešní den byl pro mě velmi líný a hlavně odpočinkový. Jelikož jsme včera z Lisabonu přijeli pozdě, spala jsem až do dvanácté a zaspala snídani. Jak jsem zjistila, měli to tak skoro všichni a nedivím se. Zatímco jsem přemýšlela, co dnes budu dělat, zašla jsem si na oběd. A napadlo mě jít se podívat do obchodního centra, jestli tam nemají něco pěkného. Jako vždy tam toho bylo až moc, takže jsem si něco nakoupila po cestě a zašla si i do obchodu pro jídlo a pití. Pak jsem se šla kouknout na festival ve městě. Bylo tam strašně moc lidi a ještě více stánků se vším možným. Viděla jsem i představení ohnivých mužů a hru na dudy. Celý festival byl nesmírně zajímavý. Po příchodu na hotel už jsem se jen osprchovala, připravila do práce a šla si lehnout. Byl to zaslouženě odpočinkový den.

Další fotografie

Starší aktuality

Předávání maturitních vysvědčení K4.S 1.6.2022

Nové portugalské pozdravy 30.5.2022

V Portugalsku si s dětmi hrajeme i sportujeme 30.5.2022

Návštěva Divadla Jiřího Myrona 27.5.2022

Portugalsko - reportáž očima žáků - 2. týden 27.5.2022

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy