Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Projekty > Erasmus+ KA229 Chráníme si Evropu

Erasmus+ KA229 Chráníme si Evropu

Registrační číslo projektu: 2018-1-CZ01 – KA229-047989

era2

Koordinátor: Střední škola, Havířov-Prostřední Suchá, příspěvková organizace

Se sídlem: Kapitána Jasioka 635/50, 735 64 Havířov-Prostřední Suchá

IČ: 13644271

Číslo PIC: 947681756

Datum začátku a konce projektu: 1.9.2018 – 30.6.2020

Partnerské školy:

  • Zespol Szkol Budowlanych im. gen. Stefana Grota Roweckiego w Cieszynie
  • Spojená škola, Rosinská cesta 4 v Žilině

Harmonogram projektových aktivit:

  • 2018/09 - Úvodní organizační schůzka v české škole pro koordinátory projektu
  • 08. - 12.10.2018 - Krátkodobý výměnný pobyt žáků v partnerské škole z Česka s organizací společné soutěžní vernisáže angažovaných plakátů na projektové téma: „Chráníme si Evropu“ a s odbornou exkurzí do Krkonošského národního parku v délce 5 dní pro 15 žáků a 4 pedagogy z každé partnerské školy.
  • 2019/05 - Organizační schůzka ve slovenské škole pro koordinátory projektu
  • 10. – 14.06.2018 - Krátkodobý výměnný pobyt  žáků  v  partnerské  škole  ze  Slovenska  s  organizací společné soutěže v geocachingu a s odbornou exkurzí do Národního parku Malá Fatra v délce 5 dní pro 15 žáků a 4 pedagogy z každé partnerské školy.
  • 2020/02 - Organizační schůzka v polské škole pro koordinátory projektu
  • 2020/03 - Krátkodobý výměnný pobyt žáků v partnerské škole z Polska s organizací teoretických a praktických workshopů na téma: "Mládež přírodě" a s odbornou exkurzí do Tatranského národního parku v délce 5 dní pro 15 žáků a 4 pedagogy z každé partnerské školy.
  • 2020/06  - Závěrečná organizační schůzka v české škole pro koordinátory projektu.

Výstupy projektu:

  • Společná elektronická kniha o vybraných chráněných lokalitách v mikroregionech jednotlivých partnerských škol
  • Interaktivní elektronické prezentace chráněných území jednotlivých partnerských zemí 
  • Dotazníkové šetření na projektové téma: „Chráníme si Evropu

Krátkodobá mobilita se žáky v Polsku

6.3.2020

Žáci a pedagogové naší školy ve dnech 2. - 6. března 2020 pokračovali v projektových činnostech v rámci projektu ERASMUS+ KA229 „Chráníme si Evropu“ na mezinárodním setkání v Polsku. Krátkodobé mobility C3 v Polsku se zúčastnilo celkem 45 žáků a 11 pedagogů partnerských škol z Havířova (CZ), Žiliny (SVK) a Cieszyna (POL). Projektové činnosti jsme zahájili v prostorách Zespolu Szkol Budowlanych im. Gen. Stefana Grota Roweckiego v Cieszynie, kde jsme se seznámili s partnerskou školou, navázali nové kontakty a vyměnili si zkušenosti z dosavadních projektových činností. Následně jsme se společně přesunuli do zimního prostředí Tatrzańskiego Parku Narodowego, kde proběhla hlavní část projektových činností v rámci krátkodobé mobility se žáky v Polsku. Jako základnu jsme zvolili malebné městečko Zakopané.

Níže uvádím malý nástin projektových společných činností v rámci krátkodobé mobility:

  • průběžné hodnocení uplynulého projektového období, výměna zkušeností a nových poznatků z projektových činností
  • společná práce na projektových činnostech a koordinace závěrečných projektových činností
  • odborná exkurze do Tatrzańskiego Parku Narodowego (komentovaná vycházka do Chocholovské doliny, turistika v oblasti plesa Morskie oko, přednáška Správy NP, sběr informací o NP, terénní výzkum, přednáška o ochraně přírody a architektuře v prostorách místního muzea)
  • společná projektová akce na téma: "Mládež přírodě" (sběr odpadků, atd.)
  • různé sportovně turistické aktivity (např.: lyžařská turistika, sněžnice, jízda na saních atd.)
  • návštěva aquaparku Chocholowskie Termy
  • práce na společné elektronické knize o vybraných chráněných lokalitách v mikroregionech jednotlivých partnerských škol)
  • příprava finalizace projektu

Nabitý a zajímavý program společného setkání umocnila krása přírodního prostředí Tatrzańskiego Parku Narodowego. Opět společný týden utekl jako voda místních divokých bystřin. Jednalo se o závěrečnou mobilitu se žáky v rámci našeho projektu, proto i páteční loučení bylo ještě těžší než jindy. Světlem časů budoucích bylo vědomí, že i když společný projekt Erasmus+ končí, tak určitě nekončí vzájemná spolupráce a proces „setkávání se“ bude pokračovat i nadále. Hezky prožitý společný týden jsme zakončili chutným obědem v Cieszynie a rozešli jsme se do svých domovů s novými prožitky i nově navázanými přátelstvími.

Krátkodobá mobilita se žáky v Polsku

Další fotografie

Organizační schůzka projektu ERASMUS+ KA229 v Cieszyně (Polsko)

26.2.2020

V pondělí 3. února 2020 se v partnerské škole v Cieszyně v Polsku uskutečnila další plánovaná organizační schůzka pro koordinátory a členy pracovních týmů projektu ERASMUS+ KA229 2018 - CHRÁNÍME SI EVROPU („WE PROTECT EUROPE“), jako součást řízení projektu. Setkání se zúčastnili zástupci partnerských škol z Česka, Polska a Slovenska.

Obsahem schůzky bylo hodnocení dosavadních projektových činností, výměna získaných zkušeností, příprava Mobility č. 3 v Polsku a koordinace následných projektových aktivit.

Pracovní týmy projednali i možnost další projektové spolupráce po skončení současného projektu Erasmus+ KA229.

Krátkodobá mobilita se žáky na Slovensku

31.10.2019

V rámci projektu ERASMUS+ KA2 „Chráníme si Evropu“ pokračovala naše mezinárodní spolupráce Krátkodobou mobilitou se žáky na Slovensku. V průběhu pěti dnů se na projektových činnostech v partnerské škole v Žilině a v krásném prostředí Národního parku Malá Fatra podílelo celkem 45 žáků a 9 pedagogů z naší školy a partnerských škol z Cieszyna (POL) a Žiliny (SVK). Společnou práci jsme zahájili 14. října 2019 v prostorách Spojené školy, Rosinská cesta 4, v Žilině, kde jsme se seznámili se slovenskou partnerskou školou, navázali nové kontakty a vyměnili si zkušenosti z dosavadních projektových činností. Následně jsme se společně přesunuli do nádherného prostředí Národního parku Malá Fatra, kde proběhla hlavní část plánovaných projektových činností. Níže uvádím jenom malý nástin uskutečněných projektových činností:

  • Topografie, orientace v terénu, práce s topografickou mapou a buzolou.
  • Workshop „Topo + geocaching“ (teorie + praktická cvičení v přírodě).
  • Společná soutěž v geocachingu všech partnerských škol.
  • Prezentace žáků na téma „NP Malá Fatra a ochrana přírody na Slovensku“.
  • Workshop „Kurz přežití – level 1“ (teorie + praktická cvičení v přírodě).
  • Komentovaná vycházka do NP Malá Fatra (Jánošíkove diery v Kriváňské
    Malé Fatře).
  • Přípravě „Interaktivní elektronické prezentaci chráněných území
    partnerských zemí.
  • Přednáška – NP Malá Fatra a jeho zajímavosti (Hotel Gold - Terchová).
  • Hry v přírodě, sportovní koloběžky a pěší turistika v oblasti NP Malá Fatra.
  • Vernisáž angažovaných plakátů na projektové téma: „Chráníme si Evropu“.
  • Příprava mobility C3 v Polsku.

Projektový program v oblasti Národního parku Malá Fatra se všem moc líbil. Nádherné a divoké prostředí ještě umocňovaly pestré barvy přírodní palety vrcholícího babího léta. Celý týden utekl jako bystré vody v Jánošikových dierach a byl tady pátek 18. října 2019, kdy jsme se opět přesunuli do partnerské školy v Žilině. Ještě dokončit některé projektové činnosti a po chutném obědě opět nastal čas loučení. Zamávali jsme si a popřáli brzké setkání nejenom v rámci projektových činností. Tak „Ahoj“ v březnu v Polsku.

Krátkodobá mobilita se žáky na Slovensku

Další fotografie

Ogranizační schůzka projektu Erasmus+ KA2 v Žilině (Slovensko)

10.10.2019

V pondělí 30. září 2019 se v partnerské škole v Žilině na Slovensku uskutečnila další plánovaná organizační schůzka pro koordinátory a členy pracovních týmů projektu ERASMUS+ KA2 2018 - CHRÁNÍME SI EVROPU („WE PROTECT EUROPE“), jako součást řízení projektu. Setkání se zúčastnili zástupci partnerských škol z Česka, Polska a Slovenska.

Obsahem schůzky bylo hodnocení dosavadních projektových činností, výměna získaných zkušeností, příprava Mobility č. 2 na Slovensku a koordinace následných projektových aktivit.

Pracovní týmy projednaly i možnost další projektové spolupráce po skončení současného projektu Erasmus+ KA2.

Ogranizační schůzka projektu Erasmus+ KA2 v Žilině (Slovensko)

Další fotografie

Umění žít spolu aneb jak jsme vyrazili do Prahy

25.11.2018

Ve dnech 23. - 25. 11. 2018 se v Praze konala konference Umění žít spolu, kterou pořádal Eurodesk & Erasmus+. Projekt byl letos zaměřen na téma KULTURNÍ DĚDICTVÍ, jehož se zúčastnili studenti středních škol různých oborů z celé České republiky. Žáci naší školy tam tudíž nesměli chybět, a tak jsme se přihlásili. Štěstí se na některé z nás nakonec usmálo a my mohli vyrazit.

Díky bohatému programu se mohli mladí lidé celý víkend seznamovat se zajímavými hosty a pronikat do různých forem dědictví, které naše generace převzala. Zároveň jsme si začali uvědomovat, jak sami můžeme dědictví, které jednou budeme předávat dál, ovlivnit.

Sobotní den začal panelovou diskuzí, v odpoledním programu následovaly zajímavé workshopy a až do pozdních večerních hodin jsme se mohli seznamovat s živými knihami, které nám vyprávěly své příběhy.

Nedělní program se nesl ve velmi hravém duchu - díky komiksovému programu si mohli všichni vyzkoušet, jak komiksové příběhy vznikají a jak se zachycují. Konference byla zakončena obědem a my, plní zážitků a dojmů, se pak vydali na cestu domů.

Umění žít spolu aneb jak jsme vyrazili do Prahy

Další fotografie

Krátkodobá mobilita se žáky v Česku - projekt Erasmus+ KA2 2018

16.10.2018

Ve dnech 8. - 12. října 2018 žáci a pedagogové naší školy zorganizovali první mezinárodní setkání v rámci projektu ERASMUS+ KA2 2018. Krátkodobé mobility C1 v Česku se zúčastnilo celkem 45 žáků a 13 pedagogů partnerských škol z Havířova (CZ), Žiliny (SVK) a Cieszyna (POL).

Projektové činnosti jsme zahájili v prostorách Střední školy, Havířov-Prostřední Suchá, kde se hosté z Polska a ze Slovenska seznámili s naší školou, navázali první kontakty a vyměnili si zkušenosti z úvodních projektových činností. Následně jsme se společně přesunuli do malebného prostředí Krkonošského národního parku, kde proběhla hlavní část projektových činností. Jako základnu jsme zvolili Pec pod Sněžkou.

V úterý 9. října dopoledne proběhla zajímavá přednáška pracovníka Správy Krkonošského národního parku na téma „Krkonošský národní park, jeho zajímavosti a ochrana přírodního bohatství v rámci národního parku“. V odpoledních hodinách jsme se vydali na komentovanou exkurzi do Krkonošského národního parku v oblasti kolem Pece pod Sněžkou, v rámci které jsme se dozvěděli spoustu nových poznatků o ochraně přírody a o problémech při záchraně krkonošského přírodního bohatství. Putovali jsme proti proudu říčky Úpy až k ledovcem vymodelovanému Obřímu dolu. Také jsme se seznámili s problematikou sekundárních rašelinišť v oblasti kolem Modrého potoku. Kromě již všeobecně známé problematiky negativního působení kůrovce (Scolytinae) na nejen krkonošské lesy, bylo neméně zajímavé „setkání“ s místní cimrmanovskou raritou z oblasti živočišní říše – Oňukem krkonošským ((Pavidus corcontis Dix), s jedinečným výskytem v Obřím dole. Večer jsme v rámci společných projektových činností připravovali podklady pro dotazníkové šetření a společný soutěžní kvíz na projektové téma - „Chráníme si Evropu“.

Následující den jsme se přesunuli na Hnědý vrch, kde jsme zdolali nejvyšší krkonošskou rozhlednu, která nám ze svého vrcholu nabídla nezapomenutelný pohled na celé Krkonoše  a další okolní hory. Osm kilometrů dlouhou zpáteční cestu do Pece pod Sněžkou jsme absolvovali adrenalinovým sjezdem na sportovních koloběžkách. Odpoledne následoval přesun do Janských Lázní, kde nám dvě sympatické pracovnice Správy Krkonošského národního parku připravily komentovanou procházku místní Stezkou korunami stromů. Večer proběhla soutěžní vernisáž angažovaných plakátů na projektové téma - „Chráníme si Evropu“ a nezapomenutelný pracovní workshop, v rámci kterého žáci všech partnerských škol vytvořili společný angažovaný plakát na již uvedené projektové téma.

Ve čtvrtek 11. října jsme lanovkou vyjeli na Růžovou horu a pak pěkně pěšky „po svých“ na nejvyšší vrchol Česka, na Sněžku. Silný vítr nás popohnal přes Slezský dům na Luční boudu, kde jsme vydatně poobědvali. Cestou na Výrovku jsme vzdali hold obětem hor u Kapličky, která je jejich památníkem. Pak jsme přes Richtrovy boudy po Čertových schodech uzavřeli okruh v Peci pod Sněžkou. Večer pokračovaly další projektové činnosti – zpracování webových stránek projektu a příprava mobility C2 na Slovensku. Nesměl chybět ani závěrečný krkonošský rozlučkový večírek.

V pátek ráno nás čekal odjezd do partnerské školy v Havířově-Prostřední Suché. Odpoledne ukáplo při loučení pár slziček a plní dojmů a vzpomínek se všichni vydali směrem domů. První společné shledání jenom prohloubilo touhu všech po dalším setkání. Nádherné Česko ahóóój a již nyní se těšíme na krásnou přírodu Slovenska v rámci další projektové mobility.

Krátkodobá mobilita se žáky v Česku - projekt Erasmus+ KA2 2018

Další fotografie

Úvodní organizační schůzka projektu Erasmus+ KA2 2018

17.9.2018

V pondělí 17. září se v informačním středisku naší školy uskutečnila úvodní organizační schůzka pro koordinátory a členy pracovních týmů projektu ERASMUS+ KA2 2018 - CHRÁNÍME SI EVROPU („WE PROTECT EUROPE“), jako součást řízení projektu. Setkání se zúčastnili zástupci partnerských škol z Česka, Polska a Slovenska. Obsahem schůzky bylo zahájení projektového období, koordinace úvodních projektových činností včetně přípravy Krátkodobé mobility č. 1 v Česku a koordinace následných projektových aktivit.

Úvodní organizační schůzka projektu Erasmus+ KA2 2018

Další fotografie

Pracovní skupina projektu Erasmus+ KA2 2018 - Chráníme si Evropu

16.9.2018

Organizace a řízení projektu:

  • Mgr. Petr Szymeczek, ředitel školy
  • Mgr. Karel Koyš, koordinátor projektu
  • Mgr. Karel Skupin, zástupce ředitele školy


Ekonomické řízení projektu:

  • Ing. Anna Schlauchová, zástupkyně ředitele školy


Zajištění odborné stránky obsahu projektu – geografie, ochrana přírody, TV:

  • Mgr. Zdeňka Vápeniková, zástupkyně ředitele školy + učitelka ZEM
  • Mgr. Vendula Švarcová, učitelka ZEM


ICT a webové stránky projektu:

  • Mgr. Jan Fojtík, učitel IKT


Výstupy a dokumentace projektu:

  • ak. soch. Vít Přeček, učitel EVV a VEV


Propagace projektu:

  • Mgr. Michaela Zegermacherová, učitelka ČJ

Další uskutečněné projekty

Učím o klimatu – Active Citizens: Chráníme klima!

Táhneme za jeden provaz

Výuka anglického jazyka zapojením rodilých mluvčích ve školním roce 2022/2023

Národní plán obnovy – doučování

Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání v MSK II

Národní plán obnovy – pořízení mobilních digitálních technologií

Erasmus+ Evropská praxe pro život

Erasmus+ Evropská praxe pro profesní růst

Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy