Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Gaudeamus - veletrh vysokých škol v Brně

Gaudeamus - veletrh vysokých škol v Brně

2.11.2017

První listopadový den se vypravily žákyně 4. ročníku pedagogického lycea na veletrh vysokých škol do Brna. Tradiční akce, na které univerzity představují své obory, byla doplněná o řadu zajímavých přednášek nejen pro žáky, ale také pro pedagogy a kariérní a výchovné poradce.
Vedle českých vysokých škol se ve dvou pavilonech brněnského výstaviště představily také univerzity ze Slovenska, Rakouska, Velké Británie, Skandinávie a nově také více než desítka univerzit z Číny.
Právě o možnostech studia na čínských školách a získání stipendia referovali zástupci Domu zahraniční spolupráce. Zájemce o stáž musí s ročním předstihem podat přihlášku na Akademickou informační agenturu, představit svůj studijní plán, sám si vybrat, na jaké škole se chce vzdělávat, a úspěšně projít výběrem. Pak může s plnou finanční podporou strávit až jeden rok na jakékoli čínské univerzitě.
Zajímavé byly přednášky Karlovy a Masarykovy univerzity. Obě univerzity nově zavádějí revoluční novinku v systému studia, která v příštích letech zasáhne všechny české školy. Student stráví první rok studia získáváním všeobecného základu a teprve ve druhém ročníku se rozhodne, zda se chce jednomu oboru věnovat na sto procent, anebo zda si chce vybrat hlavní a vedlejší obor. V hlavním oboru, jemuž věnuje 70% času, získá kompletní specializaci, kterou si však rozšíří právě o základ vedlejšího oboru, jemuž věnuje 30% času. Tím se stane atraktivnějším pro budoucí zaměstnavatele. Kombinovaná forma se ale netýká učitelských programů. Další změnou je možnost doplnit si již získané studium o další obor v jednoletém navazujícím programu, klidně i několik let od promocí.
Alarmující byla čísla, která ukazují, že až 50% studentů předčasně ukončí studium, protože si nevybrali ten správný obor. Mnozí se hlásí na vysoké školy bez jasné představy o své budoucnosti. Univerzity ve spolupráci s kariérními poradci, psychology a informatiky vyvinuly portál www.salmondo.cz, do nějž se mohou zdarma zaregistrovat žáci středních škol. Ti pak doma v klidu projdou sérií psychologických, inteligenčních a motivačních testů, systém jim navrhne studijní plán a ukáže, jakou cestou by se měli vydat.
Žákyně si během dne prošly všechny stánky, hovořily se studenty i s učiteli, posbíraly řadu materiálů a mnohé přiznaly, že domů odjížděly s úplně jinými plány do budoucna a rozhodly se otevřít i novým možnostem.

Starší aktuality

ENVOFILM 2017 31.10.2017

Naše žákyně opět nejlepší v městském kole ve futsalu 24.10.2017

Vítězství našich žákyň v městském kole stolního tenisu 17.10.2017

Sportovně-turistický kurz na Elbě 15.10.2017

Proměna 2017 11.10.2017

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy