Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Portugalsko - poslední týden

Portugalsko - poslední týden

10.5.2016

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

Ani se nám nechce věřít, že se naše portugalské dobrodružství chýlí ke konci. Díky neskutečně nabitému programu utekl čas jako voda ve zdejších průzračných řekách a v neděli už nás čeká návrat domů. Na odpočinek nebyl žádný čas, ale o to více zážitků jsme načerpaly a o to více nových lidí poznaly.

Děvčata tento týden naposledy měnila pracovní působiště podle stanoveného "kolotoče" a v pátek už je čeká předávání certifikátů od zástupců naší agentury Braga mob. Ale ani na dnešek se však mnohé dívky nevyspaly, protože večer vykonávají test z portugalštiny, který by měl prověřit, kdo je vítězem v jejich každodenním zápase s tímto obtížným románským jazykem. Od zítřejšího podvečera už budou po práci jen odpočívat a dohánět nákupy dárků, protože žádný víkend jsme nestrávily lenošením ve městě, a tak neměly na nákupy čas.

Všechny naplánované výlety jsme si užily v maximální míře a budeme odjíždět plné dojmů. Jistě nikdo nezapomene na koupání v Atlantiku na pláži španělského města Vigo. Všem se také líbilo přístavní město Porto s unikátními památkami, promenádou kolem řeky Douro a vysokánskými mosty, které nabízely dechberoucí výhled na celé okolí. Celodenní výlet do Lisabonu přinesl zjištění, že most Golden Gate není jen v San Franciscu a že sochou Ježíše Krista se nemusí chlubit jen Rio de Janeiro. Zcela nás okouzlila i maličká městečka Valenca, Viana do Castelo a Fátima, kde došlo před 99 lety k mariánskému zjevení a od té doby městečko ročně navštíví až 4,5 milionu poutníků z celého světa. Dalším poutním městem světového významu, do něhož jsme zavítaly, bylo španělské Santiago de Compostela. Středověké město bylo vystaveno kolem neobvyklé hrobky, nad níž pak byla vztyčena nádherná obrovská katedrála. Není divu, ve stříbrné truhle, kterou jsme měly možnost také vidět, odpočívá sv. Jakub, jeden z dvanácti apoštolů Ježíše Krista. Do města vede celkem dvanáct historických poutních tras v délce od několika set až do 1000 km a každoročně jimi proudí statisíce lidí. Trasy jsou zapsány v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. A cílem jednoho z posledních výletů byl národní park Peneda Geres. V parku se nachází několik jezer, řada je ukryta ve skalách, stejně jako mnoho vodopádů, které dosahují výšky několika desítek metrů. Z vrcholků skal jsme měly možnost pozorovat panorama úchvatné portugalské přírody.

Asi se nikdo nebude divit, že se nám odsud vůbec nechce odjíždět a že všechny toužíme se sem ještě někdy vrátit.

Další fotografie

Starší aktuality

ŘEDITELSKÉ VOLNO 21.3.2017

Celostátní dovednostní soutěž prodavačů Kauflandu Česká republika v.o.s. 4.5.2016

Stáž finských studentek z partnerské školy v Pori 2.5.2016

Konverzační soutěž v anglickém jazyce 26.4.2016

Praxe našich žákyň v Portugalsku 26.4.2016

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy