Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Stáž Erasmus+ v Portugalsku - první dny

Stáž Erasmus+ v Portugalsku - první dny

19.4.2016

Projekt: Erasmus+ KA1 - stáž v Portugalsku 2016

Je to teprve pár dní, co jsme opustily Českou republiku a vydaly se vstříc portugalskému dobrodružství, a už teď nám nová země přirostla k srdci. Naši výpravu tvoří samé odvážné ženy - 14 děvčat oboru pedagogické lyceum a sociální činnost a dvě učitelky. Do Portugalska jsme se vypravily v rámci projektu Erasmus+, klíčová aktivita 1, což znamená, že děvčata zde budou vykonávat praxi podle svého studijního zaměření. Ve městě Braga na severu Portugalska strávíme více než čtyři týdny, během kterých bychom chtěly také poznat zdejší kulturu, památky, procestovat co nejvíce zajímavých míst a naučit se základy jazyka, čemuž by měl pomoci intenzivní jazykový kurz.

A jak prozatím naše stáž probíhá? Cesta byla velice náročná a dlouhá. Ačkoli jsme letěly letadlem a let samotný trvá necelé 4 hodiny, přesun z Havířova na pražské letiště, čekání a následný transfer z Lisabonu do Bragy zabraly dalších 13 hodin, není proto divu, že jsme téměř celé sobotní dopoledne prospaly. Už odpoledne jsme ale vyrazily na menší průzkum okolí. Naštěstí bydlíme v samotném historickém centru 3. největšího města, takže k vidění a obdivování jsme měly celou řadu objektů. Víkendy navíc patří tradičním pouličním trhům, na kterých najdete nejen ovoce, zeleninu a domácí speciality, ale také ptáčky, rybičky, mláďata drůbeže, králíčky, štěňata, mluvící papoušky a řadu jiných roztomilých zvířat, z jejichž barev přechází zrak a ze zpěvu zaléhá v uších.

Další den se nás ujal průvodce, který nám město ukázal ještě jednou, tentokrát mnohem důkladněji a zavedl nás na místa, kterých jsme si první den vůbec nevšimly. Braga se pyšní mnoha nádhernými paláci a zejména katedrálami a kostely, které jsou udržovány v perfektním stavu. Pěší zóna prochází přes několik menších náměstí a každé z nich je bohatě zdobené květinami a pro nás nepochopitelným jevem - růžemi rostoucími na stromech. Z hlavního náměstí je pak úchvatný pohled na dva kopce, na jejichž vrcholcích stojí nejkrásnější portugalské chrámy - Bom Jesus de Monte a Sameiro. Obě poutní místa jsme navštívily a naskytl se nám díky tomu úchvatný pohled na národní park Géres, a dokonce i na oceán.

V pondělí jsme již vyrazily na jednotlivá pracoviště, aby se děvčata seznámila se svými povinnostmi, vedoucími pracovníky a rozdělila si úkoly. Dívky z pedagogického lycea pracují v nedalekém městě Vila Verde v obrovském komplexu škol a školek, díky čemuž mají možnost poznat více oddělení. Během 4 týdnů si tak projdou čtyřmi typy prostředí - školkou, prvním stupněm, knihovnou s volnočasovým centrem a sportovním střediskem. Žákyně sociální činnosti pracují v domově pro seniory přímo v Braze. Setkají se tam s pohyblivými i imobilními klienty, budou jim pomáhat s běžnými denními ptřebami i aktivizačními činnostmi.

Každý podvečer čeká děvčata intenzivní jazykový kurz. V psané podobě se zdá být portugalština velmi podobná španělštině, ale věřte nám, prozatím jsme rády, že umíme pozdravit Olá a poděkovat O brigáda. Uvidíme za pár týdnů.

Program mají dívky opravdu nabitý, doufáme, že jim zbyde energie pro víkendové výlety. Pro tento víkend jsme si naplánovaly cestu do španělského poutního města v Galicii Santiago de Compostela a v dalších týdnech nás čeká ještě Porto, Lisabon, národní park Géres a městečka Ponte de Lima a Guimarães.

Další fotografie

Starší aktuality

ŘEDITELSKÉ VOLNO 21.3.2017

Úspěch naší žákyně na studentské konferenci „Labyrintem ekonomie“ 13.4.2016

Okresní kolo SOČ v Českém Těšíně 12.4.2016

Soutěž „Tvoříme pro radost jiných“ 11.4.2016

Dopis naší bývalé žákyně, účastnice zahraniční stáže 4.4.2016

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy