Logo STŘEDNÍ ŠKOLA
Střední škola,
Havířov - Prostřední Suchá, příspěvková organizace
Logo Moravskoslezský kraj

Jste tady: Úvodní strana > Aktuality > Mezinárodní setkání studentů ve Štrasburku

Mezinárodní setkání studentů ve Štrasburku

14.4.2015

Vítězství Veroniky Veselé a Petry Malíkové ze třídy L3.A v soutěži Euroscola umožnilo 24 žákům pedagogického lycea reprezentovat Českou republiku na mezinárodním setkání studentů v Evropském parlamentu ve Štrasburku. 

Vyjeli jsme autobusem v úterý v noci 24. března 2015 a po dvanácti hodinách jízdy jsme přejeli hraniční řeku Rýn a dorazili do cíle – francouzského města Štrasburk. První naše kroky směřovaly ke katedrále Notre Dame. Po důkladné prohlídce katedrály jsme zamířili ke stanovišti vyhlídkové lodě Batorama a projeli jsme se po řece kolem významných památek až k Evropskému parlamentu a zase zpět do historické části Štrasburku.  

Ráno 26. března nás čekalo setkání s přibližně 480 studenty z 21 zemí Evropské unie. Po počátečních bezpečnostních opatřeních jsme mohli vstoupit do jednacího sálu, kde běžně zasedají zvolení europoslanci. Veškerá naše jednání a diskuse probíhaly v angličtině a francouzštině. Každá škola vybrala zástupce, kteří představili svou zemi a školu. Naše studentky Iva Boszczyková a Veronika Veselá ze třídy L3.A sklidily potlesk během svého vystoupení, když nádhernou a přitom složitou češtinu představily jazykolamem „Třistatřiatřicet stříbrných křepelek přeletělo přes třistatřiatřicet stříbrných střech“. Program byl velmi nabitý a možná až vyčerpávající, a když večer v šest hodin zazněla hymna Evropské unie, která setkání ukončila, těšili jsme se na odpočinek do hotelu.

V pátek jsme vyjeli zpět do České republiky. Delší pauza byla v Norimberku, kde jsme se prošli po historických památkách a po obchodech. 

V sobotu ráno jsme se vrátili do našeho výchozího bodu – parkoviště u zimního stadionu v Havířově. Velké poděkování patří společnosti Euroscola, která pořádá pro studenty tuto zajímavou akci a také našim řidičům ze společnosti Midibus, kteří nám maximálně vycházeli vstříc a zajistili nám příjemné cestování.

https://www.youtube.com/watch?v=UOyu7TsyZdQ&feature=youtu.be

Další fotografie

Starší aktuality

Soutěž pro 1. a 2. ročníky - prezentace v angličtině 14.4.2015

Soutěž v anglickém jazyce pro 3. a 4. ročníky 25.3.2015

Úspěch našich žáků na studentské konferenci "Labyrintem ekonomie" 24.3.2015

Zážitková exkurze do modernizovaného planetária 24.3.2015

Kurz vizážistiky s Pavlem Bauerem 18.3.2015

Menu - Úvodní strana Menu - Navigační menu Menu - Vyhledávání Menu - Aktuality Menu - Fotogalerie Menu - Kontakty Menu - Facebook Menu - Instagram Webová stránka školy